måndag 17 november 2008

Jag har inte bytt till vinterdäck!


I helgen åkte jag till landet för sista gången för i år. Nu har minusgraderna kommit och då mår huset mycket bättre av att sakta frysas ner och till våren tina upp än att man kommer dit och värmer upp det varje helg. Det kan då gå fukt i vägarna som sedan får huset att börja mögla.

Jag har ett intressant test framför mig. Jag har ännu inte bytt mina sommardäck till vinterdäck. Detta är ett medvetet val från min sida vilket kommer få mig att inte vilja ta bilen på länge nu när det är kallt ute. Jag har ju nu tvingat mig själv att nästa gång jag vill ta bilen så kommer jag måste byta däck först och det kommer förhoppningsvis att dröja innan jag orkar det.

Bilen står torrt och bra i garage så den har det kanon. Bilen har ju som bekant nästan enbart använts till att ta mig till och från landet och nu när jag inte kommer åka till landet under vintern behöver jag inte bilen.
Jag hoppas att jag inte skall behöva sätta på vinter däcken förens i juldagarna då jag skall besöka min far som bor långt ute i skogen.

För er som redan bytt till vinterdäck har jag några tips. Pumpa vinterdäcken genast. Antalet bar brukar stå på insidan av bildörrens kant. Sommardäcken skall man placera hängande eller liggande på sidan i ett mörkt och torrt utrymme så mår dom som bäst inför nästa säsong.

Se till så att de minst slitna däcken sitter bak på bilen. Detta för att på bästa sätt motverka bakvagnsladd, som alltid innebär en av de största riskerna när man kör bil.

Knepet att göra min bil okörbar under vintern gör att jag nu med största säkerhet inte kommer att köra min bil på ungefär 40 dagar minst. Detta spar jag både pengar och koldioxid på.

Att ställa bilen och ta bussen eller gå är inte bara bra för miljön – det kan göra dig lyckligare också, hävdar forskare vid Karlstads universitet, skriver Svenska Dagbladet.
Det forskarna kom fram till var att inte bara miljön påverkas positivt av mindre bilåkande – även människor ökar sitt välbefinnande av att låta bilen stå oftare.

I undersökningen deltog 70 familjer – 45 uppgav att de hade ökat sitt välbefinnande markant. Det var samma familjer som i genomsnitt minskade sitt bilåkande med 10 procent. En del valde att cykla eller gå, andra att jobba hemifrån eller åka kollektivt.

Gör du nått speciellt med din bil för att sänka dina utsläpp?

2 kommentarer:

Martina sa...

Du gör verkligen rätt i att låta bilen gå i ide över vintern!

Kommentar till föregående inlägg: Du kämpar verkligen för miljön, men du tycker att det finns så mycket mer att göra. Du går på ett föredrag om miljö och förväntar dig tips och idéer. Med all rätt.
Den moderna människan är så lat. Och så konflikträdd. Fortsätt ditt goda arbete, hoppas fler inspireras av dig!

/Mart

Per Ribbing sa...

Vad jag gör för att minska mina utsläpp från bilresor? Jo, jag kör elbil så jag har inga avgaser - utom från kupévärmaren.
Förra vintern brände jag totalt 15 liter bränsle för att få värme i bilen. Hela vintern. 15 liter.
För att minska mina utsläpp tankade jag E85 i brännaren.
Har du testat elbil Stephan? Try it - you'll like it! Hur långt har du till stugan? Kanske kan du kunde klara dig med en elbil? Det finns en allra sista ELCAT till salu. Ring mig! 070-749 44 97
:-)Ribbing