onsdag 21 januari 2009

Jag lyckades stå emot köpbegäret (än så länge).


Till min fästmös stora förtret så har jag ett skrymmande intresse. Av någon anledning så älskar jag formgivning av reklam och då främst filmaffischer och bokomslag.


Jag äger över 100 filmaffischer där de flesta ligger i en jättestor affischvagga (såna som ni ser i rambutiker typ Gallerix) och är inplastade, Tyvärr så bläddrar jag inte bland affischerna lika ofta som förr men jag gillar att äga dem.

Vad gäller böcker så har jag Sveriges största samling av skönlitteratur om James Bond. Jag äger 187 böcker (om jag minns rätt) fast Ian Fleming som skrev om James Bond bara hann skriva 14 böcker.
Det är nämligen så sjukt att jag äger alla svenska utgåvor som finns av hans böcker. Vissa böcker har kommit ut vid tio olika tillfällen med olika omslag och därför har jag alla tio.

Men bli nu inte förfärade 99% av detta har jag köpt begagnat eftersom den första boken skrevs 1953 och jag köpte min första bok 1989.

Och det här samlandet finns alltid i mitt hjärta och ser jag nått riktigt snyggt verk så vill jag ha det.
För ett år sedan i samband med att filmen THE 11TH HOUR hade premiär i USA så kom jag i kontakt med Shepard Fairey som hade gjort några specialaffischer till denna film. En av dessa fick jag nämligen i present från filmens regissörer.

Några månader senare såg jag att Shepard Fairey hade gjort en fantastiskt snygg bild av Barrack Obama som användes i kampanjen för att göra honom till president.

Så nu i januari började suget verkligen ta överhand för mig och jag ville verkligen köpa denna poster (se ovan).

Men jag erkänner att jag samtidigt är orolig över att jag skall bli besviken på Obama och slita ner den efter att ha betalat dyra pengar för den. Jag har ju redan så oerhört mycket affischer som jag inte får plats med på väggarna.

Därför valde jag att skapa ett eget skrivbordsunderlägg till min dator som passade min skärm.

På så sätt sparade jag in dessa pengar i nuläget och slipper beställa affischen från USA som sedan skall fraktas till Sverige. Genom att tänka till en extra gång och lita på min önskan om downshifting vad gäller mitt shoppande så har jag skapat en bra mycket miljövänligare variant. Jag blev mycket nöjd med resultatet (se nedan).

VAD JAG LÄRT MIG IDAG: Sveriges enda miljövänliga kemtvätt, Fred Butler stänger ner alla sina butiker i Sverige. Detta lärde jag mig när jag gick dit idag. Företaget har helt enkelt inte genererat tillräckligt mycket pengar. Jag tycker detta är piss men förståeligt för jag har knappt sett någon reklam för deras verksamhet.

1 kommentar:

Annie sa...

Det är alltid så kul att höra om människors specialintressen! Det där med bondböckerna lät ju verkligen helt galet. Fin bild på Obama, han ser verkligen "ikonisk" ut och det tror jag att han gärna drar nytta av som på "din" poster.