onsdag 19 november 2008

Barack Obama ger mig gåshud!


Min kompis Rami har kommit på nått kul. Han tycker nämligen att vi killkompisar är så mycket sämre på att umgås än tjejkompisar att han för mig och mina vänner ordnat så att han och jag samt två vänner till kommer att träffas en gång i månaden för att äta middag och diskutera intressanta saker. Varje person som kommer på middagen får även ta med sig ett ämne som skall avhandlas.

Tyvärr så krockar denna kväll med en inflyttningsfest som jag blivit bjuden på sedan tidigare vilket gör att jag inte kan gå. Men jag tänkte ändå svara på hans frågeställning för kvällen här i bloggen. Rami undrar ”vilken inverkan tror du att barack Obama kommer ha på världen?”.

Jag tycker egentligen att frågan är mycket svår då Obama såklart inte har tillträtt ännu och sedan vet man ju inte hur pass motarbetad han kommer att bli. Det har ju även talats om att han står en mycket större risk än tidigare presidenter att utsättas för attentat. Något som såklart vore hemskt.

För några dagar sedan här i bloggen ställde jag frågan om Obama är vår frälsare och att han redan pratat om att i december besöka Polen och det klimatmöte som skall hållas där. Nu kommer han inte att åka dit men Barack Obama lovade på tisdagen att kraftfullt engagera sig i klimatförhandlingarna när han blir president och att, trots finanskris, hålla fast vid planerna på att kraftigt minska utsläppen till 2020.

Vi ska fastställa kraftfulla årliga mål som medför att utsläppen år 2020 ska vara tillbaka på 1990-års nivå och minska med ytterligare 80 procent till 2050, sade Obama.

Obama kommer inte att närvara vid FN:s klimatmöte i Poznan i december, men riktade ett tydligt budskap till de delegater som ska närvara:

– När jag tar över presidentposten kan ni vara säkra på att USA återigen kommer att kraftfullt engagera sig i klimatförhandlingarna och hjälpa till att leda världen mot en ny era av globalt samarbete i klimatfrågan.

Hela detta tal kan ni se i klippet nedan som jag tycker är fantastiskt. Obama har en sån kämparglöd som genast smittar av sig på mig. Vi kan lösa detta bara vi vill. Och om Obama bara håller sitt ord så kommer USA i framtiden vara en allierad i Klimatfrågan och inte en hinder som USA har varit hitintills.

Jag skulle vilja citera Michael Moore när han tog emot sin Oscar för några år sedan. SHAME ON YOU MR BUSH!

Så mitt svar till min kompis Rami är att vad gäller klimatfrågan åtminstone så har jag en stark förhoppning att Obama är killen att hoppas på de närmaste 4 åren.

Se klippet nedan och inspireras du med!


4 kommentarer:

Anonym sa...

Yeeha Obama!
Tack Stephan för att du håller koll på allt som pågår och är med och driver frågan framåt.

Anonym sa...

Jag känner mig fullkomligt trygg med Obama; för att han är uppväxt på Hawaii med The Aloha Spirit som grundfilosofi för allt som han sedan säger och gör - vilket redan märks. Må omvärlden ge honom den chansen att visa det.

Life sa...

Otroligt och fantastiskt, det visar ju att det finns något hopp om världen trots att den ser ut som det gör. Att han kom till makten menar jag.

Har precis hittat hit och kommer säkerligen tillbaka. =)

Stephan Bäckman sa...

Ja men visst är det skönt att Obama kommit till makten nu. Om han lovar allt detta kanske det finns ett ljus i tunneln.

Life, välkommen hit och jag hoppas få ta del av dina åsikter fler gånger.