lördag 26 december 2009

Jag sparade 6 800 kr på 3 timmar!

När jag gick och lade mig den 22 december så var jag en glad kille som enbart skulle jobba några få timmar till nästa dag för att sedan få vara ledig en hel vecka.

Men morgonen efter började knappast som jag hade hoppats. Min kära fästmö väckte mig med de stressande orden ”Stephan, Det är 22 grader i kylskåpet!”
Jag studdsade upp ur sängen och började genast fundera på om vi hade stängt kylskåpsdörren dagen innan men kom på att vi faktiskt inte hade rört den då vi varit bortbjudna.

Fasen vad jag inte ville köpa ett nytt kylskåp i detta läge för 5-10 000 kr. Vi har ju planer på att flytta strax efter att barnet fyller 1 år och då vill jag inte investera i ett kylskåp som inte kommer höja värdet på min lägenhet när den skall säljas. Självklart ville jag inte köpa ett nytt kylskåp ur klimatsynpunkt heller eftersom frysen fortfarande fungerade och jag är imot onödig konsumtion.

Jag ringde därför min bror som jobbar i vitvarubranchen. Han kunde hjälpa mig att finna ett nytt bra kylskåp men det är leveranstid på dem så min jul skulle firas utan kyl.

För att försäkra mig om att det verkligen var trasigt ringde jag min morbror som är utbildad elektriker. Han sa att jag skulle ta fram kylskåpet och är kompressorn sval samt att kylskåpet är helt tyst trotts att kontakten är i och kylen varm så är den trasig.

Den var trasig... och låt mig påminna om att klockan är 08:00 den 23 december.

Jag ringde därför Electrolux för att fråga vad reparation skulle kosta. Dom ville ha 800 kr för att komma hem till mig. Om det var termostatet som var trasigt ville de ha 2 000 kr och om det var kompressorn som var sönder skulle reparationen kosta mig 6 000 kr. Det är miljövänligt att laga men då mitt kylskåp är från 1993 var jag inte intreserad av att betala 6 000kr för att laga det utan garanti.

Nästa anhalt var Blocket. Efter att ha letat i 3 minuter hittade jag en kille som också hette Stefan och som var i fullfärd med att renovera sin nyköpta lägenhet och därför sålde ett kylskåp som var ett år gammalt och dessutom A klassat (drar endast 350 kwh om året) för endast 1000 kr.

40 minuter senare var jag hemma i hans lägenhet och köpte kylen som var av märket Elektro Helios. Ett svensk företag som tillverkar sina kylskåp i Sverige (klimatsmart). Jag erbjöd honom 200 kr extra om han körde kylen hem till mig (10 min) och sedan hjälpte mig att bära upp den för trapporna. Detta godtog han, supersnäll som han var.

Kl 10:15 stod således ett nytt kylskåp på plats i mitt kök. Begagnat, A klassat och till ett pris av 1200 kr.

30 minuter senare ringer min bror och frågar hur det gått med kylen varpå jag berättar ovan historia. Efter att ha kollat upp modellen på kylskåpet i sitt register säger han ”Grattis, dom där säljer vi för 8 000 kr”.

Hedanefter kommer jag alltid kolla Blocket och Tradera innan jag köper något. Chansen till kap är fantastiskt stor samtididgt som man gör en god miljögärning.

Vi sparade 6 800 kr på att köpa kylskåpet begagnat. Det drar hälften så mycket ström som det gamla vilket gör att vi sparar drygt 500 kr om året i el. Med andra ord kan man säga att när vi flyttar från denna lägenhet har vi i stort sätt sparat in hela kostnaden för det nya kylskåpet.

Det är gött att leva klimatsmart ibland.

I mellandagarna skall jag frakta det gamla kylskåpet till sopstationen där det kommer nedmonteras och källsorteras enligt uppgifter från Stockholms stad (detta bekostas av tillverkarna).

Har du gjort något galet bra klipp någon gång? Skriv gärna en kommentar!

Inga kommentarer: