söndag 25 januari 2009

Mer i plånboken är ju sämre för klimatet!


Om du inte råkar vara arbetslös så fick du årets första lön i helgen och du fick antagligen mer än du brukar få. Det nya jobbskatteavdraget ger oss som arbetar en lägre skatt för att vi skall ha mer pengar att göra av med så att ekonomin kommer igång igen.

Denna helg fick svenskarna 1,4 miljarder mer kronor i lön än förra månaden.

Jag hoppas att folk nu konsumerar mer. Risken är att de sparar tillskottet, och det är inte bra för ekonomin” säger Sven-Olof Lodin till Tidningen Metro. Sven-Olof är professor i skatterätt.

Detta är precis vad jag kommer att göra. Jag har inte köpt något som helst extra den här helgen, faktum är att en nackspärr förhindrat mig att shoppa nått över huvud taget. Men inte fasen kommer jag att shoppa mer bara för att jag får lite mer pengar över. Dessa pengar skulle jag lätt kunna använda till amortering på mina lån och där vet jag inte om det räknas till konsumtion. Nä för mig finns det inte en chans att jag tänker lyda politikernas råd och shoppa en massa. Shopping är besvärligt och tråkigt oftast.

Ett vårdbiträde som tjänar 19.000 kr i månaden får 249 kr extra. En läkare som tjänar 50.000 kr i månaden får 1 104 kr enligt tidningen Metro.

Jag funderar också en hel del på varför vi som jobbar skall få 1,4 miljarder mer varje månad. Finns det inte ett behov att täcka hos dem som inte har nått jobb. Min kompis säger att vi som jobbar får denna skattelättnad för att det skall vara lönsamt att jobba och att söka jobb om man är arbetslös lite som en nål i ögat. Grejen är ju bara den att detta finner jag vara exakt samma sak som med barnbidraget som jag skrivit om tidigare.
Det är ju inte alla som behöver dessa extra pengar. De som inte har några pengar behöver dem ju bra mycket mer. Vad hände med sjuksköterskorna och pensionärerna. Vår sjukvård eller fri kollektivtrafik så att vi kunde lägga de pengarna på konsumtion istället. Det alternativet hade ju dessutom varit klimatvänligare än att försöka få oss att köpa mer och använda bilen mer.

Självklart får du göra precis vad du vill med dina nya pengar, men om du shoppar en massa så gör du främst klimatet en otjänst men antagligen även dig själv. Du vet ju precis som jag att tre dagar efter att man köpt den där saken så är den inte intressant längre på samma sätt.

Vad har ni tänkt göra för era extra pengar? Jag väljer amortering.

VAD JAG LÄRT MIG IDAG: Jag har inte använt min bil på en månad nu. Jag har åkt kommunalt överallt. Det skönaste är att jag känner det inte som att jag står över, utan snarare att jag unnar mig lite tid att läsa när jag åker kommunalt istället för att jäkta själv i bilen. Känns även bra att inte ta ut bilen i det tråkiga vädret som säkert leder till rost.

2 kommentarer:

Annie sa...

Ajajaj, det där måste svida rejält!

Man kan ju bli för förbannad för mindre gällande Fredrik Reinfeldt & co missriktade skattesänkningar. Fredde står på allvar i tv i säger att vi inte kan göra något åt krisen och att den beror på yttre omständigheter, samtidigt som han menar att det måste ligga större tryck på de arbetslösa. Men om vi nu alltså är drabbad av en kris som vi inte kan hjälpa, ska vi då stå och spotta de som har blivit av med sina jobb i ansiktet? Det verkar ju uppenbarligen han tycka!

Martina sa...

Jag fick mer i lönekuvertet än vanligt. Det beror inte så mycket på skattesänkningen, utan snarare på att jag fick löneökning i december samt att jag jobbade natt under hela julen (storhelgstillägg). Detta medförde skälig lön för mitt sjuksköterskejobb.

Vad alliansen sysslar med är oförlåtligt i dessa kristider. Att skatten är sänkt är bara dumt. Att ge pengar till svenska storföretag men dra ner på skolor samt kommunal- och landstings- omsorg är korkat.
Vi vanliga människor kryper runt i dyngan och försöker arbeta volontärt med världsfrågor.

Moderaterna är det nya nationaldemokraterna skriver arena: http://www.dagensarena.se/text/2009/01/de-nya-nationalmoderaterna
Ja, vad ska man säga..