tisdag 8 juni 2010

Kommunen har gjort mig så nedstämnd!


Om du läser detta blogginlägg finns det en risk att du ifrågasätter mitt miljöintresse men då hoppas jag att du lämnar en kommentar med dina åsikter i nedan fråga.

För er som följt den här bloggen så vet ni att det nog inte finns något som jag värdesätter så mycket som mitt landställe dit jag flyr på helgerna och renoverar, klipper gräs och planterar grönsaker. Jag gör helt enkelt allt det där som jag inte kan göra på riktigt i en storstad som Stockholm. Huset är på 260 kvadrat, jag har en lada på 30 meter, en egen åker och dessutom äger jag ca 300 träd. Detta är den bästa platsen på jorden.

För några månader skrev jag här i bloggen om hur glad jag blev över att huset nu för första gången på 40 år inte längre var belånat. Jag har nämligen lyckats amortera av hela skulden genom att leva miljövänligt.

Men så blev jag nyligen kallad till ett möte där kommunen ville informera om sina kommande planer för området. Planer som nu rullar ut i flertalet glesbebyggda kommuner.

Kommunen har helt sonika tänkt påtvinga tomtägarna i området att koppla upp sig mot det kommunala vattnet och avloppet. Detta kommer att kosta varje tomtägare mellan 100 och 200 000 kr.

Detta har totalt knäckt mig faktiskt. Jag känner mig helt överkörd av kommunen. Det känns som något hämtat ur en maffiafilm där jag tvingas att betala ca 150 000 kr för något som jag inte ens vill ha.

Kommunen hävdar att man gör detta av två anledningar. Den första anledningen är att man inte vill att avloppsvattnet skall rinna ut i den närliggande sjön.
Den andra anledningen är att kommunen vill höja standarden på alla tomterna så att tomtägarna kan vara på sina landställen en längre del av året vilket leder till att de konsumerar mer i kommunen vilket får kommunen att må bättre. Några kanske till och med flyttar ut permanent.

Anledningen till att jag känner mig så lurad är att något år innan min mormor dog och efterlämnade sommarstället till mig så lät hon investera i en ny fin brunn med nytt fint och rent vatten. Vatten som inte har renats men smakar precis lika gott som Stockholmsvattnet.

Vårt avlopp skall det dock erkännas att det inte är det bästa. Jag har en klassisk stenkista brevid åkern (stenkista innebär att avloppsvattnet rinner rakt ut i ett hål i marken. Dock har jag ju ingen spoltoalett utan endast en diskbänk där jag diskar med minimalt av miljömärkt diskmedel. Där min stenkista är placerad växer det hur bra som helst. absolut ingen människa skulle kunna se att det växte varken mer eller mindre i marken där vattnet rinner ut.

Jag tror inte för en sekund att gräva ner ett avlopp i två mil från den lokala staden ut till oss skulle ge den miljövinsten som kommunen säger. Jag är övertygad om att det grävandet kommer leda till mer skada än nytta för min del. När jag förklarade för kommun mannen att mitt hus låg minst en kilometer från närmaste sjö sade han att mitt vatten då inte skulle påverka sjön men likförbannat kommer jag få betala 150 000 kr för att koppla på avloppet. Ännu värre är att röret bara läggs fram till min tomt. Det blir sedan min skyldighet att gräva upp min egen tomt och se till så att rören går från tomtgränsen till det egna huset. Även detta kommer ju såklart kosta pengar. Säkert minst 50 000 kr.

Nu när jag äntligen hade betalat av skulderna på huset drömde jag om att köpa solpaneler och kunna göra min egen el på husets tak eller att så snart det kom en bil som klarade 15 mil på el köpa denna och kunna transportera mig på bästa miljövänliga sätt till och från sommarhuset. Alla dessa drömmar om att leva klimatvänligt på landet kommer nu att skrotas eftersom jag nu kommer få spara varenda krona jag får in till att betala detta oönskade vatten och avlopp. Självklart kommer kommunen även att installera en taxameter så att jag kommer få betala för vattnet jag använder trotts att jag har en egen brunn endast 1,5 meter från huset. Istället vill kommunen att vattnet transporteras två mil innan det kommer till mitt hus. Hur miljövänligt är det?

Jag funderar på att lämna in prover på min jord kring avloppet, på mitt vatten och vattnet i närmaste sjö för att se om det finns några som helst tecken på att marken tagit skada av mitt egna vatten och avlopp.

Något som är minst lika tråkigt är att flertalet pensionärer i området som inte har råd att betala denna oönskade utbyggnad kommer nu att sälja sina hus. Hus som dom ägt i evigheter. Något som kommunen inte hänger läpp för eftersom detta gör fler hus tillgängliga för rika Stockholmare som kan komma ner och spendera sina pengar i kommunen. Mannen som kommunen hade skickat berättade till och med om att det var ett stort problem för kommunen att antalet invånare sjönk. Man var alltså öppen med att man inte alls enbart gör detta för miljön utan även för pengarnas skull.

Fler miljöförluster detta medför är att fler hushållsägare nu kommer lämna värmen på i sina hus för att ledningarna inte skall frysa sönder. Något som kommer dra en massa onödig el. Själv stänger jag av ALLT i november och fryser ner huset och låter det sakta tina upp igen i april när jag kommer ner och eldar med ved.

Själv är jag helt knäckt. Jag har inga 200 000 kr på banken. Man räknar med att allt skall vara klart om ca 2 år och om jag då börjar spara nu så måste jag ju bara lägga undan 8 333 kr i månaden för att slippa ta ett lån. Om jag måste ta ett lån med ca 4% ränta blir ju kostnaden så mycket högre.

Kommunen har tagit mitt landställe som gisslan och det finns inget jag kan göra åt saken. Det enda jag kan göra i denna fråga är att hela tiden överklaga besluten och leda en motprocess. På så sätt kan jag åtminstone förhala processen en tid och under denna tid spara på mig mer pengar så att jag inte behöver låna lika mycket.

För att jag på lång sikt skall kunna räkna hem den här kostnaden så kommer jag tvingas att installera toalett och dusch inomhus vilket kommer leda till att min familj kommer förbruka än mer vatten och att vi inte längre kommer kunna gödsla med vår egen skit.

Här och här har dom samma problem som jag och som om det inte vore nog. Kika på denna pinsamma upptäck.

Hur känner ni när ni läser detta? Har någon av er varit med om nått liknande? Har ni någon gång noterat hur kommunen eller något företag använder vår miljö som svepskäl att dra in mer pengar? Det borde på nått sätt finnas en lag mot detta tycker jag. Jag tycker man inte borde få exploatera miljön samtidigt som man har för avsikt att tjäna pengar.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Grymt irriterande! Det finns klart billigare och miljömässigt bättre alternativ för vatten och avlopp än det som du beskriver att kommunen tvingar på er. Kolla med Centrum för rättvisa om de är intresserade av att driva ditt och de andra husägarnas problem som ett ärende. Eftersom det berör så många personer i Sverige så borde det vara något för dem att ta tag i. Deras webbplats:

http://www.centrumforrattvisa.se/om#V%C3%A5rt_uppdrag

Mvh,

Anders B (Climate Walks)

Helen sa...

Hej Stefan !

Pröva gärna att skicka mail & ringa
ansvariga politiker i kommunen.
Om du kan få hela föreningen för stugägarna
att skriva på så väger det såklart tungt. Det är valår i år - lycka till !

Stephan Bäckman sa...

Hej Helen,

Det finns dock ett problem. Alla tomtägare är inte emot detta. Vissa har nämligen inte egen brunn så deras vatten slås av på bestämt datum och sätts på på bestämt datum då de alla har en gemensam brunn. Detta gör att de är för kommunalt vatten. Problemet som vi övriga står inför dessutom är att flera av de pensionärer som nu är emot detta väljer istället att sälja sina sommarstugor. Dom ger helt enkelt upp direkt.

Men nog kommer jag överklaga alltid.

Ivan L sa...

Bedrövligt Stefan! Förstår din frustration. Det finns ingen miljövinst med att konvertera sommarstugor till kommunalt VA.
Det går åt en massa cement och diesel för anläggningsarbetet.
Baktanken är nog snarare att driva bort sommarstugeägarna och bygga en massa bilberoende villor istället.
Kan du skriva till lokaltidningen och bråka?

Gudrun sa...

Det är fult av kommunen att tvinga människor lägga ut så stora pengar och förändra sina fastigheter. Jag trodde vi bodde i Sverige, inte Sovjet. Särskilt fult är det eftersom många inte kommer att ha råd att göra förändringarna...

Stephan Bäckman sa...

Ivan: Jag har mailat lokaltidningen. kanske hör dom av sig, kanske inte.

Anonym sa...

Hej Stefan!

Hugaligen, har detta elände även drabbat dig. Har ett sommarhus på Älgö som pappa byggde på 50-talet. Där breddar Nacka Kommun vägen och inför vatten o avlopp, kostnad ca 600.000, jo det sant.Vi har stridit 1 15 år men nu har Kommunen börjat spränga. Vill du läsa mer om detta sorgliga besök www.algoff.se
kram
Ina i Bagis

Anonym sa...

Stefan

Lite till att läsa
http://www.dn.se/sthlm/algo-nacka-1.971909

För länge sedan talade kommunen så vackert om att Älgö skulle bli en ekologisk del i det Gröna Nacka, ha ha ha

Ina i Bagis

Anonym sa...

Hmm...
Vet inte riktigt vad av allt jag skulle vilja säga jag verkligen ska säga.

Har du undersökt möjligheten till infiltrationsanläggning på din tomt?
Jag har dessvärre ingen aning om vad det kostar att installera en sådan, men OM du skulle hitta någon som kan göra detta till ett lägre pris än du riskerar att tvingas betala så är avloppet också fixat. I det läget kanske du kan skicka ett förslag till kommunen, berätta om dina planer och bevisa att du har löst din vattenförsörjning - genom egen brunn och avloppet - genom infiltration.
Jag kan ju dock inte lämna garantier för att de inte kör över dig ändå. Min mamma hade ett fritidshus med infiltration och det huset anslöts ändå till kommunalt avlopp.
Å andra sidan var detta en by där husen ligger ganska tätt. Jag vet ju inte hur det ser ut runt ditt hus.

Emma Sköld sa...

Hej Stephan!
För det första, vad fruktansvärt! Vilken överkörning av kommunen!
För det andra:
Jag hoppas inte du blir arg nu. Jag vill inte vara ful och "smyga" in reklam på din blogg, men jag hittar ingen mailadress och jag vill skriva till dig.
Jag heter Emma Sköld och jag arbetar på ett litet ekologiskt Bed & Breakfast i norra Östergötland. Jag har nyligen startat en blogg för företagets räkning (ekotur-rekotur.blogspot.com), och därför håller jag på och tittar runt på andra miljöbloggar (& jag gillar det!).
Jag läser på din blogg att du vill leva grönt och att du brinner av miljöengagemang, och därför vill jag tipsa dig om Ekotur. Vi är ett litet familjeföretag, och det finns inte pengar till några stora annonseringskampanjer, så jag ringer med djungeltelegrafen istället. (Egentligen trevligare, kan jag tycka.)
Förutom rum & frukost hos oss kan du/ni även få välja på olika kroppsbehandlingar, till exempel Taktil massage, Bowenterapi eller Kinesisk massage. Vi har också en en eldriven flotte, på vilken du/ni kan äta en ekologisk sommarmiddag.
(Jag vet ju nu att du har ett sommarställe, men jag tänkte om du och din familj eller dina vänner vill åka iväg en sväng)
Ha en underbar sommar!
Många vänliga hälsningar,
Emma Sköld