söndag 23 november 2008

Så tar du hand om kläderna


Jag har väldig tur i mitt yrke för jag kommer åt de flesta svenska tidningar gratis. Detta gör att jag sällan behöver chansa och köpa en tidning utan kan låna hem den från jobbet och läsa den ändå.
I killmagasinen finns det väldigt sällan nått vättigt att läsa. Ibland undrar jag varför jag ens bläddrar i vissa av tidningarna men jag antar att det är av samma anledning som andra bläddrar i Veckans nu.

För några dagar sedan bläddrade jag i tidningen MAN och hittade faktiskt en bra artikel om hur man tar hand om sina kläder och får dem att hålla längre. Kläder som håller längre är ju klimatvänliga så jag tänkte föra tipsen vidare.

Du håller dina kläder fräscha längre om du låter dem hänga luftigt i garderoben, undviker tvätt på hög värme samt torktumling.

Lägg hellre lite mer pengar på kläder som håller längre än småsummor på kläder som inte är lika hållbara. Köp så lite kläder som möjligt som innehåller Akryl då detta inte kan återvinnas.

Använd rullborsten så lite som möjligt för att ta bort damm och noppor. Detta eftersom rullborsten faktiskt skapar nya noppor i samma veva som du drar den över kläderna.

Vad gäller skor så skall dessa impregneras så snart du köpt dem. Om du har ett par finskor bör du klacka om dem till en mer slitsam sula direkt du köper dem.
Sköt skorna med skokräm vilket ger skorna en extra hinna och längre livslängd.

Låt skorna vila, ha två par som du använder om vartannat. Skorna behöver torka ordentligt från fukten utomhus och även från ditt svett.

Använd skoblock, finns i plast på IKEA men enligt tidningen så är de i Cederträ de bästa då de suger upp fukten i skon. Skoblocken håller dessutom skornas form längre och bättre.

Tygskor kan tvättas i tvättmaskinen men på så låg värme som möjligt så att inte limmet löses upp och släpper.

Vad gäller jeans så skall detta inte tvättas lika ofta som vi gjorde förr. MAN säger att man skall vädra dem efter var tredje användning och tvätta dem var trettionde.

Torka inte kläderna i torktumlare då dessa förstör kläderna kraftigt. Luft torka alltid dina kläder och om plagget är stickat virar du in det i en handduk och låta den suga upp vattnet.

Använd inte plast eller metallgalgar, använd galgar av trä.


Många av dessa tips är ju dessutom klimatvänliga utöver att man inte sliter på sina kläder.
Jag hoppas därför att några av er därute fick några tips på hur ni håller era favoritplagg snyggare längre.

3 kommentarer:

Lars Johansson sa...

Det var bra tips, men impregnering verkar inte miljövänligt. Är det det?

Martin sa...

Det där med rullborsten va ett bra tips, visste jag inte. Att tvätta jeansen mer sällan är också ett bra tips, tvättar man dom för ofta tappar dom färgen väldigt fort.

Stephan Bäckman sa...

Hej Lars,

Jag har inte tänkt på det där med impregneringen men efter att ha kollat på flaskan så står det att den är både brandfarlig och kan skada huden så jag tror att just den jag har inte var så bra för miljön.

Skulle dock vara förvånad om det inte fanns bättre alternativ på marknaden.

Bra tänkt.