lördag 28 november 2009

Idag spenderar jag inte en krona!


Många av er som läser denna blogg vet nog redan att idag är det Buy nothing day (en köpfri dag). I år är det 10 år sedan Buy nothing day infördes och det är andra året i rad som jag är delaktig.

Att medverka i Buy noting day är såklart hur enkelt som helst. Under alla mina helger på landet så är lördagar som oftast köpfria dagar eftersom det är två mil fram och tillbaka till stan med bilen om jag måste handla. Något som ger mig ångest.

Anledningen till att jag sett fram emot den här dagen denna vecka är att jag tänkt spendera den inomhus och göra sånt där som man hela tiden säger att man skall göra men inte hinner. Jag har en hel hög med tidningar som jag ännu inte hunnit läsa. Jag har också en bok som tagit mig all tid i världen att läsa känns det som. Det finns liksom hur mycket som helst man kan göra en sån här dag. Inte ens mat kommer köpas idag. Jag har rester från lunchrestaurangen på jobbet som skall ätas ikväll, riktigt gott kommer det bli desutom. Förresten så har jag en kasse med lite smått och gott som även skall försöka säljas på Tradera. Rätt dag för detta helt klart.

Jag har inlett morgonen med att formatera mina minnen till min kamera vilket tar sin tid. Nu skriver jag detta blogginlägg. Sedan skall jag nog läsa en stund och därefter skall jag gå ner i källaren och rensa lite saker som jag tänkt köra till sopstationen i morgon och källsortera. Som sagt, Buy nothing day är inte svårt att genomföra men det som känns extra kul är att man inte är ensam. Vi är många över hela jorden som följer denna dag till punkt och pricka även om vår regering uppmanar oss att shoppa tills plånboken är tom samtididgt som vi skall värna om miljön. Det är så sjukt hyckleri att mitt förtroende för politiker är nästintill obefintligt.

Jag och min kära sambo har infört en liten tävling oss emellan.
Som ni säkert märkt om ni följt bloggen så älskar jag film och ser en hel del filmer på ett år. Sambon älskar böcker och får i sig en hel bok på samma tid som jag får i mig ett magasin. Men i år har vi varit mycket duktigare på att varken köpa filmer eller böcker. Faktum är att jag endast köpt en film i år tror jag (The dark knight). Övriga filmer som jag sett har jag antingen sett på bio, hyrdvd eller lånat. När jag tänker till så har jag även köpt några säsonger av tv serier men dessa har jag sedan sålt vidare. Det enda serierna som jag köpt och sedan behållt är THE SOPRANOS och VITA HUSET som är världens bästa serier. Men då jag hört från vänner att även de tänkt köpa dessa har jag givetvis lånat ut mina boxar så att de har sluppit köpa dem och samtidigt spart pengar. Detta vinner vännerna pengar på och jag minskar mitt dåliga samvete. Även klimatet vinner på minskad konsumtion.

Sambon har jag (med viss tveksamhet) lyckats få att gå över till att låna böcker på biblioteket. Nu tycker hon att det är kanon. Hon spar ungefär 120 kr i månaden vilket ju blir 1 440 kr om året. Det är trotts allt en slant. Tro det eller ej men hon är faktiskt just nu på bibblan och hämtar ut en bok (Dyngkåt och hur helig som helst)

Hur som helst, tävlingen som vi nu genomför är att den av oss som först köper en bok eller film måste bjuda den andre på restaurang. Vilket innebär att det måste vara en sjukt bra film för att jag skall vilja lägga typ 600 kr extra på den. Det skall bli intressant att se vem av oss som förlorar. Jag tror nog att vi kommer klara oss väldigt länge. Ingen av oss känner längre ett behov av att äga varken böcker eller filmer för att på så sätt visa upp vår identitet. Känns otroligt vuxet.

Det sägs att varje svensk kommer köpa julklappar och julmat för 6 600 kr i år. Tro mig när jag säger att det är något som inte kommer hända i vårt hushåll.

Nu är jag nyfiken på vad du gör på BUY NOTHING DAY? Skriv en kommentar och berätta.

2 kommentarer:

Ivan L sa...

Kollade ekologiska julklappar på nätet (men beställde inget!)
Var på 25-årsjubileum i en eko-matbutik (men köpte inget!)
Cyklade istället för att åka kollektivt (alltså ingen biljett)
http://cykelidag.se/2009/11/29/veggspriment-och-dieselsnack/

Anonym sa...

Ehh...jo, alltså...hehe *rodnar*
Min dotters skola hade den årliga Novemberfesten med julmarknad och basar den dagen.

Det blev i n t e en köpfri dag.

Vi köpte hemlagat lördagsgodis och hemlagad ekologisk sylt, saft och gelé, samt besökte restaurangen och caféet och åt och fikade hemlagat och ekologiskt.

Dessutom köpte vi upplevelser till barnen; sagotunnel, karusell, fiskdamm...

Jag har en del ganska intressanta och roliga dubbla känslor inför det här...