torsdag 20 november 2008

Patetiska Coop!


För några dagar sedan bad jag er att titta på ett engelskt tv program med Jamie Oliver där han berättar om hur kycklingar och höns behandlas i EU.

Därefter så mailade jag till Coop där jag oftast handlar min mat för att beklaga mig över att de inte säljer ägg enbart från farmer med frigående höns. Nedan följer deras svar:

Coop Sverige har varit föregångare när det gäller att ta ställning mot ägg från burhöns. Redan 2002 tog vi bort ägg från burhöns i Coop Konsum och Coop Nära i våra butiker. Samtidigt hade vi också en uppmärksammad kampanj där vi berättade om beslutet.

Vår uppfattning är att äggproduktion där hönorna inte sitter i bur är att föredra, eftersom hönorna då i större utsträckning får utlopp för sina naturliga beteenden. Därför har vi valt att i första hand satsa på ekologiska ägg, Sprättägg och ägg från frigående höns. Vi har också informerat våra kunder om fördelarna med dessa ägg.

Ägg från frigående hönor är dock något dyrare än ägg från hönor som lever i inredda burar. För att kunna erbjuda ett alternativ med lägre priser har vi i Coop Forum och Coop Extra i Coop Sverige även denna typ av ägg. Sverige är det land som kommit längst i Europa med utvecklingen av nya inredda burar och den produktionen är godkänd i Sverige. Bland de konsumentföreningar som driver egna butiker under namnet Coop har några valt att ha ägg från höns i inredda burar som ett alternativ även inom Coop Konsum och Coop Nära. Då handlar det oftast om regionalt producerade ägg.

Många kunder är medvetna om skillnaderna i produktionen och vi ser det också att försäljningen av ekologiska ägg, Sprättägg och ägg från frigående hönor.
Att välja dessa ägg är det bästa sättet för kunderna att påverka producenterna att ställa om sin produktion.

Tydligt är ju att detta är ett standard svar från Coop. Tydligt är ju också att Coop är lika patetiska som alla andra företag som inte vågar fatta egna beslut och sedan säger att kunderna skall göra jobbet åt dem. Jag menar hur svårt kan det vara för Coop att säga till landets äggproducenter att nu kommer vi enbart köpa ägg från frigående höns till våra butiker framöver.

Jag fullkomligt hatar patetiska företag som låssas vara klimat och djurvänner när de inte bryr sig tillräckligt mycket för att ens enbart sälja ägg från höns som inte spenderar sitt liv lidandes i en bur. De människorna på Coop borde själva spärras in i en telefonhytt eller nått för att se hur kul det sedan är.

Detta gäller såklart även alla andra fega matbutiker som inte vill hjälpa landets konsumenter att göra smarta och humana val i livet.

Eller vad tycker ni?
(Denna text är mailad till Coops Pressansvariga och Informationschef)

4 kommentarer:

Heidi sa...

Jeg syns egentlig det ikke er noen forskjell på om man spiser egg fra burhøns eller frittgående høner. Ingen av hønene har det bra nok.

Ronja sa...

simply don't eat egg at all:) problem solved! but i do aggree about coop being complete cowards in this.

Lars Johansson sa...

När det gäller ekologiska varor så är de ju närmast en bluff, när det är förbjudet för uppfödaren att ge penicillin till djuret, annars förloras licensen, inte efter antalet bakterier i den, vilket också visar hur sjukt djuret är. Att få dem som vet vad den potentiellt kan innehålla att dricka den är nog lika omöjligt som att mata Stephan med Quorn. Detsamma gäller antagligen ekologiska ägg. Men det ser ju fint ut på förpackningen.

Jag tror vi har många "tabbar" att gå igenom, djuren mår sämre utan penicllin (upplevt av djuren som ska ge "ekologiska" varor), vegetariska hamburgare smakar äckligt (upplevt av mig), maginehållet kommer upp vid ätning av Quorn (upplevt av Stephan) osv. Men i slutändan ska vi uppnå vegetariska/veganska/på riktigt djurvänliga alternativ. Men vägen dit kan bli krokig.

Lennie sa...

Djurens Rätt driver en kampanj för att få ICA och Coop att upphöra med försäljning av burägg. Gå in på deras kampanjsida och skicka mail till företagen:

www.djurensratt.se/agg