onsdag 21 april 2010

ABBA Björn struntar i miljön!

I Lördagens utgåva av tidningen Dagens Industri fanns det att läsa en pinsam artikel om multimiljonären och bandmedlemmen i före detta ABBA Björn Ulvaeus.

När jag läste artikeln blev jag först förstummad men sedan väldigt arg på denna svenska musik ikon sedan 70 talet.

Som många av er säkert känner till så är större delen av kusten på Gotland och runtomkring Gotland klassad som naturreservat och riksintresse. Detta har ju blivit aktuellt flera gånger under senare år. Jag vet dessutom att guiderna på Gotland ber turisterna att INTE ens plocka några stenar från stranden för då tar dom slut (!?!?).

Men detta har Björn Ulvaeus struntat fullständigt i och lämnat in en ansökan om att få bygga en studio i detta område som dessutom är strandskyddat.

På frågan om varför han vill bygga på ett naturreservat skall han enligt artikeln tidigare ha svarat att "I slutfasen av skrivandet av en musikal eller en film vill man gärna dra sig undan, ensam eller tillsammans med metkreatörer, någonstans där man får vara ifred och i en miljö som lånar sig till tänkande och kreativitet".

Tydligen kommer det som en nyhet för Björn att Sveriges naturreservat är till för just detta fast för landets fauna av djur som får allt mindre plats att leva på i vårt land och hela vår planet. Ett naturreservat finns av en anledningoch borde vara något som ingen svensk tar lätt på. Beträder man ett naturreservat så är det ens skyldighet att lämna det i samma skick som man fann det (eller bättre givetvis). Att ens skicka in en förfrågan om bygglov på en sådan plats är ju direkt korkat och oallmänbildat men allra mest egoistiskt. Mest av allt tror jag det handlar om en investering till att göra sin tomt än mer värd inför en framtida försäljning.

Lika pinsamt och helt sjukt är dock faktiskt att Gotlands kommun först godkände bygget vilket överklagades till Länsstyrelsen som också godkände bygget. Till slut landade ärendet hos miljööverdomstolen som sa NEJ till bygget.
Känns som att Gotlands kommun gör vad som helst för att ha kvar sina rika sommargäster på ön.

Efter att ha läst artikeln om Björn Ulvaeus kan jag bara konstatera att det fanns en baktanke med ABBAS gamla låtar MONEY, MONEY, MONEY och THE WINNNER TAKES IT ALL.

Det glädjer mig att jag aldrig har köpt en ABBA skiva i alla fall eftersom vinsten går till såna här idiotiska idéer.

Vad tycker ni?

4 kommentarer:

BigBoldBitch sa...

Regler för vanliga människor gäller inte för de rika. Det är för jävligt. Speciellt i Sverige, som ska vara så liberalt och jämställt. Han borde skämmas! Givetvis inte för att han får speciella förmåner, utan för att an ber om det. Naturen och miljön är större än vilken musikal som helst. Patetiskt.
Fick inte kungafamiljen lova att bygga ett helt koppel skidstugor på ett känsligt område också? Men det blev det inte så mycket hallå om. De är ju kungliga. Förstår inte riktigt. De rika förstör väl miljö och naturreservat lika mycket som de vanliga dödliga?

Sabina sa...

Ja, det är inte heller första gången något liknande händer på Gotland. Landshövdingen fick ju avgå för det - och så gör man det igen!? http://www.dn.se/nyheter/sverige/marianne-samuelsson-avgar-1.924524

Niina sa...

@ Sabina: Länsstyrelsen "gör inte det igen", detta är en gammal nyhet som hände på Marianne Samuelssons tid. Detta ämne avhandlas verkligen "i elfte timmen" - man kunde ju läsa om Björns ansökan i tidningarna redan i mars 2009. Men klart jag blev upprörd också - vi skapade därför en facebookgrupp om det hela då i mars 2009.

greatpeople.tv sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.