onsdag 2 december 2009

Idag var en riktigt bra dag!

Idag har varit en riktigt bra dag i min strävan efter att leva mer klimatvänligt än förr.

Jag inledde dagen med att informera vår excellenta kock på jobbet att de gånger som hon gör alternativ mat till de som inte gärna äter rött kött så vill jag också ha av detta. T ex om hon gör pasta med skinksås så brukar hon göra en mindre sås utan skinka. Dessa rätter vill jag också ha. För er som följt bloggen länge vet ni att jag är allergisk mot corn så det är inget alternativ för mig tyvärr.

Detta är dock ett sätt för mig att minska mitt köttätande vilket gör att färre djur avlivas för att jag skall bli mätt samt att kött ju har en större klimatpåverkan än mat ur växtriket. Min strävan är att i framtiden bli hel vegetarian men det är mycket enklare sagt än gjort för mig. Jag tänker dock på det otroligt ofta.

På lunchen sprang jag iväg till Clas Ohlsson för att köpa två prylar. Det ena var en ny stick kontakt till min ljusstake som jag ärvt av min mormor. Den är säkert gjord på 50 talet i trä och då stickkontakten inte var jordad gick den inte att använda i mitt hem där samtliga vägg kontakter är just jordade.
Så jag bytte helt enkelt kontakt istället för att köpa en helt ny ljusstake. Kostnad för mig: 19 kr och den icke jordade kontakten tar jag till landet i reserv där alla uttag är ojordade. (se nedan)

Vidare så köpte jag två NIMH laddningsbara batterier till min hemtelefon (som det aldrig ringer i). De gamla batterierna var helt slut efter 4 års användande. Jag trodde ärligt att det var specialbatterier i telefonerna och att jag behövde köpa en ny telefon men ack så glad jag blev när jag endast behövde köpa nya batterier. Kostnad: 139 kr och de gamla hammnade i insamlingsbehållaren.

Sist men inte minst blev jag superglad när jag kom hem och hade fått den fina kokboken EKOLÅDANS RECEPT i brevlådan från Infobooks. Detta var ju en perfekt återkoppling till min morgon och strävan efter att äta mindre kött. Det som jag verkligen gillade med denna kokbok var två saker. Dels att den innehåller historier om olika bönder som odlar ekologiskt och varför de gör det och dels för att den är indelad i rätter efter olika grödor. Har man rödbettor hemma så är alla rödbetsrecept samlade på samma plats. Detta gör boken superenkel att bläddra i och kanon att ta fram om man t ex har 7 morötter hemma man inte har någon spännande idé om vad man skall tillaga. Boken innehåller 346 recept och en favorit än så länge är Broccolisallad som ser fantastiskt gott ut på bilden.
En lustig sak med omslaget på boken är att den ser ut som en wellpapp skiva som blivit skadad. Först blev jag nämligen ledsen att boken var skadad men sedan såg jag att omslaget skulle se ut som att det var skadat vilket var en kul touch.

Jag tror nog att det är dags för mig att bli mer aktiv i köket och inte enbart låta min kära sambo laga maten. Nu har jag ju till och med en fin bok som kan till och med få mig att föreställa en duktig kock. I morgon blir det nog Broccolisallad till middag. Mums.

För att citera rapparen Ice Cube: ”Today was a good day


5 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt! Och än bättre blir det med LED-lampor i ljusstaken, som äntligen kommit. Tänkte länka till Clas Ohlson, men de verkar ha utgått ur internetsortimentet (förhoppningsvis slutsålda). Kanske finns de kvar i butiken. Nu kan man förfära sig över att andra lägger 21 W på adventsljus, när man själv nöjer sig med 0,7 W! Inte så dyrt heller, så ett litet tips...

Anonym sa...

Här var länken, men "utgått" på två av tre:

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=144444966

Lars Johansson sa...

Stephan skrev: Min strävan är att i framtiden bli hel vegetarian men det är mycket enklare sagt än gjort för mig. Jag tänker dock på det otroligt ofta.

Vad är det som är problem? Jag har inte stött på några, så jag är väldigt nyfiken på vad det skulle vara. Jag tycker din minskning av köttätande är bra.

Karolina sa...

Jag har också en strävan att äta mer vegetariskt, både av miljösjäl och djurhänsyn. Det går sådär. Köpte tofu för ett tag sen så den låg i kylskåpet och väntade när jag kom hem. Vad gör man av den? tänkte jag. Tog till världens största receptsamling: internet och började söka. Hittade en pastarätt med tofu som jag lagade och blev riktigt nöjd. Så nu har jag en till vegetarisk maträtt i min vegetariska matrepetoar. Känns som ett steg i rätt riktning i alla fall. http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=2079

Anonym sa...

Kanon!

Det är kul att laga och mickla.
Jag byggde en taklampa (http://ekomuppen.wordpress.com/2009/11/23/pysselkvall/) härom veckan :-)

Hmm, jag tänker också rätt mycket på det där med mat. Kanske också borde avlasta partnern lite mer...