tisdag 27 januari 2009

Jag har infört AMISH MÅNDAG hemma!


Igår testade jag och min fästmö något nytt som vi har tänkt införa.

Jag föreslog att vi skulle införa mysmåndag igår vilket hon gladeligen tackade ja till. Efter att ha testat detta igår kom jag dock på att jag ville byta namn på det och istället kalla det för Amish måndag. Vi får se hur sambon ser på det när hon upptäcker det.

Vad är då Amish måndag. Jo det är nått mycket enkelt. På måndagar får jag och fästmön inte se på TV, lyssna på stereon eller använda datorn på hela kvällen. Denna kväll är till för att prata extra länge vid matbordet, kanske spela spel eller rent av att sitta i soffan och äntligen få lite tid över att läsa extra mycket.

Vi var båda överens om att kvällen blev mycket lyckad. Det ända som inte gick helt perfekt var att jag slappnade av så mycket att jag somnade ifrån min National Geographic som jag nu får tre nummer av sedan jag gav bort årets bästa julklapp.

Utöver restriktionerna mot tv, stereo och dator så skall vi också äta vegetarisk mat och då gärna ett recept som vi ännu inte testat.

Så vilka är miljöfördelarna med våra Amish måndagar då?

Jo som ni säkert vet så står ju kött för 18% av våra svenska utsläpp och ju mindre kött man äter desto bättre.

Min tv drar 200 watt och min dator drar 130 w när den är på. Ser vi även en film så drar stereon 80 w men då är givetvis datorn avstängd. Med andra ord använder vi varje kväll mellan 200-300 w i vardagsrummet vilket i och för sig är helt normalt.

På måndagarna nu framöver kommer vi dock endast ha 4 lågenergilampor tända och några mysiga stearin ljus. Detta motsvarar 16 w totalt. Dessutom har vi väldigt trevligt och det blir ett mysigt avbrott i vardagen. Jag ser redan fram emot nästa måndag faktiskt. Prova ni med!

VAD JAG LÄRT MIG IDAG: Om jag säger upp min prenumeration på min morgontidning och läser tidningen på nätet istället så skulle jag spara 180 kilo papper samt 1848 kr om året.
Detta är nått som jag dock inte är villig att göra ännu. Jag tror dock att vi kommer läsa tidningen på helt andra sätt om 10 år. 37% av Dagens Nyheter är reklam enligt tidningen själv.

3 kommentarer:

Ekognista sa...

Bra initiativ! Jag har funderat på att ha en tv- och datafri vecka. Dels för klimatets skull men också pga att datorn och tv:n tar upp för mycket av min fritid som skulle kunna ägnas åt sundare aktiviteter. Förhoppningsvis leder det till en tankeställare och framtida omprioritering av tid.

Rickard sa...

Tycker ni ska stänga av mobilerna också. Och måste ni ringa så får ni göra det vid närmaste telefonkiosk ;)

Ronja sa...

haha, tack rickard för att ge mig ett fint kvällsskratt! telefonkiosk... :)