söndag 29 november 2009

Månandens filmklipp!


Det var länge sedan jag lade ut månadens filmklipp här i bloggen men nu är det dags igen.

Det är skrämmande att Olof Palme sitter i TV 1977 och pratar om att han vill ha kärnkraft under en övergångsperiod och så sitter idag människor som inte ens var födda 1977 men är vuxna idag och fortfarande tvingas ha kärnkraftverk bara för att regeringen vägrar byta bana.

Vidare är det skrämmande att 1977 (dvs för 32 år sedan) så var klimatet på tapeten i Sverige och man pratade om fossila bränslen och ändå så är inte problemet löst ännu. Det gör ju inte tron om att jorden kan komma till ett samarbete och en lösning speciellt troligt.

Detta klipp tillägnar jag de människor som hävdar att jorden blir en allt bättre plats att leva på. Själv anser jag att vi endast har bytt ut gamla problem mot nya.

Vad anser du själv?

2 kommentarer:

Lars Johansson sa...

Att Palme ville ha avvecklad kärnkraft, det tror jag var en bluff. Det går ju inte att fråga honom. Sen säger han nog 1) det som passar för att få litet trevligt med Shirley Mclaine efter sändning 2) något som är en vag förberedelse för "linje 2". Jag betvivlar att kärnkraft även i ett fall av icke härdsmälta går att avveckla, om man inte avser med avvecklande att stänga av en reaktor eller att köra bara några reaktorer, vilket är ännu farligare än att ha full kärnkraft, för så var det inte byggt. En dator blir inte säkrare för att man kör den på 110 volt. Ett avvecklat kärnkraft står ju ändå kvar och utgör fara för miljön några hundratusen år framåt, så det är ju ett mycket dumt uttalande av Palme att detta är temporärt. Men så dum kan han inte vara. Därför tror jag att Linje 2 var en bluff. Jag håller med honom om oljan och fissila bränslen och där kommer nog hans verkliga åsikter fram som han försöker dölja (enligt Linje 1).

Vad jag tycker då: Använd kärnkraftverken om de ändå är byggda på full effekt. Det skulle aldrig ha byggts några. Strunta i planekonomin och att avveckla här och där, då mixtrande kan leda till större fara och dessutom då det aldrig var ärligt menat så fungerar det inte. Inse att Linje 2 var Linje 1 under täckmantel. Inse att vi ville ha enligt Linje 3 men befinner oss nu i Linje 1, allt annat är självbedrägeri, avveckla ingenting bara för att det står så.

Michael Karnerfors sa...

Om du vill knarka elände och gå omkring och oja dig och tro att ingenting blir bättre med tiden... fine, ha så kul. Hoppas du mår skit av det, för det är uppenbarligen det du vill; det finns ingen anledning att köra ren förnekelse att majoriteten av indikatorer pekar i rätt riktning och att världen blir bättre i en överraskande takt.

Resten av oss föredrar att se verkligheten för vad den är, oavsett om den blir bättre, sämre eller står still.

Vad sedan gäller kärnkraften... Sverige har idag en utsläppstakt av 47 gram koldioxid per producerad kilowatt-timme. Samma siffra för Tyskland, UK, USA och Kina är, 495, 572, 625 respektive 771. Detta är tack vare vattenkraft och kärnkraft. Om du tycker att detta är fel, då dubabr jag dig härmed till Riddare Av Den Meninglösa Pessimismens Order.