onsdag 4 juni 2008

Standby for Action!

Jag och min 25 åriga bror åkte hem till honom för några dagar sedan för att hänga lite. Döm av min irritation när jag upptäcker att han har digitalboxen på och teven i standby.
Han är intresserad av att värna om miljön har han alltid sagt och därför blev jag extra förvånad så jag frågade honom varför (släkten vågar man ju flyga på).
Han svarade att kanalerna försvinner när han stänger av digitalboxen och TV:n har ingen avstängningsfunktion.
”Vad fan” sa jag då till honom, ”köp ett grenuttag med on/off knapp till teven och stänger du av digitalboxen så hittar den kanalerna igen inom en minut. Det gör i alla fall min (Viasat har jag).

Därför känner jag att jag måste ta upp lite fakta om standby igen:

Trotts att våra maskiner blir mer och mer energisnåla använder vi mer och mer energi. Detta eftersom vi helt enkelt köper allt mer maskiner. Jag menar hur många hushåll har mer än en tv hemma. Jag har bara en tv men har man två barn över 12 år är det lätt hänt att man har tre teve apparater där hemma.

De senaste 30 åren har hushållselen fördubblats. Mellan 5-10% av hushållselen är standby el.
En lägenhet gör av med mellan 15 och 300 kilowattimmar i standby om året. En villa gör av med mellan 250 till 500 kilowatt timmar enligt energimyndigheten.

En av de hushållsmaskiner som drar mest el i standby är DVD spelaren. Den kan ligga mellan 2 och 16 kilowattimmar. Även digitalboxar drar mycket i standby. Vissa av dem drar till och med lika mycket i standby som de gör påslagna.

Vissa anser att diskussionen om standby är överdriven eftersom maskinerna alstrar värme. Detta är fel anser energimyndigheten, värmen är i så fall både dyr och ineffektiv.

Under året kommer det komma nya regler från EU som inte tillåter att maskiner drar mer än 1 kilowattimme i standby. Därefter har företagarna ett år på sig att anpassa sig.

När jag inte är hemma eller sover står INGET på i standby. Något som jag har ordnat via grenuttag med on/off knappar. Det ända som är på hemma är en klocka och telefonen. Jag har försökt stänga av telefonens elförsörjning men det slutar med att den tjuter som fasen. Önskar att jag hade behållit en hederlig gammal telefon för jag ringer knappt på den.

Så här räknar du ut standby förbrukningen:

Titta i din bruksanvisning efter standby förbrukning.
Uppskatta hur många timmar om dygnet din maskin står i standby.
Multiplicera wattantalet med antalet standby timmar per dygn och ta det sedan gånger 365. Dela sedan den summan med 1000 för att få fram antalet kilowattimmar.
Multiplicera antalet kilowatt timmar med ditt elpris.

Apparater i stand by-läge drar ström för 50-150 kr per år, beroende på vilken effekt den har i stand by.
Om du vill veta hur mycket din dator drar exakt i stand by eller viloläge kan du köpa en energimätare. På så vis kan du mäta och sen själv räkna ut hur mycket det kostar för dig. En KWh kostar i genomsnitt 1,35 kr, med alla kostnader inräknat.

För att skriva denna artikel har jag använt mig av fakta Råd och Rön (5/08) och Energimyndighetens hemsida.

Tummen ner för standby!

4 kommentarer:

joakim sa...

Tänkte på den här nya uppfinningen när jag läste dit inlägg om standby.
Den skulle kunna lösa många standby problem

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article346602.ece

joakim sa...

Det ska vara
www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/
article346602.ece

Marie-Louise sa...

Hej!

Hittade just din blogg från dagens DN-artikel. Bra initiativ tycker jag.

Jag har befunnit mig i tokyo ett tag för att arbeta med hållbar utveckling, här satsar de sjukt mycket på energiesnåla maskiner (som t.ex ac-apparater) men de har på senare tid insett att energiförbrukningen ändå ökar...
Tilläggas kan ju göras att man inte isolerar hus ordentligt i Japan, det finns heller ingen vattenburen värme, utan ac:n sprutar varmt på vintern och kallt på sommaren. Inte särskilt bra för energiförbrukningen.

Det slösas även mycket med papper i Japan, allt ska slås in, både i mataffärer och när man köper kläder och presenter. Plastpåsarna på supermarkets är gratis...

Sen har vi det där med ätpinnar... jag har hört siffror på ca 1 set pinnar per japan och dag. Och då bor det ca 130 miljoner invånare i det här landet...

MEN en sak som är bra här borta är att de flesta japaner har med sig en liten handduk - för att slippa använda pappershanddukar eller torkapparater när de använder offentliga toaletter.

Ååh, jag kan nämna så mycket att jag blir upprörd. Jämfört med Japan tycker jag att Sverige kommit rätt långt ändå. Jag har tänkt blogga om detta på min egen blogg inom kort. Kolla gärna in den!
http://swedishtokyo.blogspot.com

Hälsn. Marie-Louise

Stephan Bäckman sa...

Tack för båda länkarna.

Det är för mig en stor gåta att japanerna inte äter med plastpinnar. Nu är jag inte så insatt i detta men borde det inte vara som så att funktionen är den samma men att plastpinnar kan diskas om och om igen.

När jag var liten hade min mamma plastpinnar som hon ibland åt med.

Tack för tips.