söndag 3 januari 2010

ÖPPNA BREVET: Var är vargen?

Nedan följer ett öppet brev till Jordbruksdepartementet

TILL: Eskil Erlandsson, Nuvarande Jordbruksminister i Sverige.

FRÅN: I ELFTE TIMMEN bloggen

Hejsan Eskil,

Fast det nya året bara varat i några dagar har vår (nuvarande) regering sett till så att det inte alls började så bra som det kunde. För att fatta mig kort har det börjat rent ut sagt vansinnigt.

I går avbröts fridlysningen av varg på Regeringens order och det skulle i Sverige avverkas 27 vargar av de 227 vargar vi har i landet. Siffran 227 antar jag eftersom det i riksdagen har bestämts att det skall finnas 200 vargar i Sverige, varken mer eller mindre (enligt dagens DN). Detta är hela 11,9% av hela beståndet. I Sverige är vi 9 miljoner människor. Om vi skulle avrätta 11,9 % av dessa skulle det motsvara 1 071 000 Svenskar. Jämförelsen är skrämmande.

Sverige är ett ofantligt stort land i förhållande till ynka 200 vargar. Faktum är att det i Sveriges riksdag sitter fler människor än det finns vargar i Sverige. Jag tror faktiskt dessutom att ni i riksdagen äter mer kött varje år än våra svenska vargar äter andra djur.

Det är väl självklart att ju fler människor vi blir i Sverige (och på jorden) desto mindre plats finns det kvar till våra djur. Jag tror inte för en sekund att vargarna frivilligt ger sig in till byar och attackerar fårhagar och dylikt. Det är människan som sett till så att djuren inte har någon mat att finna. Än en gång försöker en regering bemästra naturen och än en gång stöter man sig med merparten av befolkningen.

Jag finner det högst sorgligt att ni skall göra vårt land allt fattigare på de djur som fortfarande lever fritt i detta land. Ska jag behöva ta mitt kommande barn till Skansen i Stockholm och säga att titta noga för här står de sista tre utmärglade vargarna och tyvärr har de inte sätt skymten av skog under hela sina liv.

Hur känns det att vara ansvarig för ett sådant här beslut som knappast främjar mångfalden i vårt land? Kan du titta dina barn i ögonen och förklara för dem hur du tänkte i denna fråga. Om du kan det så är du välkommen att svara på detta brev som också publicerats på min blogg med 2 000 läsare i månaden. Detta är ett öppet brev som ligger på min blogg för alla att läsa. Länken är denna: http://ielftetimmen.blogspot.com/2010/01/var-ar-vargen.html

Enligt en färsk undersökning som världsnaturfonden låtit göra över svenskarnas kärlek till djur och vilket djur som är ”favoritdjuret 2009” så kom vargen på andra plats (strax efter tigern). Vargen är med andra ord det djur i Sverige som flest svenskar älskar. Det skall bli intressant att se den sittande regeringen gå till val som den regering som upphävde fridlysningen av varg för första gången sedan 1966 och lät skjuta 27 stycken.

Ställ er inte sedan frågande till varför t ex miljöpartiet ökar drastiskt i opinionsundersökningar men inte ni.
Ni skall agera i enlighet med Sveriges bästa och det anser ni vara genom att avskjuta fridlysta djur.

När du har läst detta mail tycker jag faktiskt att du borde lyssna på bandet Imperiets gamla hit från 80 talet ”Var är vargen” för den låten kan inte vara mer aktuell denna sorgens dag.

Du vet väl att fjällräven, pigghaj, grönfläckig padda, Östersjö tumlare, kronärtsblåvinge, vitryggig hackspett och apollofjärilen är andra akut hotade djur i Sverige och att människan utrotar arter mellan tusen och tio tusen gånger snabbare än naturen själv skulle ha gjort.

PS. Naturskyddsföreningen har beslutat anmäla svenska staten till EU-kommissionen med anledning av lördagens vargjakt och som reaktion på detta har jag beslutat bli medlem i Naturskyddsföreningen för att stödja deras fantastiska arbete.

7 kommentarer:

Anonym sa...

TACK för att du står upp för våra vargar imorgon går jag med i föreningen för att visa mitt stöd. Tycker denna slakt e för bedrövlig. Fattar inte att så många ansökte om licens precis som om de handlar om status. Grymt. Låt mig få veta om de finns något mer jag kan göra.... Lena

Anonym sa...

Ja, det är ju förjävligt, rent ut sagt! Det är obehagligt och förfärligt att när sverige ääntligen börjat få en vargstam igen, ska den rubbas!
Det slås på stora trumman och skapas insamlingar hit och dit till fördel för tigrar, pandor, bergsgorillor och alla andra hotade arter, runt om i världen..
Svenskarna engagerar sig, tycker att det är synd om djuren och att regeringar i flera länder i världen är skurkar som inte tar bättre vara på sina exotiska, vackra djurarter och HÄR i sverige, ser regeringen minsann åxå till att göra vad de kan för att utrota de få individer som finns!! Sverige i ett nötskal..... Håll ordning på alla andra, ge sken av att vara en förebild inom miljö, välfärd och med mänsklighet,, men... som vanligt: Inkompetensen i ledningen skiner igenom..... :(
tack för en underbar blogg! Var stolt över att DU kan i ärlighetens namn kalla dej förebild och insperatör! //L8

Stephan Bäckman sa...

Tusen Tack

Christian sa...

Förbannat bra inlägg. Skulle precis skriva en kommentar om "Var skriver jag under" sen kom jag på att ditt inlägg var så bra skrivet så det fick bli början till namnlistan: Namnlista mot vargjakt

Stephan Bäckman sa...

Lysande... Men det är 359 personer i den svenska riksdagen och inte 200 som du skriver...Kanske kan du korrigera din text. I MIn text har jag skrivit att det finns fler riksdagsmän än vargar.

Tack för allt stöd.

Christian sa...

Sjukt bra skrivet. Den svenska regeringen kan aldrig skapa tilltro numera för att påverka andra statera att skydda sälar, valar, vithajar, isbjörnar eller tigrar. De dödade det argumentet till förmån för en minoritet jägare som vill kunna ha sina hundar springade fritt i skogen utan att stöta faror. varför inte utrota Lo som är en fara det med kanske?

Ithala sa...

Hej!

Den 17 Januari kl 14:00 ska en manifestation hållas på Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm!
Det är ytterst viktigt att vi är många den dagen. Jag ber om hjälp här. Även om DU inte kan komma kanske du känner någon som kan? Ni som är med i FaceBook kan använda er av linken nedan. Klicka på länken eller kopiera den och sätt in den i ditt adressfönster och bjud in mer folk, uppmana dom att i sin tur bjuda in fler. Så att stafettpinnen förs vidare hela tiden. Har ni frågor så maila till vargmanifest@gmail.com. Tack för er hjälp!

http://www.facebook.com/event.php?eid=263619581162&ref=mf#/event.php?eid=243959427594&index=1