tisdag 9 mars 2010

Så sänker du dina elkostnader med 60%


Om och om igen så handlar mina blogginlägg om hur du förbättrar din ekonomi samtidigt som du lever mer klimatvänligt. Om du har tröttnat på att spara pengar så kan du sluta läsa här. Men om du gillar att spara pengar så tycker jag att du borde fortsätta. Nedan kommer jag nämligen berätta om hur jag sänkt min dators elförbrukning med 60% (59,2% för den som är petig) på jobbet.

Men detta kan bli lite jobbigt att försöka förklara då det kräver tre olika scenarior och det kan bli lite siffror att hålla rea på.

Då kör vi!

Jag har en elmätare som mäter hur mycket el alla mina produkter drar och denna har jag under tre veckor haft inkopplad på min jobb dator för att mäta hur mycket ström prylarna på mitt skrivbord drar under en vecka. På skrivbordet har jag en bärbardator med docka samt en telefon med headset som drivs på uppladdningsbart batteri.

Vecka 1
På många företag så vill IT-avdelningen att du lämnar datorn på även under nätterna så därför innebar min första testvecka att jag lämnade allt på skrivordet helt påslaget under dygnets alla 24 timmar.
Detta resulterade i en strömförbrukning på 5,30 Kwh.

Vecka 2
Andra veckan gjorde jag som de flesta svenskar gör. Jag stängde av datorn och skärmen när jag gick hem för dagen men lät datorns dockstation och mitt headset vara påslaget under nätterna när jag inte var där.
Detta resulterade i en strömförbrukning på 4,29 Kwh. Detta är en minskning med 23,4% jämfört med att ha datorn på hela dygnet.

Vecka 3
Sista veckan så drog jag helt sonika ur strömbrytaren ur väggen när jag gick hem. Vanligtvis har man ju en strömbrytare för detta eller ett grenuttag där slavarna (kringprodukter) bryts så fort mastern (datorn)är avstängd. Men då jag gjorde detta test ville jag vara säker på att ingen ström brukades i onödan när jag var borta.
Detta resulterade i en strömförbrukning på 2,16 Kwh. Detta är en minskning med 59,2% jämfört med att ha datorn på hela dygnet.

Idag kostar en kilowatt timme hos Telge Energi 170,59 Öre per kwh.

Viktigt att nämna i detta test är dock en sak!

På min arbetsplats har jag en väldigt ny bärbar dator som snittar 65 w i ständig elförbrukning. Jag provade elförbrukningen på en stationär datorn som hade ca 5 år på nacken och den drog 150 w. Detta är mer än det dubbla. Med andra ord skulle det faktiskt inte ta allt för lång tid för ett företag att tjäna in sin investering i nya lågenergi datorer till hela personalstyrkan på ett företag eftersom elförbrukningen dels är 57% mindre för en nyare dator samt att man sparar ytterligare 59% genom att stänga av datorn ordentligt när man lämnar sitt arbete.

Givetvis gäller all den här informationen i hemmet också där datorn ofta kan stå på i timmar utan att den egentligen används.

Om du är en miljömupp precis som jag tycker jag att du skall ta länken till detta inlägg och maila ut på ditt jobb. Kanske kan du få några att tänka till på hur mycket pengar det egentligen finns på företaget att spara. Varje anställd skulle nog kunna spara 547 kr om året om jag fått ihop alla siffror rätt. Detta skulle du även kunna spara hemma.

Är ni dock 100 personer på företaget så skulle företaget spara fantastiska 54 700 kr om året på sista linjen med årets resultat. Säg den ledningsgrupp som inte tycker den siffran är bra helt utan något merarbete.

Så skicka länken till detta inlägg vidare så kanske både dina vänner och chefer blir glada på dig! 547 kr per dator är inte kattskit (som det heter).

Dagens glada klimatnyhet:

Nu ska idrottsrörelsen angripa klimatfrågan. Riksidrottsförbundet sjösätter nu en första övergripande klimatpolicy. Fokus ligger på transporter och idrottsanläggningar, skriver Skånska Dagbladet.

Vad gäller transporter ska ett mer miljövänligt resande eftersträvas. För idrottsanläggningar handlar det om att energieffektivisera äldre byggnader och försöka bygga nya så energieffektivt som möjligt.


Du kan läsa mer här och här!

1 kommentar:

Ivan L sa...

Bra att Riksidrottförbundet tar tag i miljöpåverkan. Idrotten har då många positiva effekter och borde egentligen vara ganska miljövänlig.
Gjorde själv en genomgång av Vasaloppets miljöpåverkan som du kan läsa här:
http://cykelidag.se/2010/03/02/lyckan-bor-i-grona-vita-spar/