lördag 1 november 2008

Förtjänar du barnbidrag?


Idag skall jag avhandla en för somliga kanske ganska het potatis. Barnbidraget.
Som jag nämnt förut så kommer jag från en familj som hade det galet dåligt ställt. En enkel förklaring är en ensamstående mamma med tre barn samtidigt som hon är förtidspensionerad.

Detta har fått mig att tänka på just barnbidraget senaste tiden. Jag har hört och läst så många gånger om föräldrar som inte behöver barnbidraget för att kunna ta hand om sina barn att de sätter in pengarna på banken till barnet så att de kan få dem när de fyller 18 år.

Detta gör mig vansinnig.

Ponera att en familj sätter undan barnbidraget de får för sitt barn på ett vanligt räntebärande konto som under 18 år snittar 3,5% (just nu har jag 4,25% på mitt sparkonto). Det skulle innebära att det första månaden finns 1050kr på kontot men att det på barnets 18 års dag finns det otroliga 315 000 kr till barnet. Detta kan t ex användas som insats till en lägenhet.

Det som stör mig otroligt mycket är att barnbidraget införskaffades 1937 och var då inkomstbeprövat. 1948 släppte man på denna regel och alla barn fick dessa pengar, inklusive kungens barn.

Detta är ju helt galet anser jag. Det finns massor av föräldrar som inte behöver dessa pengar om man kan sätta undan dem utan att röra dem och samtidigt finns det massa hushåll i Sverige där pengarna verkligen behövs och aldrig kan sparas, det finns ensamstående mammor med två jobb för att kunna betala kostnaderna i hushållet.

Jag har inga barn och kanske är det nått jag missar kring detta men skulle jag idag få ett barn tror jag att jag skulle klara mig fint utan barnbidraget. Ett annat skämt är att barnbidraget är på 1050kr men att ha barnet på dagis kostar ca 1000kr i månaden, snacka om att skicka pengar runt i systemet bara och ha massa administratörer till detta.

Nä jag förespråkar att fattigare hushåll skall få mer och rikare inget alls.

Vad har detta med miljön att göra då? Jo vilka lampor tror du en fattig familj köper? En vanlig för 10 kr eller en lågenergilampa för 50kr. Tror du de väljer gurkan från Sverige som kostar 39 kr kilot eller gurkan från Holland för 14 kr kilot som transporterats med lastbil?

Behöver man inte pengarna så skall man inte ha några heller, Det heter barnbidrag och skall därför klassas som alla andra bidrag från staten så som socialbidrag, bidragsförskott med mera. Håller du med?

10 kommentarer:

Anonym sa...

tack för ett otroligt vettigt inlägg... finns ingen bra anledning till att ett bidrag inte är inkomstbeprövat... Att det också spelar en roll för miljön gör det bara ännu mer vettigt...
tack för en super blogg som jag läser så ofta jag hinner...

Anonym sa...

Har själv alltid tyckt att det ska inkomstprövas, som alla andra bidrag.. Många ger sina barn hela barnbidraget som de kan använda på bio, böcker, fika och godis. När det ska köpas t ex vinterjacka/skor så går föräldrarna in med pengar.. Helt fel, tycker jag!
Har aldrig tänkt miljöaspekttanken fullt ut förrän jag såg det du skrivit.. Stämmer ju precis!

Anonym sa...

de är ju viktigt att barn får lära sig hantera pengar överhuvudtaget, men först små belopp som veckopeng t.ex.

väldigt bra att du skrev att de har med miljöaspekten att göra också, hade inte tänkt på det förut.

läser alltid din blogg när du skriver på facebook att de finns nya inlägg att läsa

Anonym sa...

Håller verkligen inte med! Barnbidraget är så poppis och så accepterat överallt just för att alla får det. Om man skulle behovspröva det så skulle administrationen kosta nästa lika mycket som man skulle "spara" på det.
Håller absolut med om att ensamstående med barn bör få hjälp på något vis - bostadsbidrag, skattelättnader etc. Men rör inte barnbidraget.

Ekomamma

Stephan Bäckman sa...

Detta blev till en intresant diskution, Som jag skriver så tycker jag att det skall inkomstbeprövas. En annan tanke kan att vara att helt slopa dagisavgiften för alla barn och jämna ut detta genom att ta bort barnbidraget.

Jag har dock ingen förståelse för att man tycker att visa barn skall kunna få 315 000 kr av staten som deras föräldrar ger dem när de flyttar hemmifrån, dessa pengar har inte gjort någon nytta alls.

Anonym sa...

annorlunda vinkling! bra! :D

Isa sa...

Helt klart intressant, men jag tror också att man valt att behålla barnbidraget som det ser ut idag på grund av någon slags likavärdes-princip. Om barnen i skolan börjar jämföra sig och typ: "Jaha du får baranbidrag din fattiglapp", så vore det ju en ganska trist utveckling. Det kan ju mycket väl hända eftersom det är just barnbidrgaet föräldrar använder som "fickpeng" och barnen har stenkoll...Det kanske finns andra sätt att göra det lättare för en ensamstående hårt arbetande förälder eller för familjer med låg inkomst. Slopa dagisavgift = bra idé, "syns" ju inte. Finns säkert en hel del oprövade åtgärder som skulle underlätta. Sparkonton med stora summor pengar kommer de välbeställda ha oavsett barnbidrag...

Anonym sa...

Det här var nog ett av de bästa inläggen jag läst på länge! Du slår huvudet på spiken Stephan! Som fd ensamstående mamma och student så kan jag skriva under på att man inte prioriterar de miljömärkta varorna i den utsträckning som man skulle vilja. Det blir det billigaste alternativet. Jag gjorde som så att jag önskade mig ofta de energibesparande sakerna (ex lågenergilampor) när jag fyllde år eller i julklapp eftersom jag inte hade råd med detta själv.

Sen vill jag också påpeka att jag personligen är helt övertygad om att en fattig ensamstående morsa och andra med kärv ekonomi som bara kan handla det mest nödvändiga är tusan så mycket mer miljövänlig och hållbar än vad en medelinkomsttagare eller höginkomsttagare som köper miljömärkta varor. De med högre inkomst konsumerar mer och är mindre hållbara än en fattiglapp.

Stephan Bäckman sa...

Skönt att det är många som håller med mig. Åsikten är såklart frå men hade jag kunnat styra över denna fråga hade jag gjort pengen behovsprövad i alla fall.

För att minska mängden arbete bakom insatsen kanske man kunde ha lägre skatt för föräldrar med en lön under X tusen kronor i månaden.

Alla problem går att lösa inbillar jag mig.

Anonym sa...

Jag tycker det är väldigt skönt att barnbidraget och flerbarntillägget inte är inkomstprövade. Jag känner att det är en oerhörd kamp mot byråkratin varje gång man ska fylla i fsk:s blanketter. (Och eftersom jag fick barn redan som student vet jag att det är kärvt med ekonomin för många föräldrar.)
Vad kostar inte alla dessa handläggare i lön - och tänk på alla dessa papper som ska skickas fram och tillbaka till inläsningscentralen i Norrland(?)....pengar som skulle kunna läggas på att subventionera miljövänliga transporter, ekoodlad mat eller vad som helst.

Jag är dessutom för att alla föräldralediga ska få samma f-penning. Även det för att fsk är en så dålig och ineffektiv administratör och jag misstänker att många fuskar till sig en högre sgi än de förtjänar i dagsläget.

Nej, gärna bidrag - men håll dem i rimlig nivå, skippa inkomstprövningen som uppmuntrar till fusk och fiffel och använd pengarna till bättre grejer.

/Monica