fredag 12 juni 2009

Stäng av datorn så får du behålla jobbet!

Jag är lite oense med min datachef på jobbet.

Det är nämligen som så att han vill att de anställda på jobbet skall lämna datorerna på 24 timmar om dagen 7 dagar i veckan. Anledningen till detta är att alla programuppdateringar sker på natten för att inte sega ner arbetsdatorerna.

Tyvärr är jag en av dem som inte följer detta önskemål. Jag önskar att uppdateringarna kunde ske på lunchen men då vi är ett nordiskt företag så har de olika länderna lunch vid olika tider vilket tydligen ställer till problem.

Självklart är vi många som stänger av våra datorer på jobbet när vi går därifrån även om de flesta envisas med att lämna högtalarna på och skärmen i standby.

Själv så bad jag om 50 kr så att jag kunde köpa ett grenuttag med on/off switch vilket gör att jag kan stänga av, datorn, dockan, skärmen och högtalarna samt min radio med en enkel knapptryckning. När jag går från jobbet så drar min arbetsplats 0 kr i ström. Det tycker jag borde vara föredömligt.

I veckan så blev jag kontaktad av ett danskt företag som hjälper HP att marknadsföra sitt nya miljöengagemang. Dom erbjuder bloggen till och med pengar för att visa en reklam film på min sajt som just handlar om problemet ovan. Givetvis så är ju detta problem otroligt vanligt på många arbetsplatser och jag har även vänner som har sin dator på jämt. Helt i onödan och givetvis kostsamt för plånboken.

HP’s kampanj går ut på att få människor som använder persondatorer att förändra sitt sätt att använda dem.
Kampanjen går ut på att få datoranvändare att ladda ner en fil till datorn som trackar datoranvändandet och sedan redogör för hur mycket energi man sparar samt hur mycket energi samtliga datoranvändare har sparat hitintills.

Filen är till för både enskilda personer och företag som vill mäta sina besparingar i el.

Detta känns verkligen helrätt i både miljötider och finanstider och jag kan bara inte fatta hur det fortfarande kan finnas människor som tycker att datorn skall stå på hela tiden. De människorna borde tvingas investera i egen solpanel och på en arbetsplats borde det medföra en tillsägelse. Jämför själv med att ha datorn på i 9 timmar om dagen eller 24 timmar. Skillnaden är ju nästan trefaldigad.

Enligt HP så motsvarar 100 000 avstängda datorer efter dagens slut lika mycket koldioxid utsläpp som 105 bilar på våra vägar.

Kampanjen som heter POWER TO CHANGE kommer att genomföras i alla delar av världen där HP är representerade.

HP’s nuvarande mål är att minska sin energiförbrukning med en miljard kilowatt timmar fram till 2011.

HP's kampanj genomförs i samarbete med WWF

Förra året betalade jag 800 kr för att registrera en websida och köpa utrymme på ett webhotel.
För att lägga ut nedan två filmer på min sajt så erbjuds jag 50 euro i ersättning och de pengarna kommer givetvis att gå till att fortsätta drömmen om att min blogg till slut skall få en egen hemsida.

PS. Även om HP inte hade betalat mig någon ersättning så är chansen stor att jag hade skrivit om denna kampanj men säg det inte till dem är ni snälla.

PPS. Detta är första gången som bloggen erbjuds ersättning för att visa något på hemsidan – bara så att ni vet.5 kommentarer:

Karin sa...

Haha, been there, done that.

Vår IT-avdelning har haft samma argument för att förbjuda avtsängning av datorerna, och i alla år har jag varit rebell utan att min dator klagat. Jag har tjatat på IT-chefen i flera år och till slut hände det - vi fick stänga av datorerna på prov under två månader. Det visade sig att vi bara på huvudkontoret kommer spara 30 000-50 000 kWh på ett år. Och det blev inga problem alls med uppdateringarna. Försöket är numera permanentat. Ibland hjälper det att tjata. Ett bra argument var: "Jag förstår att det är problem här hos oss, men är det okej om jag ringer runt till lite andra företag och hör hur de löst problemet så det funkar hos dem?"

http://karinsmiljoblogg.blogspot.com/search?q=st%C3%A4nga

hemmamamman sa...

Min make säger att om vi stänger av datorn via grenuttaget på datorn gör det att nätverket inte fungerar som det ska sen. Om vi gör det på TV:n så gör det ingen skillnad eftersom vi alltid trycker av stand by knappen. Men alla boxar lyser ju fortfarande. Du kanske vet om det kan stämma?

Tekla sa...

Helt sjukt att svenska användare endast stänger av sin dator i 34% av fallen (enligt HP:s sida).

Anna sa...

Boktips! 100 sätt att rädda världen!! Läs nuuu!!! Skitbra bok!

Stephan Bäckman sa...

Hej hemmamamman,

jag har lite svårt att förstå din fråga men om ni stänger av TV helt så att inget lyser på den så är den ju helt avstängd.

Jag stänger dock av tvmottagaren och TV helt genom att använda on/off knappen på grenuttaget. På så sät så drar inte tvmotagaren någon ström heller.

Tänk så här, Allt som lyser drar ström och allt som blir varmt drar ström, med andra ord, en stick kontakt som ser ut som en stor klump kallas generator och drar ström 24 timmar om dygnet, se upp för dem.