fredag 1 januari 2010

LESS är helt klart MORE!

Det känns som att jag om och om igen i denna blogg försöker förmå mina läsare att minska sin konsumtion och allt trevligt som kommer ut av det.

För tredje året i rad har jag inte ens varit inne i centrum under mellandagsrean för att slippa både alla människor och hysterin som lätt kan leda till att man kommer hem med något som man knappt behöver. Jag har nära vänner som tror att jag offrar allt för mitt sätt att leva men i själva verket så är känns det snarare som att jag har hittat hem. Från att ha varit en kille som gjorde allt för att försöka kompensera sin fattiga uppväxt så är jag idag en kille som blir mer och mer glad för varje dag som jag inte köper något. Istället har jag njutit av det helt galet fina vädret med långpromenader i skogen eller som idag då jag hängde på mig mina skridskor och spela lite ishockey vilket jag älskar att göra.

Men inte nog med att min galet minskade konsumtion lätt till att min klimatpåverkan minskat rejält. Den har även lett till nått fantastiskt ur ekonomisk synpunkt. Jag gissar nog på att min minskade konsumtion sparat mig ungefär 100 kr om dagen sedan hösten 2007 då jag ändrade mitt sätt att leva. 100 kr om dagen kan låta mycket men för att göra ett litet exempel kan jag nämna att jag köpte färre än 10 klädesplagg under hela 2009. Däremot har jag blivit mycket bättre på att hänga ut dem i friska luften samt att be min kära fästmö att laga dem när något tråd släppt eller nått liknande.

Men alla dessa sparade 100 lappar har jag använt till en och samma sak för jag har inte lagt pengarna på hög. Eftersom låneräntan varit låg så länge nu har jag hela tiden använt alla mina ”extra” pengar till att amortera på mitt sommarhus som jag äger. Och vet ni vad. Den tionde november i år fick jag ett brev hem som sa att jag nu hade fått pantbrevet tillbaka och att detta var första gången som mitt landställe (som tidigare ägdes av min mormor) nu inte på något sätt var skuldsatt. Jag äger nu huset till 100 % och ingen kan ta det ifrån mig.
Eftersom jag fullkomligt älskar att vara på landet så är detta det bästa som kunde hända mig under hela 2009. Måste också erkänna att detta får mig att känna mig både stolt och lycklig. Nu när huset inte är belånat så kan jag utan problem ta ett nytt lån om nått oförberett skulle hända huset som måste åtgärdas.

Landet är min grej, vad är din? Vad vill du lägga dina pengar på? En bostadsrätt? En resa? Eller kanske ska du som jag få barn och plötsligt upptäcker vad en barnvagn egentligen kostar? Om du minskar din konsumtion av prylar du kanske inte behöver så kommer både du och din värld må bättre. Men var så säker, efter ett tag blir det smått beroendeframkallande att hela tiden tänka till om du behöver något. Måste du köpa en bok när vi har utmärkta bibliotek? Måste du köpa en film när du kan hyra den? Måste du verkligen ha de där nya skinnstövlarna när du redan har ett par. När du plötsligt upptäcker hur mycket du äger men hur lite du använder där hemma. Det är då du kan börja din resa mot minskad konsumtion. Då har du plötsligt råd att handla mat som är ekologisk och t ex kanske gå på bio eller teater eller varför inte en konsert lite oftare. Upplevelser är så mycket bättre än prylar.

Min minskade konsumtion har även lett till att jag minskat mitt bilåkande radikalt vilket sparar pengar.

Efter några månader kommer du sedan att börja störa dig på allt du äger som du inte använder och det är då som både Tradera och Blocket kommer bli dina bästa vänner.

Det finns en textrad ur en fantastisk låt som jag älskar: You think you have to want more than you need until you have it all you won't be free. I think I need to find a bigger place 'cos when you have more than you think you need more space.

Förr levde jag efter devisen The more the merrier men nu har jag äntligen lärt mig att leva efter devisen less is more som känns så mycket bättre.

PS. Jag tycker vin är ett sätt att förstöra fantastiska vindruvor och att Champagne smakar som jäst. På nyårs kvällen drack jag därför en flaska Kiviks äppelcider (ekologisk och svensktillverkad) fantastiskt gott och 75 ml kostade dessutom enbart 17:90. Jag la heller inte en endaste krona på fyrverkerier. Här är en av många anledningen till varför.

GOTT NYTT ÅR!

5 kommentarer:

Anki sa...

Grattis till att det är du och inte banken som äger huset! Låter som en riktigt bra investering av pengarna du sparade på att dra ne rpå konsumtionen.

Ivan L sa...

Grattis till att ha blivit skuldfri! Visst är det en skön frihetskänsla.
Förhoppningsvis kan du med fortsatt sparsamhet bygga upp en liten underhållsfond så du slipper ta nya lån när huset behöver rustas.

Anonym sa...

Grattis till att du betalat av skulden!
Vilken känsla!

Jag amorterar 800 i månaden på mitt bostadslån och det känns så befriande att se summan ticka neråt.

Och tack för det här inlägget.
Jag känner mig verkligen peppad och inspirerad.

Lisa sa...

Grattis grattis!

Men jag håller med, less is more:
Dina inlägg är bra, men oftast orkar jag inte läsa dom för dom är så himla långa, tror många tycker så. Man skulle kunna korta ner dom lite, då orkar och vill jag också läsa alla inlägg! :) Less is more!

Marion sa...

Couldn't agree more with what you wrote in your blogg entry! I get so upset when I see commercials for a so called "greener consumption" when actually the only green consumption is no consumption at all! Am irritated every time I hear colleagues who have bought the latest fashionable mobile phone though their "old" mobile was only a few months old... And what about governments pushing citizens in their country to buy, buy, buy to rescue us from the financial crises? I refuse to be part of that system! Looking forward to reading more clever entries on your blogg! :-)