tisdag 7 april 2009

Min bil har kostat mig 336 kr milen i år!


På skärtorsdag skall jag äntligen byta däck på min bil till sommardäck.

Detta blir inte första gången som jag skall skriva i bloggen om nackdelarna med att äga en bil.

Eftersom jag slutade att åka till mitt sommarhus i november förra året valde jag att verkligen minimera mitt åkande med bilen under vinterhalvåret.
Detta har faktiskt lett till att jag i helgen på väg hem från årets första besök i sommarhuset var tvungen att tanka för första gången sedan slutet på oktober förra året . Med andra ord så har jag inte tankat min bil på över 5 månader. Bensintanken som aldrig tankas full utan endast 30 liter åt gången (tanken rymmer 60 liter men då jag bara tankar 30 liter så väger bilen 22,5 kilo mindre än en fulltankad bil då en liter bensin tydligen väger 0,75 kilo, lättare bil drar såklart mindre bensin).

Men förutom att jag har sparat 3 000 kr i rena bensinkostnader under dessa månader så har jag inte slitit på mina vinterdäck. Mina vinterdäck med dubb har inte slitit på asfalten. Jag har inte behövt använda spolarvätska som innehåller gud vet vad och kostar pengar.

Jag har heller inte behövt tvätta bilen en gång var sjätte vecka för att den blivit helt smutsig i tövädret och på så sätt minskat mängden förorenat vatten.

Fördelarna har helt enkelt varit många och jag har sparat en hel del pengar.

Men låt oss säga att jag inte hade ett landställe som kräver en bil under sommarhalvåret. Då hade jag såklart även sparat lite mer pengar. Under dessa månader då jag sammanlagt använt bilen ca 10-15 mil (främst när jag hjälpte min bror att flytta) så kostade bilen 750 kr i skatt, 2 400 kr i försäkring och 1 900 kr i garage kostnad. En nätt liten summa på 336 kr per mil.

Därför kan jag inte nog poängtera att äga en bil om du verkligen inte behöver en enbart är en kostsam lyx som med åren ändå kommer leda till problem för dig.

Så vad du än gör, tänk verkligen igenom ditt eventuella bilköp och räkna på att istället ta taxi ibland eller hyra en skåpbil. För sjukt många av oss skulle det garanterat bli både miljövänligare och mycket mer prisvärt.

När jag ändå snackar bilar kan jag ge tjänstebilen en känga den med. Min personliga åsikt är att ingen borde få ha tjänstebil som inte använder den i tjänsten. I Sverige har 10 000 tals anställda tjänstebil helt i onödan. En tjänstebil borde vara en bil som används i tjänsten och inte en bil som används enbart för att ta sig till och från arbetet. Detta är en fullständig idiotisk lösning som enbart finns för att det är mer ekonomiskt försvarbart för ett företag att erbjuda tjänstebil (som är avdragsgillt) istället för en högre lön.
Staten borde förbjuda alla tjänstebilar som inte används i tjänsten – det är min åsikt.

VAD JAG LÄRT MIG IDAG: President Barack Obama har rest runt i Europa de senaste dagarna och när han var i Prag hade han följande fantastiska sak att säga. Jag hoppas verkligen att han håller vad han lovar.

7 kommentarer:

Lucas Carlsson sa...

Jag gjorde samma upptäckt för två år sedan, fast med den skillnaden att min bil inte startade eftersom batteriet hade laddat ur efter ett par månaders stillastående. Jag fick starthjälp och körde en runda till skogen. Sedan stod bilen ytterligare en månad och batteriet hade hunnit ladda ur igen. Efter det insåg jag att jag verkligen inte behövde äga en bil, så jag sålde den. Så här två år senare kan jag konstatera att jag inte saknat den.

De gånger jag har behövt en bil har jag antingen hyrt en eller lånat mina föräldrars. Från att ha kört över 1000 mil om året så är jag ner på 200-300 mil.

Det enda problemet är att jag har hund och varken bilpoolerna eller hyrbilarna tillåter hund i bilen. Men eftersom jag har snälla föräldrar så har detta löst sig. Om fler hade skippat bilägande så hade det säkert blivit utrymme även för "hundbilar".

Uno sa...

...kan man hoppas! Även orden gör att Obama skiljer sig från sin företrädare. Men är det mer än ord? Hur blev det med Afghanistan? Jag hoppas också, men vet att bakom Obama står en aggressiv imperialism som inte ens Obama kan stoppa. Knäckfrågan är Israel, klarar han den? Bra bloggat, tänker sälja min bil. Uno

Stephan Bäckman sa...

Hej Uno,

jag tror varken Obama eller någon annan någonsin kommer att lösa konflikterna kring Jerusalem. De har ju äkt rum i över 1000 år tyvärr.

Revolving Doors sa...

Körde 91 mil förra bilbesiktningsåret så snart är det väl dags att sälja/skrota och gå med i någon bilpool.

Fyrabarnsmor sa...

jag vet inte, men vår gamla pålitliga Volvo för 15 000 kr, som vi haft över 10 år, har INTE kostat några 336 kr milen, jag tycker du ska prat med en Personlig Bankman eller nåt ;)

Fyrabarnsmor sa...

P.S.
och så "snyltar" du på föräldrarna, fusk..

Stephan Bäckman sa...

Fyrbarnsmor: Jag tror inte du förstår mitt inlägg tyvärr.

Och vad menar du med att jag snyltar på föräldrarna? Jag nämner ju inte ens föräldrarna i detta inlägg?

Mycket märkligt inlägg måste jag säga!