söndag 24 januari 2010

Så gick jag ner 7,4 kilo på 25 dagar!

I slutet av december skrev jag ett inlägg om hur jag verkligen behövde gå ner i vikt eftersom jag då vägde 81 kilo och helt enkelt inte fick plats i min smokingkostym längre.

Lite snabbt måste jag dock nämna att kostymen köptes när jag var 19 år och nu är jag 33 så egentligen är det ganska logiskt att min kropp inte ser likadan ut längre.

Men hur som helst så var målet att gå ner så pass mycket så att jag kom i den.

I går hade det gått 25 dagar sedan jag började min diet och då hade jag nått min målvikt på 73,6 kilo. Detta innebär att jag gick ner 7,4 kilo på 25 dagar. Mitt midjemått och också sjunkit från 92 cm till 87.

Detta är dock inte skryt. Jag vet hur svårt det är att gå ner i vikt och jag har gett upp flera gånger innan men denna gång lyckades jag och detta blogginlägg kommer handla om att just lyckas med något samt klimatsynpunkten av att ha gått ner i vikt.

FRUKOST:
I vanliga fall brukade jag äta mjukt bröd med mycket vetemjöl. Jag drack Tea med mjölk och socker. Denna typ av frukost böt jag ut helt hårt bröd (100% fullkorn). Det galna var helt ytan problem kunde äta 2 hårda mackor med smör och ost och stå mig på detta hela vägen fram till lunch. Förr när jag åt mjukt bröd var jag hungrig igen redan vid 11.00.

LUNCH:
Lunchen har de senaste 25 dagarna varit enbart sallad. Ingen varm mat över huvud taget. Det har varit en hel del oklimatvänliga grönsaker blandat med väldigt klimatvänliga rotfrukter.

MELLANMÅL:
En frukt och då oftast en banan eller ett svenskt äpple.

MIDDAG:
Här kommer det som få människor skulle vilja leva på. Mina middagar bestod väldigt ofta av ett stort glas varm ekologisk buljong samt tre hårda mackor med rårivna svenska morötter på. Vissa dagar har jag varierat detta med ångkokta grönsaker som morot, broccoli och vitkål.

FRUKTSTUND:
Vid 21 tiden kickar sötsugen in och då har jag tagit en frukt.

I mitt sätt att leva har jag bara ändrat en endaste sak och det är att jag innan jag åt min frukost så tog jag en timmes promenad mot jobbet och hoppade på Tunnelbanan mycket närmare jobbet än jag brukar göra. Ibland gick jag även hem från jobbet i en timme (att gå hela sträckan tar 2 timmar).

På detta sätt förlorade jag 7,4 kilo på 25 dagar.

Givetvis har det funnits lite bieffekter på vägen. Min sambo hävdar med bestämdhet att jag under denna tid varit mycket otrevligare än jag brukar vara. De sista dagarna av dieten började jag även frysa en hel del. Tror att jag förlorat lite för mycket underhudsfett på kroppen som hjälpte mig att hålla mig varm.
Sist men inte minst så har den sista bieffekten blivit att nu när jag börjat äta vanlig mat igen så har jag fått lite ont i magen.

En av många fördelar med att äta mindre och mer nyttig mat är ju att jag inte behövde köpa lika mycket mat som tidigare och att således mycket mindre mat behövts tillverkas och transporteras för min räkning. Man kan ju bara hoppas att den mat jag hoppat över att äta istället hamnat i någons mun som verkligen behövde den.

En annan fördel är att mängden matförpackningar som behövt källsorteras denna månad varit otroligt låg.

Om du verkligen vill gå ner i vikt så är det inga problem. Du kan gå ner i vikt. Det är jätte enkelt. Du kommer leva längre och din belastning på jorden blir dessutom mycket mindre. Låt 2010 bli det år då du gjorde ett riktigt seriöst försök att komma i bättre form. I dagens DN stod det att man minskar sina risker med att dö i förväg av hjärt och kärlsjukdomar med 5 % för varje centimeter man minskade sitt midjemått. Jag har sänkt min risk med 25 % på 25 dagar.

Lycka till!

2 kommentarer:

Christian sa...

Det du skriver om är riktigt imponerande! Själv gick jag UPP 14 kilo på ett år, men det var för drygt fem år sedan och kämpar än idag med att försöka komma tillbaka dit igen...

Och nu kommer det roliga...

Under perioden november, december så levde jag uteslutande på McDonalds, Färdiglagad pizza och Billys pizza, och lyckades att gå ner 4,5 kilo.

Nu äter jag en mer varierad kost och har under januari lyckats att gå ner ytterligare 3 kilo.

Jag tror det handlar mer om mängden man äter och rör sig, än vad man äter, för man måste ha energi också.

Sen tycker juh jag att livet är för gott att leva för att inte få svulla ibland... men jag är juh en stor gottegris också...
:-D

Åsa sa...

Oj! Jag är imponerad. Jag brukar kika in här och läsa emellanåt, men jag måste erkänna att det här inlägget taggade mig lite för att faktiskt lyckas med mina mål för 2010.

Lycka till i fortsättningen och hoppas kostymen nu sitter som en smäck :)