söndag 2 maj 2010

Sonen ger mig köpångest!


Min son Caesar är nu 4 veckor gammal.

Att skaffa barn är helt klart en fantastisk upplevelse på många sett. Just nu är sonen Caesars favoritsyssla att sitta i vårt begagnade bärsele och titta antingen på mig eller omgivningen.

Hans andra favoritsyssla är att äta och att bajsa.
Att äta är självklart inga problem. Det är 100% bröstmjölk som gäller och den kan ju knappast vara mer närproducerad.
Nä det är väl toalettbesöken som ger mig ångest. Och som ni säkert förstår (och till några av ers stora irritation) så är det blöjorna som ger mig ångest. Vi kör nämligen på helt vanliga blöjor som så många andra hushåll på jorden och blöjbytena kommer ofta. Alldeles för ofta. Jag gissar på att vi byter blöja 8-10 gånger om dagen. man fyller upp en plastpåse om dagen med blöjsopor.

Här kan man såklart tycka att det är väl bara att köra på tygblöjjor eller nått liknande men det är inte så enkelt som det låter.
För det första så är vi två här hemma om alla beslut som rör vår son. För det andra så äger vi inte en tvättmaskin utan har valt att använda den som finns i bostadsrättsföreningen. Att springa upp och ner till den varannan dag och tvätta snibbar är inget som vi hinner med helt enkelt. Med den förlorade sömnen som vi har varje natt så är jag ju helt groggy när jag skall gå till jobbet på morgonen och på kvällen när jag gärna vill blogga somnar jag i soffan med sonen på bröstet.


Men jag gör så gott jag kan även om det inte känns gott nog i just denna fråga.

Blöjorna vi använder är självklart Svanenmärkta. Krämer och tvättlappar likaså. Jag ringde faktiskt till svanen och frågade hur tvättlappar som var av 100% nyfibrer kunde vara Svanenmärkta då jag ansåg detta ohållbart och då fick jag förklaringen att på just intimprodukter så är kraven lägre.

Just plastpåsen som vi slänger blöjorna i har jag jobbat lite hårdare. Just nu använder vi väldigt tunna påsar på rulle av 100% Polyeten.

Detta fick mig att genast kolla upp vad som är bästa alternativet för mig som bor i Stockholm och där alla våra soppåsar eldas upp och blir fjärrvärme. Jag ringde därför företaget Biobag som tillverkar påsar av 100% nedbrytbara ämnen som man faktiskt kan lägga direkt i komposten.

Problemet är ju att jag inte kan lägga innehållet i påsen i komposten så därför ställde jag mig frågade om det fanns någon miljövinst i att köpa dessa dyrare påsar och svaret blev lite oväntat nej.

Fast mannen jag talade med jobbade med nedbrytbara påsar så var han av samma åsikt som mig att om påsen ändå skulle eldas upp (vilket jag omöjligt kommer ifrån) så är det miljövänligast alternativet för mig att köpa dessa polyeten påsar och försöka skära ner på avfallet som hamnar i dem på alla möjliga sätt.
En sak vi t ex gör är att allt hushållspapper som används för att torka lite munnar och droppande bröst och allt sånt åker ner i min komposthink som sedan följer med oss ner till landet och hamnar i stora komposten där. Det är nämligen som så att hushållspapper och tidningar innehåller kol vilket förhindrar att komposten blir för kväverik och brinner alltså bättre.

Men jag hoppas att till sommaren när det blir dags för oss att bo på landet så kan vi införskaffa någon typ av tygblöjor. Det gäller bara att komma överens med den av oss som helt klart byter flest blöjor på vår son eftersom jag är på jobbet om dagarna.

Här måste följande dock nämnas.

85% av alla kläder vi köpt till Caesar är begagnade.
Barnvagnen är begagnad.
babysittern har vi lånat.
babygymet är begagnat.
bärselet är begagnat.
Den extra barnvagnen till landet kommer vara begagnad.
Skötbordet är begagnat.
sängen hemma och på landet är begagnade.
babystolen till köket satt jag själv i för 30 år sedan.

+ att sedan vår son föddes har varken jag eller fästmön köpt ett endaste plagg eller pryl åt oss själva...vi hinner och orkar inte ;0)

Så jag gör så gott jag kan!

Har någon som läser detta använt tygblöjor? Hur var upplevelsen? Rekommenderar ni detta trotts att vi inte har tvättmaskin.

7 kommentarer:

Anonym sa...

När jag väntade andra barnet så var vi helt inställda på att bara använda tygblöjor. När jag i slutet av graviditeten fick havandeskapsförgiftning och dottern föddes för tidigt så fick vi omvärdera. Första tiden var så kaotisk och dessutom så kräktes hon så mycket att vi inte gjorde annat än tvättade allt hon kräktes ner (kuddar, täcken, madrasser, mattor och massor av handdukar). Att ställa sig och tvätta blöjor i det läget var inte att tänka på. Jag hade så dåligt samvete över detta i början men insåg till slut att det inte funkade att gå runt med dåligt samvete hela tiden. Vi köpte också Svanen-märkta blöjor. Som nybliven förälder så orkar man inte göra allt perfekt, det är bara att inse. Och jag är helt övertygad om att du och sonens mamma gör så gott ni kan. Mer kan man väl inte begära?

Thomas B sa...

Hur ofta åker ni till ert lantställe (hur ofta tömmer du den)?

Stephan Bäckman sa...

Anonym: Du har rätt! även om vi har haft väldigt tur med ett barn som endast kräkts 2 gånger på 4 veckor.

Thomas. Under säsong vill jag påstå att vi åker till landet varje helg. Tidig vår och sen höst blir det varannan helg. På vintern åker vi inte ner alls då det blir för mörkt och kallt för snabbt på dygnet.

Ivan L sa...

Tygblöjor funkar bra men det är svårt att komma med en generell rekommendation. Grundkravet är att man måste kunna och orka tvätta var tredje dag. Kan vara svårt utan egen tvättmaskin beroende på hur det ser ut i tvättstugan med tider och så. Blöjorna lägger man i en stor plasthink med lock och man tar lämpligen lite ättika+vatten i botten för att dämpa doften. Själva hanteringen är inte särskilt krånglig, jag tycker nästan tygblöjan är smidigare i och med att den kan formas mer efter barnets kropp och läggs direkt i en behändig byxa. Ett särskilt rispapper som köps i färdiga ark på rulle fångar upp bajset så blir blöjorna bara kissiga.

Anna Olofsson sa...

Ni är så duktiga och köper begagnat till ert barn, vi har inte varit så bra på det, men ca 50 % av kläderna är iaf begagnat. Kommer dock att använda allt vi har till nästa barn också.
Jag kan rekommendera att växla mellan vanliga och tyg blöjor om man inte orkar köra det hela tiden. Man kan tex använda dom dagarna innan man har tvätttid, då ska man ju ändå ner till tvättstuga. MEN en risk finns att barnet har känslig hud som inte klarar av bytet mellan vanliga och tygblöjor hela tiden. Vi fick en tvättmaskin som inte längre användes, bästa gåvan någonsin :)

Anonym sa...

Hej Stefan!
När vi fick första barnet på bodde vi på landet hela vår sommar höst. Tygblöjorna la jag i en hink i väntan på tvätt. Vattnet från hinken hällde jag på rosorna - de har aldrig blommat som då. Blöjtvätt - en gång om dagen stod stora tvättkärlet på spisen (från min barndom). Fortsatte med tygblöjor hemma i stan, egen tvättmaskin. När D blev äldre använde vi engångblöjor på natten. Bajset ändras ju som sagt när man slutar amma och barnet börjar äta matigt. Andra barnet, då var livet annorlunda. Engångsblöjor hela tiden.
mvh Ina i Bagis

Camilla Åkesson sa...

Hej Stefan!

Det finns biologiskt nedbrytbara engångsblöjor. Märket är Moltex. Blöjorna finns i vissa ekobutiker och återförsäljaren i Sverige är Dagsmeja.

Om ni ska köpa tygblöjor rekommenderar jag varmt blöjorna bumgenius-organic, med reglerbar storlek, som går att använda från nyfödd till blöjperiodens slut: http://www.ekogarderoben.se/bumgenius-organic-all-in-one/782-0

En annan sort som jag tycker mycket om är Formsydd flanellblöja i ekologisk bomull i kombination med Blöjbyxa i 100% ren ny ull se sidan: http://www.hallbarlivsstil-webbmagasin.com/#/blejor-tips-vid-blejbyte/4536688046 Den kombinationen känns väldigt ren och andas bra, är dock lite mer omständig att ta på, men väl värt det, tycker jag.

Gällande våtservetter så är det bättre att bara använda vatten och ev. lite ekologisk olja (tex rapsolja). När man använder våtservetter stannar kemikalierna som våtservetterna innehåller kvar på barnets hud. Och även om de är svanenmärkta så är där kemikalier som barnet mår bättre utan. Läs mina tips om blöjor och hygien på:http://www.hallbarlivsstil-webbmagasin.com/#/blejor-tips-vid-blejbyte/4536688046

Lycka till!
Camilla
http://www.hallbarlivsstil-webbmagasin.com