tisdag 27 april 2010

Är rökare korkade?

Jag har just spenderat min första helg för i år på landet.
Som jag har skrivit så många gånger så är det helt magiskt och klimatvänligt att vara på landet.

Detta är några av alla miljövänliga saker vi gjorde från fredag kväll till söndag eftermiddag.

Vi använde endast 20 liter vatten.
Vi använde endast 15 kilowatt timmar
Vi räddade ett gammal dött träd och gjorde ved av det istället för att låta det ruttna.
Vi byggde en ny kompost som jag köpte förra året.
Vi tömde den gamla komposten där alla matresterna blivit jord.
Vi tog med alla gratulationsbuketter vi fått vid födseln av vår son och slängde i komposten.
Vi tog hem hinken för att återigen kunna frakta ner allt som går att kompostera hemifrån lägenheten.
Vi återanvänder 180 kvadratmeter gammalt tegel från min lada som utfyllnadsmaterial.
Vi tömde vår mulltoa och grävde ner "det där" i vår åker.
Jag konsumerade absolut ingenting under hela helgen förutom mat.

Som sagt, jag lever ett underbart och resurssnålt liv på landet.

Men det fanns ett problem och som inte bara är ett problem för mig utan även ett problem för min 17 åriga kusin eftersom jag inte kan hålla tyst. Han röker nämligen och eftersom rökare luktar ungefär lika fräscht som att hångla med ett askfat så försökte jag berätta för honom vad det innebär att röka.

Till skillnad från de flesta andra svenskar så har jag haft en annorlunda relation till min mormor. När jag var 5 år fick jag nämligen bo hos henne under ett år för att min mamma blev sjuk.
Vi fick således en väldigt nära kontakt och senare i livet så hördes vi på telefon varje dag. Det var också hon som köpte det landställe jag idag åker till.

Men runt 1990 så fick hon lungemfysem och exakt allt hon gjorde blev ansträngande. Det började med att hon fick färdtjänst till jobbet varje dag och dessutom färdtjänst till landet. Eftersom hon bodde på andra våningen så var hon tvungen att ställa ut en stol i trappen och vila halvvägs upp för att orka hela vägen. Då sommarhuset är ett två våningshus valde hon sällan att gå ut när vi var där.
När jag blev tonåring fick jag hjälpa henne att handla på helgerna. Hon skrev långa listor och jag gick ner med "dramaten" för att fylla den med hennes mat.
Under hela den här tiden fortsatte hon dock att röka varvat med att använda astma spray som vi inom familjen kallade "pyff pyff" eftersom det var så den lät.

Men allt blev bara jobbigare och jobbigare för henne. När hon blev pensionär vid 63 års ålder fick hon hjälp av hemtjänsten med att tvätta sig och att städa. Det sista året fick hon koppla på en slang in i näsan som försedde henne med rent syre så hon fick i sig den luft hon behövde för att överleva. Denna syrgas gjorde hennes hud torr och blek och man mådde riktigt dåligt av att titta på henne för att man inte kunde hjälpa henne eller åka tillbaka i tiden och förhindra att hon började röka. Visst är det så att lungemfysem är ärftligt och hon kunde fått det ändå MEN det förvärras kraftigt av att man röker.

På slutet fick min mormor åka till sjukhus. Jag minns så väl när jag var och hälsa på henne och att hon tyckte sig se en spindel på väggen som inte fanns där och hur hon berättade att läkaren sagt att målet med hennes återhämtning var att hon skulle kunna gå och handla själv. Sista gången jag träffade henne i livet matade jag henne med en avokado, hon orkade knappt öppna ögonen och påminde mer om en trött åtta månaders baby.
Nästa gång jag var på väg att hälsa på henne ringde min morbror och sa att hon just avlidit 69 år gammal. När jag såg hennes livlösa kropp med öppen mun ligga där totalbrast det för mig och jag grät som jag aldrig gråtit för. Det är och förblir den absolut hemskaste syn jag någonsin sett.

Detta är anledningen till att jag jagar min 17 åriga kusin med att han röker. Detta är anledningen till att jag jagar min bror med att även han röker. Jag försöker köra den tuffa stilen med att förklara för dem hur pantat det är att röka och att man bara förstör för sig själv samtidigt som man luktar jävligt illa.
I själva verket är allt enbart egoistiskt från mitt håll. Jag vill att mina släktingar skall leva kvar och självklart längre än mig. Vi är endast nio släktingar kvar som bär mitt efternamn och trotts att detta har hänt så röker eller snusar fem av dessa nio.
Samtidigt är det som så att alla över 18 år har rätt att göra precis vad de vill så det finns inget jag kan göra åt saken. Det orättvisa är att det alltid känns som att att rökarna vinner. Deras kläder luktar otroligt illa efter att de rökt, andedräkten skall vi inte tala om.
På tunnelbaneperronger är det alltid jag som får flytta på mig och på fotbollsmatchen är det någon idiot som tänder en cigarett bland barn och vuxna. Jag fullkomligt hatar passiv rökning eftersom jag gjort mitt val att inte rökaoch vill inte bli tvingad att få i mig rök eller lukt.

Det vanligaste man hittar i magsäken på döda fåglar är just plast och fimpar.

Bönderna som odlar tobak får ofta skador på grund av besprutningen av plantagen.

Vi är ca 1 miljard människor som inte har tillgång till mat och vatten på jorden. Kan ni gissa hur mycket sötvatten och odlingsareal som går ut till tobak vilket knappast gynnar några andra än tobaksbolagen.

Mitt förra förhållande tog stor skada av att jag tjatade så mycket om så kallat feströkande. I mitt nuvarande förhållande har vi inte samma problem då min fästmö slutade feströka 2007 eftersom hon själv kände att hon mådde mycket sämre de mornar då hon feströkt dagen innan.

Personligen skulle jag inte medvetet göra nått som frivilligt försätter min kropp i obehag. Visst jag äter en del godis som inte är nyttigt, men jag mår också dåligt av det så fort jag stillat med socker begär får jag en släng av ångest.

Det är inte bra för din hälsa om du röker, det är inte bra för din omgivnings hälsa att du röker, det är inte bra för vår planet att du röker och det är inte bra för klimatet (1,5 kilo koldioxid per 1 kilo tobak sägs det) att människor röker. Det är definitivt inte bra för våra djur att idioter slänger fimpar omkring sig som om dom försvann så fort dom nuddade baken.

Jag tror inte att denna text kan få någon att sluta röka. Men kanske kan de nedan två klippen från You tube få dig eller dina vänner på bättre tankar.
2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill citera en kompis som har astma:
"Jag hatar hur rökningen styr hela mitt liv, trots att jag inte röker själv och aldrig har gjort det."

Jag vet inte om det där med skräckhistorier. Alla säger att de inte funkar, men jag slutade röka efter en sådan lektion i alla fall.

Jag läste en gång att; de mest intoleranta ickerökarna är före detta rökare.
Det stämmer på mig i alla fall, för jag är helt rabiat. ;-)

Sabina sa...

Det är så himla respektlöst att röka! Och jag fattar inte varför det är alla icke-rökare som måste anpassa sig hela tiden! Var riktigt arg efter en hemmafest igår då det var skönt väder och de flesta satt på balkongen. Själv fick jag dock gå in efter ett tag eftersom jag fick så ont i huvudet av all rök. Kul å sitta inne helt ensam..! Inte ens min pojkvän följde med mig in. NEJ, nu får det vara nog! Cigaretterna eller mig!!!