Jag har precis varit på galapremiären av filmen Brüno men skippade efterfesten för att skynda mig hem och blogga. Jag vill så gärna blogga varje dag men hinner och orkar sällan då ett inlägg tar mer tid än man tror.
Precis bakom mig under filmen satt politikern Beatrice Ask. Jag skriver politikern för jag måste ärligt erkänna att jag inte hade koll på att hon var vår justitieminister förens jag nu kom hem.
Anledningen till att jag hänger upp mig på henne är att hon hade två livvakter med sig som både såg filmen med henne och var på väg mot efterfesten med henne när jag vek av hemåt.
Detta hade jag nämligen tänkt beklaga mig över. Behöver våra ministrar livvakter för att gå på bio? Visst jag vet exakt vad som hände 1986 (Palme) men det var ju 23 år sedan. Men sedan upptäckte jag att hon var just justitieminister och är ju bra mycket mer utsatt än vår skolminister som jag hoppas inte har livvakt om kvällarna som betalas med skattemedel.
Vad tycker ni om att politiker har livvakt när de går på bio?
Men det var ju inte detta jag hade tänkt skriva om idag.
När jag kom hem från Svalbard så hittade jag tyvärr en hel del grönsaker och ost i kylskåpet som hade blivit dåliga.
Under en längre tid (flera år) har jag stört mig på de matrester och oskälig mat som jag kastar i soppåsen och som sedan eldas upp istället för att komposteras. Därför blev jag nu äntligen så pass irriterad denna gång att jag på en lunchrast gick till Claes Olsson och köpte en plasthink med lock för 30 kr och den är nu min nya komposthink i hemmet.
Denna hink har jag för avsikt att lägga sånt som kan komposteras i. Hinken försluter jag sedan tätt och tar med i bilen till landet där jag lägger den i min stora komposttunna som sedan töms en gång om året i mitt trädgårdsland. Min kompost tunna är en 20 år gammal plast tunna som jag tror min morfar betalade 50 kr för. Jag har altså inte köpt någon dyr kompost tunna för 1000 kr som många tror att man bör.
På så sätt får jag åtminstone nytta av det som kan komposteras en gång till samt att jag ger tillbaka till naturen den energi som vi tagit upp från den. Cirkeln sluts helt enkelt.
Detta får mig att tänka på filmen Tillbaka till framtiden där de tankar bilen med matrester. Tänk om jag själv kunde göra så och åka till landet på lite potatisskal och morotsblast.
Skulle ni kunna tänka er att göra så här, ni med landställe men som bor i lägenhet? Eller tycker ni att jag gått för långt nu. Jag tänker testa det här sättet tills det brister och börjar lukta någonstans, då först avbryter jag. Men i dagsläget går det helt prickfritt.
Vet ni? Idag borde jag fira lite. Detta är mitt tvåhundrafemtionde inlägg i bloggen.
Det blir allt svårare att hitta saker att skriva om. Det känns som att det mesta redan är avhandlat. En privatperson kanske inte kan leva så mycket mer klimatvänligt. Jag menar jag kan ju inte skriva varje dag om hur lite jag shoppar och hur mycket mina tankar kretsar kring miljön.
Är du någorlunda ny här på bloggen måste jag därför tipsa dig om att surfa runt bland mina gamla inlägg. Lite skrytsamt måste jag säga att det finns sjukt mycket bra tips här om hur du lever klimatvänligt och samtidigt spar en jädra massa pengar. Enjoy!
PS. Se filmen nedan om du vill lära dig kompostera!
object width="425" height="344">
5 kommentarer:
Jag vet inte om det är standard överallt i Sverige, men reningsverket som mitt hushåll är anslutet till tar hand om rötgas och gör energi av det.
Är det inte då "mer miljövänligt" med en avfallskvarn än att kompostera?
En tanke jag haft i huvudet länge (alltså kompostering jämfört med avfallskvarn).
Tjena krylbo,
I Stockholm där jag bor skickas alla sopor till Högdalens förbränningsverk där det eldas upp. Energin används sedan till att göra värme men tyvärr så återvänder ju inget då till marken eftersom komposten eldats upp.
Då tycker jag min variant är mycket bättre.
Hej igen!
Ja, alla sopor eldas upp här också. Känns inte så bra.
Men från reningsverket så används rötgas (tror jag det kallas) till att göra energi.
På det viset används ju gaserna som även kompostering ger, gaser som vid kompostering går ut i luften och inte är bra för växthuseffekten...
Jag tycker fortfarande att det känns som det absolut bästa att få ner så mycket sopor och sånt som kan komposteras i avloppet och göra energi av det...
Jag håller med dig, absolut, men i stockholm så kan vi inte göra på detta sätt ännu tyvärr. Men om det går till så i din kommun så är ju en avfallskvarn lysande.
Själv har jag sätt för många skräckfilmer för att våga instalera en sådan ;0). Håll fingrarna borta.
Ja, det är nog det man tänker på först av allt... Skenande avfallskvarnar och blodiga armstumpar =)
Men bortom det så är det nog en mycket bra investering, man kan ju ofta välja en mindre soptunna efter installation av avfallskvarn. Även kyckling- och fläskben går bra att mala ner t ex.
Biogasgenerator heter det visst som dom installerat i "mitt" reningsverk.
Skicka en kommentar