onsdag 24 mars 2010

Jag tror vi blir tre på lördag!

På lördag är det återigen dags för den årliga EARTH HOUR som är till för att lyfta fram klimathotet och att få allt mer människor att vakna till liv och läsa på om den stora klimatfrågan vi står inför.
Ni som läser min blogg vet ju dock att denna aktion i sin helhet inte gör någon skillnad på klimatet i sig utan kan endast jämföras med ett djupt härligt andetag för jorden med luft från våra norrländska skogar. Mycket större skillnad är det tyvärr inte. Det är alltså effekten av att synliggöra klimathotet man är mer ute efter.

Jag tror dock att detta blir första året sedan denna auktion startades som jag inte har möjlighet att delta hur gärna jag än vill.
Jag tror nämligen att det är på lördag som jag och min sambo kommer få vårt barn som har beräknat födelsedatum nu på söndag den 28 mars. Jag tror dock att vårt barn är en ivrig figur och kommer ta tillfället i akt och markera att pappa nog får lägga klimat engagemanget lite mer åt sidan framöver för nu är det dennes tid att få min uppmärksamhet.

Ärligt skall det erkännas att varken jag eller sambon kan fatta vad som är på gång att hända. Jag tror ärligt att vi är lite chockade just nu med mängder av förväntningar men också en hel del skräck inom oss. Det är inte för inte som jag sjungit på R.E.M sången "It's the end of the world as you know it". Jag hoppas att det kommande barnet kommer bli en ny frisk fläkt i mitt liv. Ett barn som kommer skapa massa glädje och positiva känslor flera gånger varje vecka för resten av mitt liv. Jag bara längtar efter att få lära mitt barn allt sånt som jag lärt mig.

Som kompensation för att vi med stor sannolikhet inte kan medverka på detta evenemang lovar jag dock dig som läser detta att vårt barn kommer bli ett av de mest klimatvänliga barnen på jorden. Jag kommer nämligen lära mitt barn allt jag kan om hur man lever så miljövänligt som möjligt. Tillsammans hoppas jag att vi i framtiden skall kunna inspirera varandra att leva så klimatvänligt som möjligt.

Varför är detta så viktigt då?

Det är klart som vattnet ur de svenska kranarna att jag vill ha ett barn eller två. Samtidigt är jag högst medveten om att jorden redan har 6,8 miljarder invånare och att befolkningen på jorden ökade med 83 miljoner människor förra året.
Enligt FN föder genomsnittskvinnan på jorden 2,6 barn och enligt FN rapporten "World population to 2300" kommer jordens befolkningsmängd att vara 36 miljarder människor. Vi tar det igen. Om 190 år kommer jordens befolkning ha ökat med 29,2 miljarder människor till helt ofattbara 36 miljarder människor om vi på jorden inte sänker takten avsevärt.

Men precis som alla andra kvinnor och män på jorden så vill även vi ha ett barn och det är därför som jag kommer göra allt jag kan för att vårt barn inte skall bli en belastning på jordklotet utan endast en tillgång för klimatet och jordens välfärd.
Man kan ju inte annat än undra var alla dessa 36 miljarder människor skall få plats och hur de skall få tag i mat och vatten.
Det är när man läser såna här rapporter som man förstår att Al Gore och IPCC fick fredspriset 2007. För nog är det ett stort problem som tydlig gjordes för allmänheten 2006 alltid.

Det är också därför som EARTH HOUR som event är så otroligt viktigt. Om vi inte föder barn på lördag så kommer vi självklart att delta i evenemanget. Och att släcka lamporna kommer inte räcka i vårt hem. Är vi hemma och har läget under kontroll så kommer vi att slå av huvudströmbrytaren under denna timme, tända några ljus och sätta oss i soffan och prata om vilka förhoppningar vi har för framtiden vad gäller vårt barn och den värld som barnet skall växa upp i.

Så snälla delta i EARTH HOUR du med! Hjälp mig att delta i detta event ifall jag är upptagen i en förlossningssal. Det skulle inte finnas någon finare tillfälle att föda just vårt barn än under denna fantastiska timme år 2010. Ställ upp för klimatet du med!

I helgen avslöjade min fästmö att hon ville ha en ny mobiltelefon eftersom hon inte hade köpt en ny på 5 år och nu när hon skall vara hemma ett helt år så ville hon unna sig en ny och fin.
Som den person jag är försökte jag lirka över henne på att köpa en ny men ändå begagnad telefon via Tradera eftersom det finns så många där men hon var inte alls så förtjust i den tanken. Hon frågade mig därför varför detta var så viktigt för mig.
Jag svarade då ärligt att jag mår så oerhört dåligt av onödig konsumtion som bara gör jorden till en allt fattigare plats för oss och vårt barn att leva på. I Sverige köptes 3,55 miljoner mobiler förra året och man kan inte annat än undra hur många av dem som byttes ut mot en ej fungerande. Att konsumera nytt när man lika väl kan köpa en begagnad men oanvänd mobiltelefon för en tredjedel av butikspriset är inget jag kan stå för och i tysthet lider av att se andra göra. Ännu jobbigare är ju att se någon jag älskar och respekterar bete sig på detta sätt. Jag förklarade dessutom att jag kunde tänka mig att försäkra den begagnade telefonen genom att erbjuda henne en ny OM den skulle gå sönder inom en snar framtid.

Efter en sådan förklaring sa då faktiskt min förstående sambo att hon utan problem kunde tänka sig att köpa en bättre begagnad telefon om det betydde så mycket för mig. Än så länge har det gått 6 dagar sedan detta samtal och hon har inte köpt någon ny telefon alls. Det är en bra tjej jag skaffat mig.

Håll tummarna för oss, inom kort är det nedsläpp!


7 kommentarer:

pernilla barthelsson sa...

Det kommer bli underbart med detta nya liv ni får..visst går det att leva klimatsmart med barn, lite jobbigare dock som när saker som måste inhandlas ska göras utan bil tex som jag och mina barns far gjorde i många år. Nu har vi en bil vi delar på dock efter skilsmässan och barnen har behövt mycket skjutsningar till olika aktiviteter så det blev bil till slut men välanvänd tillsammans med grannar när vi turats om att hämta varandras barn..allt litet blir något :) Du kommer förundras av lycka varje minut inte några dar i veckan av det nya lilla barn som kommer..nu startar livet känns det som när man blir förälder otroligt nog..all lycka till er!! Japp Earth Hour detta år igen :) Pernilla

Anonym sa...

Ge henne en tele ny förfan Bäckman.
Du e för snäl.. Jag vet hur kvinnor blir efter att år hemma.. DET är ingen lek.

//Holmström

Anki sa...

Grattis! Håller tummarna för att det blir nedsläpp på lördag!

Ellinor Eke sa...

Jag lovar att släcka åt dig! Åh jag tycker att du har ett gott skäl att inte släcka på lördag.

Ett tips inför det nya livet med barn är det nyligen startade nätverket "footsteps". Där finner du flera företag med barnprodukter, bland annat Drottning Enar som har den häftiga bärselen.

Lycka till! Ellinor

hemmamamman sa...

Det är något visst med barn och den lyckan som blir när man håller sin nyfödda i armarna första gången går inte att beskriva i ord.
Jag gillar din blogg och har följt den ett bra tag nu.
Tävla gärna hos mig om tvättnötter. Troligtvis världens mest ekologiska och miljövänliga tvättmedel.
http://hemmamammansliv.blogspot.com/2010/03/tavling-tvattnotter.html

Camilla sa...

Vill berätta att man för det första ska undvika att prata i mobil när man är gravid och för det andra att bäbisar och barn inte bör vara i närheten av personer som pratar i mobil, eftersom det även strålar dem!

Vi mätte med en strålningsmätare här hemma och det strålar kraftigt flera meter från en mobiltelefon som är igång. Ser många mammor som pratar i mobil när de är nära sin barn och vill bara be dem sluta. Det kan utsätta barnens hjärna och framtida hälsa för skada. Så var försiktiga :)

Värme
Camilla

Jonas k sa...

Grattis till faderskapet!