tisdag 9 juni 2009

Ett klimatvänligt liv bjuder på en fantastisk resa!


Igår kom Länsförsäkringar ut med sin årliga miljöbarometer vilket är en undersökning över hur miljövänliga svenskarna är. Tyvärr så pekar siffrorna neråt istället för uppåt i deras sammanställning.

Svenskarna har blivit sämre på att källsortera och att tänka miljövänligt under det senaste året. Kvinnorna är (som vanligt) bättre på detta än männen men det finns fortfarande saker som kan bli mycket bättre i Sverige.
Svenskarna är villiga att sortera glas och papper men inte speciellt mycket mer enligt undersökningen.

Länsförsäkringar tror att det har med finanskrisen att göra. Folk har helt enkelt inte samma möjligheter att handa ekologisk mat och råvaror som är inhemska i samma utsträckning just nu.

Personligen så finner jag detta lite konstigt och låt mig försöka att förklara varför. Om några dagar skall jag göra mitt livs resa och dessutom mitt livs dyraste resa.

Jag har sparat ihop tillräckligt med pengar för att kunna åka till Svalbard som ligger strax under polcirkeln i Norge. Jag kommer vara där i över en vecka på en båt och förhoppningsvis se isbjörnar och isblock och bra mycket mer. Sånt som jag aldrig någonsin kommer att kunna se i Sverige. Vem vet om man över huvud taget kan se sådant om 50 år någonstans på vår planet.

Ända sedan jag började bry mig om klimatet och isbjörnen blev en symbol för detta har jag velat åka till Svalbard för att se vad jag kämpar för med egna ögon. Jag lever i förhoppningen om att detta skall ge mig ännu mer inspiration att fortsätta kämpa.

Resan kostar mig totalt ca 40 000 kr.

Givetvis har jag sparat ett längre tag men jag kan lova er att det är mitt mer klimatvänliga leverne som gör resan möjlig. Nedan följer några få exempel.

Förr använde jag bilen i mitt företag. Under hösten och vintern åkte jag ca 6 mil i veckan. Denna höst och vinter åkte jag totalt 13 mil. Det är en skillnad på 131 mil. Som jag visat i mina uträkningar förut så kostar det ca 30 kr milen att ha en bil. Jag har alltså sparat in nästan 4 000 kr.

Jag har inte så bra koll på förra året men jag vet att jag i år hitintills (6 månader alltså) endast har köpt två klädesplagg. Jag har dock lagat mina jeans som slets i skrevet hos en skräddare och behövde endast betala 150 kr istället för ett par nya för ca 1000 kr. Jag har dessutom lagat väskan jag bär till jobbet för 70 kr istället för att köpa en ny för typ 400kr.

På landet eldar jag numer enbart med ved på hösten och vintern. På detta sparar jag ca 150 kilowatt timmar och då också 150 kr per helg.

Jag älskar att läsa tidningar men får dem gratis på jobbet. Jag lånar lite böcker på bibblan men ibland köper jag begagnade pocketar för ca 40 kr. När jag sedan har läst dem säljer jag dem till samma butik så att någon annan kan köpa dem och får då 20 kr i inbyte.

Min dator är gammal som gatan, Jag byter bara ut vitala delar när jag absolut måste istället för att köpa en ny. Själva datorn tror jag att jag köpte typ 2002.
Jag hade förr en tendens att köpa filmprylar och sånt som vi nördar gör men detta är något jag slutat helt med. Jag har dessutom nästan helt slutat att köpa filmer och hyr dem istället.

Allt som jag inte använder längre och därför inte heller vill ha har jag sålt på nätet. Allt från min första digitalkamera till gamla leksaker, Inom kort skall jag sälja min moppehjälm. Sammanlagt har jag lagt ut över 200 auktioner och bara denna vecka drog jag in 1 500 kr på begagnade saker (ja jag vet att jag konsumerade på tok för mycket förr men nu är det slut).

När jag köper nya skor och kläder tar jag givetvis de gamla till landet. Där har jag en champion tröja som jag inte ser riktigt klok ut i. Vet att jag köpte den när jag var 14 år gammal. Den är alltså 18 år gammal nu fast jag bär den. Det kan man kalla miljövänligt.
Listan kan göras hur lång som helst.

Så jag skulle nog vilja säga att det är ännu enklare att leva klimatvänligt när man vill hålla i pengarna. Minskad konsumtion är nog det klimatvänligaste man kan göra. Att byta glödlampor är liksom så 2004. Det är för fasen 2009 nu och i år köper vi bara det nödvändigaste så kan man njuta av livet istället. Jag njuter då mycket mer av att inte shoppa i alla fall.

Erkänner att jag måste flyga till Svalbard och då från Oslo då det inte går några plan från Stockholm. Men där försöker jag vara klimatvänlig. Jag tar nämligen tåget till Oslo istället för flyget. 6 timmar tar tåget och det skall bli sjukt mysigt med en bok i handen.

Jag har mitt livs äventyr framför mig tack vare att jag försöker leva klimatvänligt.

PS. Man får ut sjukt mycket av att åka till Svalbard under den här tiden på året för solen går aldrig ner utan skiner 24 timmar om dygnet…


1 kommentar:

Anonym sa...

Detta är något helt annat, men borde intressera: http://www.youtube.com/watch?v=eckSEyeIuRk