lördag 19 december 2009

AVATAR: En oväntad miljöfilm!

I tider som dessa när inget vettigt köpenhamsavtal blev av är det lätt hänt att man som klimatriddare faller ihop som ett korthus. Jag vet att den största minskningen av koldioxidutsläpp kan enbart påbörjas med lagar och regler men om våra politiker enbart väljer att prata och inte handla så tänker jag inte lägga min energi på dem. Jag som person kan bara göra mitt bästa för att leva så klimatvänligt för framtida generationer som möjligt, speciellt nu när vi skall bli en till i hushållet.

Mina bloggläsare har lärt mig att försöka omge mig av sånt som ger mig positiv energi i klimatfrågan och det är precis vad jag har gjort men innan jag börjar skriva om det så vill jag citera en av världens största klimatbloggare vid namn Joe Romm: ”Jag brukade vara en väldigt frustrerad människa men min blogg håller mitt blodtryck nere”. Precis så känner jag också! Så jag vill tacka er som läser vad jag har på hjärtat för det gör mina dagar lite lättare att hanskas med.

Det skall ärligt erkännas att jag varit mycket nyfiken under en lång tid på James Camerons nya film AVATAR. Killen har en tendens att alltid ta för lång tid på sig att göra sina filmer och dessutom har han en tendens att gå över budget med sisodär 100 miljoner kronor. Denna film beräknas ha kostat 1,6 miljarder kronor att tillverka. Men då skall ni veta att James Cameron ligger bakom tidernas mest framgångsrika film någonsin TITANIC som spelat in nästan 13 miljarder kronor världen över enbart på bio. Filmen visas ju sedan på dvd, betal-tv och sist statlig tv. Killen är en penga maskin.

Men hans nya film var jag inte alls sugen på. Den verkade faktiskt dålig tyckte jag. Den större delen av filmen var ju animerad och jag är inte så förtjust i det.

Men det var viktigt för mig att se filmen i jobbsyfte så jag såg den på pressvisningen i onsdags och det var länge sedan jag blev så förvånad. Filmen är otroligt bra. Speciellt för oss som dels gillar film men också har stora gröna hjärtan som pumpar vårt gröna blod genom ådrorna.

Cameron har gjort en film som solklart speglar vår samtid och hur vi förstör vår planet i jakt på allt bättre årsresultat att visa för våra ägare. Filmen tar upp politiken i samhället som inte kan vara mer aktuell än den är just nu. Personligen tycker jag mig dels se starka koplingar till Irak och Afganistan kriget. Men jag tycker mig också se starka koplingar till Amerikas utnyttjande av indianerna och deras makabra sätt att ta deras land ifrån dem.

Jag själv hade faktiskt ganska nära till tårar när jag satt där i salongen men det var inte bara jag som kände så, efter visningen fick jag höra flera andra säga att även de hade blivit mycket berörda. Jag hoppas helt klart att de som ser filmen kommer uppleva samma känslor som jag gjorde.

Cameron sa till DN att i filmen så sägs följande replik ”Ingen kan lära dig se, det måste komma innefrån”. Något som jag känner gäller alla oss klimatintreserade. Jag har ju knappast alltid varit så här hängiven klimatet utan endast i 3,5 år.

Så behöver du ett litet vitamin piller för att fortsätta orka kämpa för att få fler människor att leva klimatvänligt och kanske åtminstone källsortera sitt skräp som de själva köpt och därmed äger och enligt sunt förnuft även borde ta hand om, ja då skall du se den här filmen. Även om den inte handlar om källsortering så handlar den om vad som kommer hända med vår planet om vi inte gör något åt saken. Filmen utspelar sig nämligen år 2154 och av just jorden finns det inte mycket kvar att hurra för.

Till DN säger även Cameron följande om sin egen film AVATAR, ”Jag vill att man skall känna miljöbudskapet i min film, inte tänka på det, Inte uppleva det som information. Den här filmen är den exakta motsatsen till Al Gores En obekväm sanning som i sig är en viktig film. Men Avatar är ett äventyr….en action film”.

Och detta glädjer mig, Cameron får gärna lura in folk att känna miljöbuskapet med en äventyrsfilm, bara fler vaknar upp ur sin ständiga dvala om att jordens resurser är oändliga! Jordens resurser är precis som ditt bankkonto. Tar man inte hand om det så tar resurserna slut.1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.dailytech.com/Temperature%2BMonitors%2BReport%2BWorldwide%2BGlobal%2BCooling/article10866.htm