fredag 30 maj 2008

Swedbank exploaterar klimathotet


För de kunder som är villiga att betala lite mer för sina konton hos Swedbank så får man som tack för detta tidningen Magasinmer.
Jag lyckades komma över det senaste numret av denna tidning och ilsknade till och eftersom det står att man gärna får citera tidningen om man anger källa så gör jag gärna det.

Det är krönikören Johanna Cerwall som listar två sätt för deras kunder att leva mer miljövänligt:

1. Genom att vara kund hos banken så får så får du de flesta av dina avier och utskick i din inkorg på internetbanken.

2. Genom att använda kortet istället för kontanter så minskar man mängden transporter av pengar till och från bankerna.

Johanna tycker också att man skall flyga mindre i tjänsten så att man kan unna sig en riktig långresa någon gång.

Nedan följer mina kommentarer på denna tidning och dess idéer för jag blir fasen irriterad.

1. Genom att sluta skicka ut avier så spar Swedbank en jädra massa pengar i porto. Dessa pengar borde åtminstone delvis komma kunden till godo att locka över dem till detta system. Jag menar herregud, 0% ränta på kontot. Nått kan ni väl i alla fall ge kunden?

2. Swedbank vill att kunderna skall använda mindre kontanter och mer kort. Se då till att ta bort avgiften på korten mot att du endast får göra t ex 10 uttag om året. Att transportera pengar till bankerna är en enorm kostnad för Swedbank som kunden får betala. Men när man försöker förhindra detta så kommer återigen inte pengarna kunden till gagn utan endast Swedbank.

3. På sidan nio står att läsa att dom rekommenderar att man köper ”Datormusen Cherry Blossom som är varken ergonomisk eller miljövänlig bara härligt lyxig”. Tänk här på att denna tidning vänder sig till bankens rikare kunder som är villiga att konsumera mer. Citatet låter väl inte speciellt miljövänligt?

4. Sedan är det 10 sidor om att resa till Nya Zeeland varav 2 sidor är ett specialerbjudande för alla läsare att resa till ett förmånligt pris.
Att flyga är det mest omiljövänliga du kan göra. Och att då flyga till andra sidan jorden är ju knappast ett bra alternativ. Kanske till och med det sämsta möjliga.

Snacka om att Swedbank väljer att exploatera klimathotet och tjäna en massa pengar på det utan att vilja göra nått åt saken på riktigt. Jag finner banken riktigt sorglig i denna fråga och därför kommer jag stänga mitt konto hos dem nästa vecka.
Jag röstar nämligen med plånboken och Swedbank är inget för mig och de som på riktigt bryr sig om vår miljö.

Tummen ner för Swedbank

3 kommentarer:

Lars Johansson sa...

Hej Stephan. Några kommentarer:

"Tänk här på att denna tidning vänder sig till bankens rikare kunder som är villiga att konsumera mer."

Stephan, även om jag vill hålla med dej så är förhindrandet av folk att konsumera mer nån typ av kampanj som användes flitigt av Miljöpartiet för att förhindra reklam i TV. Att man sen får mer icke miljövänlig pappersreklam struntade de i.

"Sedan är det 10 sidor om att resa till Nya Zeeland varav 2 sidor är ett specialerbjudande för alla läsare att resa till ett förmånligt pris."

Din "vän" Al Gore har ju rest ännu värre i sitt privatplan om vi ska vara ärliga. Vilket också är väl känt. Jag tror ändå mer på Al Gore och "konsumtionssamhället" än Miljöpartiet, kommunister, Tjernobyl och USSR, där man antagligen har dött av sin egen dumhet eller strålning innan några miljövänliga resultat kan uppnås. Men det är klart, en flygresa till Nya Zeeland är ju en smärre katastrof.

Stephan Bäckman sa...

Hej Lars,

Jag tror att människan helt klart måste lära sig att konsumera mindre hur kul det än må vara.

Speciellt vad gäller slit och släng artiklar.

Jag har inga problem med reklam jag vill bara inte ha den i min brevlåda och hoppas att alla som INTE vill ha den, sätter upp en skylt om detta på dörren.

Vad gäller Al Gore och hans flygande så tycker jag det är synd att han så sällan flyger regujärt men samtidigt har jag hört att det finns regler för presidenter och vicepresidenter även efter valperioden.

Han har nog gjort mer nytta än han har gjort utsläpp. För mig var han i allal fall den som fick upp mina ögon.

Anonym sa...

Visst är det tråkigt att Al Gore reser så mycket med sitt privatplan istället för reguljärt - men han klimatkompenserar iaf för alla sina resor och det är mer än de flesta politiskt aktiva gör...