måndag 24 november 2008

Räkna med elen


Energi eller el som vi använder för att överleva numer sägs vara det största enskilda hotet mot klimatet då världen eldar kol och olja i enorma mängder varje dag för att förse jorden med energi. DU kan ju som bekant förhindra detta genom att inte köpa så kallad fulel utan istället köpa klimatvänlig el skapad av vind, vatten eller solenergi. Du kan även göra en större insatts genom att välja ett elbolag som enbart handlar med denna typ av el så att det bolaget kan bli större och erbjuda fler människor sin el. Kunderna röstar med sina pengar vilket är det enda sättet att få de största elbolagen att lyssna.

Energi kan exempelvis mätas i kilowattimme (kwh). Energi per tidsenhet kallas effekt. Effekt kan mätas i Watt (W). Multipliceras sedan effekten med tiden så får man fram den totala energiutvecklingen.

1 kilowatt är 1000 watt och 1 kilowattimme är 1 kilowatt under 1 timme.

Till exempel är det som så att en spisplatta som har effekten 1000 watt (en kilowatt) och är påslagen en timme har dragit 1 kilowatt timme. En kilowatt timme kostar idag ungefär 1,25 kr. Du kan alltså ha spisen på i en hel timme för ynka 1,25kr.

Vill du lära dig hur du räknar ut vad din el kostar i timmen. Låt oss ta min badrumslampa som är den enda lampan i hemmet som inte är en lågenergilampa. Eftersom jag bara har en lampa i badrummet och inte två så sitter där en hemsk 60 wattare (jag har inte bytt för ibland har man brådis och vill se ljuset snabbt).

Lampan är på 60 watt vilket jag då delar på 1000 för att få fram hur många kilowatt den är på vilket blir 0,06 Kw. Om jag då skulle glömma min lampa på under en dag på jobbet ca 10 timmar så tar jag alltså 0,06 gånger mängden timmar i detta fall 10. Vilket ger 0,6.
Om priset sedan var 1,25 per Kwh så blir kostnaden för detta 0,6x1,25 = 0,75 kr.

(Alltså: 60/1000 = 0,06, 0,06x10= 0,6, 0,6x1,25= 0,75 kr eller 75 öre)

Dock skall här inte glömmas att det även kostar att nytta elledningarna från det bolaget som äger dem. Denna summa utgår också efter mängden kilowattimmar varje månad. Så kostnaden blir högre och går inte att förhandla om.

Men hur länge räcker då en krona? Ja vill du veta det så dividerar du en kilowatt timme (1000w) med enhetens mängd el. Lampan på muggen var ju på 60w så om du delar 1000 med 60 får du 16,66. För en krona kan lampan alltså lysa i 16,66 timmar.

Om du vill veta mer om vad dina prylar drar i el där hemma så kan du klicka här.

El är galet billigt när man tänker på det. Jag anser därför att all fulel på vår jord borde bli minst dubbelt så dyr så att alla på vår jord vare sig man är klimatvän eller snåljåp skall välja det bästa för vår planet.

Kommentera gärna om du lärde dig nått från detta inlägg!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för detta. De gick in och ut men lite stanna kvar. Jag skulle gärna vilja ha en diskution med dej eller nån om mer info. I så fall om du har lust kan du kontakta mej på
widahl@live.se Tack på för hand!