tisdag 29 december 2009

Du är vad du äter!


Det är inte kul att arbeta i den svenska filmbranschen runt jul eftersom det är då inbjudan till den årliga guldbaggegalan dimper ner. Ni som hängt med i bloggen länge känner säkert igen att jag alltså står inför samma problem i år som jag gjorde förra året vid denna tidpunkt. Under hösten när jag inte åker till mitt landställe och sliter om helgerna går jag helt enkelt upp i vikt i ett rasande tempo och finkläderna sitter inte snyggt längre. Mitt nyårslöfte blir alltså att försöka gå ner några kilo till den 25 januari då galan äger rum.

Jag har därför läst en mycket intressant artikel i TIME (17 augusti, 2009).

I januari springer människor över hela världen ner till gymmen för att gå ner i vikt. Det är en vanlig förutfattning att träning leder till minskad vikt. Detta slutar dock ofta tvärtom. Fortsätt läsa så förstår du varför.

Innan jag blev sambo så tränade jag regelbundet för att hålla vikten nere och må bra. De dagar jag tränade åt jag bevisligen mer mat för att träningen gjorde mig hungrig. Jag tyckte detta var okej eftersom jag ändå hade tränat och kroppen behövde energi för att bygga muskler.

Det är inget fel med att träna. Doktorer över hela världen vill att man skall träna. Folk som tränar regelbundet har mycket mindre risk att få ett flertal sjukdomar. Vad de senaste årens forskning dock visat är att träning för att gå ner i vikt är kraftigt överdrivet.
Problemet är att medans det är sant att träning bränner kalorier och att du måste bränna kalorier för att gå ner i vikt så uppstår en annan effekt. När du tränar så uppstår hunger vilket får dig att äta mer vilket kan i slutändan få dig att öka mängden kalorier i kroppen när dagen är slut jämfört med när du vaknade. Det är helt enkelt svårare att bränna kalorier än att sätta i sig dem.

Något som forskare också upptäckt är att människor som tränar orkar mycket mindre än människor som inte tränar när de kommer hem. De äter därför en osundare mat samt att de rör sig mindre i hemmet genom städning trädgårdsarbete med mera. När en tränande människa kommit hem vill hon helt enkelt ta det lugnt.

En organisation säger att du måste träna mellan 60 till 90 minuter om dagen, sju dagar i veckan för att gå ner i vikt med tanke på ditt ökande matintag. Säg mig den person som har tid med detta? Då skulle min blogg vara helt tom i alla fall.

Tänk dig en muffins som du kanske vill unnan dig en dag efter att du har tränat. En blåbärsmuffin innehåller ca 360 kalorier. För att bränna denna muffin måste du göra ngåt av nedan saker:

1. Springa i 33 minuter (8 km / timmen)

2. Lyfta vikter i 115 min.

3. Klippa gräs i 66 min.

4. Cykla lugnt i 77 min.

5. Vika tvätt i 230 min.

Är den där muffinen värd det? Jag tycker då inte det. Jag går hellre utan muffins än att träna ihjäl mig. Som sagt, träna är bra men i detta läge vill jag förlora min flytring runt magen.

Ett kilo muskler bränner tre kalorier dagligen i en vilande kropp och 1 kilo fett bränner en kalori om dagen.

Detta innebär att när du tränat så hårt att du ovandlat 5 kg fett till muskler så kan du endast äta 40 extra kalorier om dagen innan du börjar gå upp igen. Det motsvarar ca en tesked med smör om dagen. Detta låter ju inte ens troligt att man skall lyckas med.

Anledningen till att människan går upp i vikt jämfört med många djur är för att våra kroppar sparar kalorierna istället för att bränna det eller inte ta upp det (så som ett överskott på c vitamin). Kanske kommer detta från evolutionen och våra problem att få tag i mat i tidernas begynnelse.

Om du springer i 20 minuter i sommarsolen och blir varm och unnar dig en energidryck som innehåller ca 130 kallorier så ökar altså din totala mängd kallorier i kroppen. Det skulle varit mycket bättre för dig att sitta i skuggan och tömt naveln på ludd.

Ju mer aktiv du är desto mer kommer du äta” säger Steven Gortmaker som studerat övervikt för barn till Time Magazine. Han är därför frågande till alla klätterställningar som ofta finns på bl a MacDonalds. ”Varför har de byggt dem? Jag förstår att det låter som en konspiration men om ett barn leker där i 5 minuter och bränner 50 kallorier kanske han sedan går in och konsumerar 500 eller till och med 1000 kalorier”.

En nackdel med den typen av träning som vi kontorsmänniskor håller på med är att vi sitter still hela dagen och sedan går ivägen och tränar en timme. Detta skapar en stress på dina muskler som gör att du får ont och kanske inte vill träna igen. Det är mycket bättre för kroppen att ha en jämn mängd rörelser utspridda över dagen än att träna stenhårt i en timme. Med andra ord borde man ju byta jobb om man som jag är en kontrorsråtta och det är antagligen därför som man blir så mycket gladare efter än långpromenad med gräsklipparen än tre timmar framför datorn.

För att korta ner detta långa inlägg kan man säga att det handlar mycket mer om vad du äter än hur du tränar. Så länge mängden kalorier in är lägre än mängden kalorier du förbränner så kommer du att gå ner i vikt.

Så vad har detta med klimatet och vår miljö att göra. Jo det är väl ganska logiskt. Ju mindre du äter och då främst onyttiga saker, desto mindre behöver transporteras för din skull. Desto mindre mat kommer du att slänga för att datumet gått ut eller för att du är lat. Din plånbok kommer bli tjockare i samma takt som du blir smalare.

Fram till den 25 januari skall jag hela tiden försöka minnas att drygt en miljard människor på jorden är ständigt hungriga och har inte tillgång till mat och rent vatten dagligen. För varje extra kilo som jag bär på bär någon annan på ett kilo för lite. Nu är det dags att förlora några av dessa skuldbelagda kilon så att jag kommer i min smoking om en månad.

1 kommentar:

Anonym sa...

jag har inga direkta viktproblem även om det händer grejer med kroppen efter 25 och troligen ännu mer efter 30. Jag tränar absolut ingenting och rör mig mindre än de flesta i vardagen, jag äter dessutom chips och glass näst intill dagligen, det funkar ganska bra för mig!
när jag velat förlora lite chipshull har jag börjat servera min mat i en liten skål och hållt mig till den mängden och det har funkat ett tag. Dock blev skålen mer och mer full, större och ofta åt jag fästmannebs portion också...så det föll väl på diciplinen i slutendan...jag tror även på det där att inte äta för sent om kvällarna, vilket jag absolut inte heller lever efter ; )
Tessa