Något som verkligen får mig att tro att vi aldrig kommer lösa klimatfrågan eller minska användningen av jordens resurser är vår konsumtion och de miljarder förpackningar som vi människor använder dagligen. I de fattigare delarna av jorden är de bra mycket mer oskyldiga än vad du och jag är. Vi använder desto mer förpackningar och otroligt många av dem helt i onödan.
Titta på bilden ovan. Dagens blogginlägg handlar om alla dessa restprodukter som vi lämnar efter oss. Köper vi ti0 frimärken så sitter dom på en karta som när man har slut på frimärkena får en restprodukt att lägga i pappersinsamlingen (men hur många gör det). Köper vi te så kommer den ofta förpackad i färdiga påsar som sedan slängs i papperskorgen och eldas upp på närmaste soptipp.
En bläckpenna tar till slut just slut och då finns det inget mer att göra av den än att slänga den. Ärligt så vet jag inte om jag får lägga den i plastinsamlingen men det är där jag brukar lägga den.
Har du någon gång tänkt på hur mycket onödiga saker du egentligen slänger. Hur mycket saker som egentligen, om företagen bara ville och du och jag eftersökte det mer skulle kunna få igenom att mindre förpackningar och restprodukter skulle användas.
Tar man de tre sakerna på bilden ovan så kan ni ju bara tänka er hur mycket energi som går ut på jorden att tillverka alla tepåsar, allt lim som håller ihop påsen och alla häftklamrar som håller fast snöret. Snöret som antagligen är gjort av bomull som skulle kunna användas till att hålla människor varma istället.
Sist får man inte heller glömma all den energi i form av elektricitet som det går åt till att tillverka denna tepåse.
Titta nu på bilden nedan.
Om man köper lösviktste så har absolut inga påsar tillverkats. Du slipper skapa soppor, du slipper slänga soppor, du slipper bära hem mer än nödvändigt. Du kan spola ut teet i slasken och låta resterna gå på rötning i reningsverket alternativt lägga det i din kompost beroende på hur du bor. Lösviktste är med andra ord så mycket mer miljövänligt än påste.
Frimärken som man slickar på själv skapar inga restprodukter eftersom du använder 100% av produkten och slipper således att slänga något när du är klar.
En blyertspenna vässar du sakta ner. Resterna kan koposteras och bli jord. Det kan knappast en bläckpenna i plast som man inte vet vad man skall göra av.
Medan jag skrev detta blogginlägg har jag ätit 3 chokladbitar som fästmön köpte. Problemet är bara att chokladen kom i en påse och i påsen låg ca 15 individuellt paketerade chokladbitar.
Ingen är perfekt, men ju mer vi börjar tänka på hur allt vi konsumerar kommer förpackat och vilka onödiga förpackningar vi kan skala bort desto bättre för vår planet. 2010 räcker det inte med att förpackningar kan källsoteras. Hur kul är det att källsortera om man jämför med att slippa.
Så nästa gång du köper något som kommer förpackat så tänk till en extra gång. Frukt som har skal behöver väl ingen plastpåse egentligen? Morötter som man tvättar och skalar kan man ju köpa som lösvikt.
Om alla människor tänkte på detta skulle världen ha en enormt mycket större chans att försörja människan med mat och nyttigheter istället för sånt som vi inte ens behöver.
Det var några år sedan jag såg filmen I ELFTE TIMMEN nu men som jag minns det så säger man där att för varje lastbil av varor så skapar man dessutom fyra lastbilar med sopor.
Så tänk gärna på detta nästa gång du köper något.
4 kommentarer:
Det intressanta är också att när man köper frukt och grönsaker i affären så är de ekologiska varorna nästan alltid förpackade i plast av något slag. När jag påpekade detta en gång så fick jag till svar att det var för att man ska kunna skilja de ekologisk varorna från de konventionella. Inte bra!
Jag har faktiskt varit på en föreläsning om sånt där och det är som så att en inplastad gurka håller MYCKET längre än en gurka som inte är inplastad. Om då gurkan har ordlats i Holland och sedan transporterats till Sverige och sedan ruttnar så är ju det jättedåligt det med. Men detta är svårt att dra fördelar och nackdelar ur. jag skulle ju vilja påstå att svensk mat inte behöver plastas in för den hinner säljas ändå.
I Visby har vi kompost som åker till Roma för att bli jord, däri får man slänga tepåsar och kaffefilter bland annat. Men självklart är det bättre med löste av fler anledningar!
Jag var själv lika irriterad över plasten som de ekologiska produkterna var inplastade i men när jag kollade närmare så var faktiskt den mesta av plasten biologisk nedbrytbar. Självklart vore det bästa att helt vara utan packetering men om de nu måste ha plast så är det ju toppen om den är biologiskt nedbrytbar.
Tack för en bra blogg!!
Skicka en kommentar