torsdag 2 april 2009

Jag har träffat Andreas CarlgrenÄven om det erkännande jag får av alla fantastiska inlägg och mail ni läsare skickar mig vilket får mig att kämpa vidare så var gårdagens erkännande från SVENSKA POSTKOD LOTTERIET något över det normala måste erkännas.

Ni som följt med bloggen ända från start vet att jag kritiserade denna organisation för ca ett år sedan då jag skrev ett inlägg över hur irriterande jag finner adresserad reklam vilket ju är ett sätt för företag att kunna landa på min hallmatta trots att jag har en ”ingen reklam tack” skylt på dörren.

När jag idag läser vad jag skrev i det inlägget så skäms jag lite av min okunskap. För enligt en broschyr som jag fick igår så har Post kod lotteriet sedan hösten 2005 donerat ca 640 miljoner kronor till välgörenhet. Och det mina läsare, det är sjukt mycket pengar.

Men detta inlägg var ju knappast jag vågade prata om igår när jag träffade en representant för organisationen.

Postkod lotteriet hade alltså utsett mig och min blogg till årets vinnare i tävlingen ”Har du klimatkoll 2009” och första pris var två biljetter till gårdagens climate event på statshuset i Stockholm i närvaro av hela svenska politiker eliten samt Nobelpristagaren Wangari Maathai, fördetta premiärminister Tony Blair och president Bill Clinton (tydligen går han fortfarande under denna titel).

Det finns nog ingen som kan förstå vad det innebär för mig att ha fått lyssna till Al Gore live tre gånger och nu vara på detta event igår. Det är nog inte många människor med min bakgrund med en uppväxt i en familj som levde på socialbidrag, barnbidrag och alla andra bidrag som jag inte vet namnet på som fått vara med om den här typen av upplevelser.

Ingen annan är en bättre representant än jag för att säga att även om du en gång legat längst bak i startfältet i Sverige på grund av en bakgrund eller familjesituation som du inte valt själv så kan du lyckas ta plats och ta dig fram i samhället och få göra det du brinner för. Det är genom min uppväxt jag antar att jag har min orubbliga känsla av ”för i helvete, nu kör vi framåt och löser klimatfrågan”.

Men innan eventet började och vi fick ta hand om oss själva hade Postkod lotteriet ordnat så att jag skulle få träffa Sveriges miljöminister Andreas Carlgren.
På den tiden då jag arbetade med lanseringen av filmen I ELFTE TIMMEN som är en av inspirationskällorna till denna blogg försökte jag bjuda in Andreas Carlgren till en visning av filmen men tyvärr så var han då upptagen. Jag tog därför tillfället i akt att överlämna ett exemplar av filmen på DVD med en förhoppning om att han skall se den, tycka att den är bra och ringa upp skolministern och säga att denna film måste alla gymnasieelever i hela landet se och bli inspirerade att agera mer klimatvänligt. Man får ju alltid hoppas eller hur?

När jag ändå stod där Med Andreas Carlgren kunde jag inte låta bli att ställa två frågor och utan kritik måste jag säga att svaren enormt politiskt korrekta.

Min första fråga löd:
Varför talar svenska politiker aldrig om att konsumtionen måste minska för att våra utsläpp skall minska?

- Jag tror att konsumtionen måste minska men då av produkter som är omiljövänliga.

Här ifrågasätter jag dock vad en miljövänlig produkt är. Ett ekologiskt äpple från Spanien som färdats till Sverige med lastbil är ju knappast miljövänligt men jag ville inte pressa Andreas på denna punkt utan nöjde mig med det svaret.

Min andra fråga var:
Varför pratar inte politikerna om den ökande folkmängden som en miljöproblem? Tydligen blir vi 70 miljoner fler om året på jorden och det är ju uppenbart att detta ger en stor klimatpåverkan?

- Vi tror att folkmängden kommer att stagnera runt 9 miljarder människor eftersom västvärlden redan nu börjat stagnera sig. Det är i de fattigare delarna av världen vi måste arbeta med dessa frågor.

Jag har tyvärr ingen aning om hans påstående stämmer eller inte utan måste helt enkelt lita på honom, MEN som den politiker han är ber jag er notera att han egentligen inte svarade på frågan. Att prata om folkmängd och att människor helst bör minimera mängden barn de föder är något som ingen helst vill tala om. Ärligt talat inte jag heller, för även jag skulle bli superlycklig om jag fick två barn så solklart är att den som pratar om ett minskat barnafödande vinner inte nästa val det kan jag lova.


Efter samtalet gick jag och fästmön runt i stadshuset och betraktade byggnaden. Fästmön hade inte varit där tidigare och den är verkligen fantastiskt vacker. Utsmyckningen måste ha tagit många år att få på plats. Det är en byggnad som stockholmarna skall vara stolta över.

Klockan 19:00 började presentationen. Med att VDn för Postkodlotteriet Niclas Kjellström-Matseke hälsade välkommen och därefter talade Statsminister Fredrik Reinfeldt, Wangari Maathai, Tony Blair och sist Bill Clinton.

Charmigast var helt klart Wangari Maathai men jag måste också säga att Tony Blair var en otroligt sympatisk och intressant människa att lyssna på. Sedan att jag råkar ha en förkärlek till engelsk engelska kan ju också spela in här. Men Blair kunde även bjuda till och vara rolig under kvällen. Speciellt när han beskrev sin förvånad när ett svenskt postkod lotteri hörde av sig och sökte honom.

Bill Clinton var väl ingen besvikelse men han fick inte direkt mina sympatier när han inte ens hade varit med under hela galan när det var dags för honom att tala utan hade kommit några minuter innan och inte ens hört hela Tony Blairs tal. Detta fan jag ganska otrevligt.

Hela tillställningen varade i två timmar och jag vill inte prata för mycket om det eftersom du har möjlighet att se ett sammandrag genom att klicka här vilket du bör göra.

Jag måste dock berätta om kvällens i mitt tycka största pinsamhet som vår statsminister stod för. Margot Wallström frågade alla deltagare vad de gjorde för klimatet på personnivå. Hon sa själv att hon installerat solpaneler och frös in alla sina matrester så att oanvänd mat inte gick till spillo.
Fredrik Reinfeldt svarade att han har en etanol bil. Det var det enda han kunde få ur sig. Han var helt klart sämst av alla i panelen på denna fråga.

Shit så pinsamt! Jag har förvisso en vanlig bensindriven bil men jag har inte tankat den sedan oktober förra året, för miljöns skull. Det borde vara så mycket enklare för statsministern att klämma ur sig lite fler förslag än etanolbil som bara kräver pengar och inte medvetet handlande.

Jag riktar det största av tack till Post kod lotteriet för att jag vann denna tävling och fick närvara igår. Denna upplevelse gav mig energi att kämpa för klimatet under hela 2009 också.

TACK!

5 kommentarer:

Marie sa...

Initierat och roligt inlägg som vanligt men slutar du inte särskriva så kommar jag att sluta läsa din blogg!!!! Post kod lotteriet heter det inte!! Postkodlotteriet ska det vara. Bara ett exempel...

Anonym sa...

Stephan! Superbra gjort. Så himla roligt att få en riktig inspirationsdos; även om man brinner för något så behövs det bekräftelse ibland att man inte är ut och cyckla. Keep up the great work!
/Jenny

eco chic sa...

Kul för dig med all uppskattning. Visst är det bra att Postkodlotteriet donerar pengar men det hjälper inte all förorening och nerskräpning deras massutskick orsakar... Det ena ursäcktar inte det andra om du förstår vad jag menar. Även Hells Angels donerar pengar till barnsjukhus, men det ursäcktar väl inte deras beteende?

Markattan sa...

Markattan som är ny här håller med Marie. Snälla, snälla sluta sär skriva. Mar kattan blir galen ...

Du som skriver så bra om så viktiga saker måste helt enkelt skriva ihop. Vill du ha hjälp? Den finns runt hörnet.

Ursäkta en ny börjare

Markattan

Anki sa...

Vilken häftig upplevelse!