onsdag 8 juli 2009

Man är ju inte helt pantad!


Hur mycket dryck köper du om året. Ja jag antar att det är inget man håller reda på men jag hoppas att du inte köper vatten åtminstone, speciellt när du är i Sverige. Det finns ett uttryck som lyder ”the best things in life are free” och så brukar jag tänka om vatten. Svenskt kranvatten är fantastiskt gott och kostar inget att dricka så är det vatten jag är ute efter så är det kranvatten som gäller för mig.

Om jag köper läsk, vilket jag brukar unna mig på lördagar (här skriver jag unna mig mycket mer ur socker synpunkt än miljösynpunkt) så brukar jag köpa en back läsk som jag har stående på landet. På så sätt så kan allt jag använder återanvändas till 100% utan att först brytas ned för att sedan bli en ny produkt. Glasflaskor tvättas och återanvänds och jag inbillar mig att de är miljövänligare än burkar och plast, men jag har inga bevis för det.

Om du har köpt läsk eller öl utomlands så får du ju ingen pant i Sverige.
I en artikel i Råd och Rön läser jag att svenskarna tog in 110 000 000 liter öl till Sverige under 2008. Det motsvarar 330 miljoner ölburkar av 33 cl sorten. Burkar som alltså inte går att panta.

Enligt artikeln så har Nordiska rådet satt samman en arbetsgrupp för att se till så att alla burkar inom norden kan pantas över just hela norden. Denna utredning skall vara klar till december 2009.
Politikerna är eniga om att en sådant här system behövs då alldeles för mycket burkar lämnar retursystemet men att ställa om systemet kostar en hel del pengar och säg den företagare som vill göra av med pengar som inte leder till mer pengar tillbaka.

Förra året pantade svenskarna 1,4 miljarder burkar och flaskor, Det är 88% av alla som såldes i Sverige.
Detta är en riktigt bra siffra och extra bra är att aluminiumvärde på returburkarna är så bra att systemet betalar sig själv.

Mataffärer med en burk och flaskautomat köper in dessa själva men säljer sedan burkarna vidare till Returpack (vore intressant att veta vad de fick betalt för dem).

I dagsläget så skall man slänga alla burkar och flaskor som man inte kan panta i respektive insamlingskärl (plast och metal).

Den enda flaska som jag inte pantat är en tvåliters flaska som jag klippte sönder och har använt för blomvatten de senaste 4 åren, fungerar utmärkt.

Sist men inte minst så vill jag tacka alla människor på jorden som tyvärr har det sämre ställt och därför tillbringar dagarna med att samla in massa burkar för att få ihop pengar. Jag är övertygad om att dessa står för över 10% av alla burkar som samlas in i landet, speciellt på sommaren. Personligen skulle jag skämmas om jag inte lämnade in de burkar jag köpt till retur.

PS. Jag har inte köpt en endaste droppe öl sedan samma vecka jag fyllde 18 år. Enkelt förklarat så tål jag inte malt, det är lite som laktos för mig.

2 kommentarer:

Karolina sa...

Bra att man ser över systemet inom hela Norden. Men varför inte ta hela EU på en gång? Jag tror att många av de 330 miljoner ölburkar kommer från andra länder än de nordiska, t ex Tyskland. Men som alltid ett litet steg i rätt riktning är bättre än inget alls.

freudman sa...

Jag är uppvuxen med komposthink i lägenhet som åkte med till landet, när jag sedan flyttade hemifrån kändes det i hjärtat när matavfallet hamnade i soppåsen. Nu bpr jag med loftgång över ett skogsparti där allt mitt komposterbara avfall hamnar, tillbaka till naturen och djuren!

Jag hittar även 100 tals kr i pant i soprummet varje månad! tack vare källsorteringen jag infört hamnar petflaskor i plastkärlet och burkar i metall, inte mig emot, klirr!