torsdag 6 november 2008

Är Obama vår frälsare?


Häromdagen var jag ju på galapremiären av den nya James Bond filmen och fick påtvingat bära Smoking. Varannan gång jag haft min smoking lämnar jag in den vita skjortan till kemtvätt. Denna gång valde jag dock att lämna in den på kemtvätt hos Fred Butler då detta företag är den enda kemtvätt kedja som är svanen märkt vad jag vet. På nått sätt så lyckas de tvätta sina kläder helt utan kemikalier. En skjorta kostade mig 40kr och då slipper jag att få den på en sån där jädra metallgalge som ingen vill ha när man väl kommit hem. Nu får jag den snyggt vikt och kan direkt lägga in den i sitt skåp.

Och så var det ju Obama som vann valet i USA och detta var väl förhoppningsvis bra för oss som bryr oss om klimatet. Obama har ju den längsta uppförsbacken framför sig och ändå så lovar han ju guld och gröna skogar åt det amerikanska folket.
När Barack Obama tar över som USA:s president i januari nästa år är förhoppningen hos många i omvärlden att han ska vara mer engagerad i klimatfrågan än vad George Bush har varit, skriver Sveriges Radios ekoredaktion.
Barack Obama vill att USA ska frigöra sig från oljeimporten från Mellanöstern inom tio år. En del av oljepengarna bör gå till en massiv satsning på förnyelsebar energi, anser Obama. Målet är 20 procent förnyelsebart till 2020 och Obama vill under en tioårsperiod satsa 150 miljarder dollar på förnybara energikällor.

Enligt Dagens nyheter har Barack Obama sagt att han tänker arbeta för att minska USA:s utsläpp av växthusgaser med 80 procent fram till år 2050. Det har också ryktats om att han personligen kommer att resa till FN:s klimatmöte i Polen om en månad. Detta trotts att han blir president först den 20 januari. Mötet i Polen är en anhalt på väg mot Köpenhamn där nästa stora klimatmöte skall hållas december 2009. Tror Ni att Obama kommer frälsa vår jord?

Som ni säkert förstår så är jag prenumerant på Dagens Nyheter och var nyligen med om nått lustigt. Fast jag är prenumerant fick jag ett erbjudande om att prenumerera på tidningen ännu billigare. Jag skulle spara 300kr om året. Givetvis nappade jag på detta erbjudande och sade helt enkelt upp den ena prenumerationen och tackade ja till den andre. På så sätt kan jag lägga 300kr extra på att leva klimatvänligt framöver.

I morgon skall jag byta elbolag och kommer att skriva om varför.

1 kommentar:

Erik sa...

Obama kanske tänker och handlar i miljöfrågor, men dagen efter att han vunnit valet presenterade Vår Granne Ryssland att de skall stationera missiler i Kaliningrad ca 30 mil härifrån. Jag skiter i om världen mår bra om "tausen jare" jag vill leva i 10 år till. Obama ställer nya krav på att Sverige sköter sitt säkerhetstänkande och har ett försvar så vi får behålla friheten. Var är de svenska missilerna