onsdag 25 november 2009

ÖPPNA BREVET: Sveriges Television

Nedan följer ett öppet brev till Sveriges television.

Till: Eva Hamilton, VD på Sveriges Television
Från: Bloggen I ELFTE TIMMEN

Hejsan Eva,

Jag skriver till dig i egenskap av VD på Sveriges television. Själv är jag en klimat och konsumtions engagerad kille som betalar min tv-licens.

Jag skriver till dig för att jag nyligen såg dokumentären EN OCEAN AV PLASTpå SVT Play. Det var en ordentligt gripande dokumentär om hur människan använder plast, de enorma mängderna plast vi använder och konsekvenserna av detta.
Min tanke var att rekommendera denna film till mina blogg läsare som alla är intresserade av klimatet men tyvärr har det gått över 30 dagar sedan den sändes och den är nu bortplockad.

Här kommer då min fråga. Ligger det inte i SVT’s intresse att behålla visa program tillgängliga på SVT Play längre än andra. Just Dokumentären EN OCEAN AV PLAST hade t ex kunnat fungerat utmärkt som skolmaterial där elever hade kunnat sätta sig framför en TV i skolan på NO lektionen och sett er dokumentär.

På så sätt hade skolelever fått ta del av dokumentären samtidigt som SVT Play hade marknadsförs mot er yngre målgrupp.

Vad jag försöker säga är att visa program behöver absolut finnas tillgängliga längre på er hemsida än andra. Dokumentärer är för mig SVT starkaste kort efter nyhetssändningarna. Dessa borde helt därför finnas kvar mycket längre än de 30 dagar som ni använder er av.

Jag antar dock att detta handlar om rättigheterna till dokumentären men i sådant fall skulle jag som licensbetalare vilja slå ett slag för att viktiga dokumentärer som just EN OCEAN AV PLAST är bra mycket viktigare att visa på SVT Play än amerikanska tv-serier som finns att köpa på DVD redan.

Jag kan till och med gå så långt att jag påstår att ju mer ni lyckas få skolor och utbildningsorgan att använda ert material till utbildning desto mer besökare kommer ni få på SVT Play och desto fler frivilliga licensbetalare kommer ni få framöver om ni tänker långsiktigt.

Jag hoppas därför att du tittar närmare på en lösning för många av era fantastiska dokumentärer som förtjänar ett längre liv än 30 dagar. Välj med omsorg vad som får vara kvar och vad som får stryka på foten om det är ont om plats på servrarna.

Detta är ett öppet brev till dig som jag även infört på min blogg http://ielftetimmen.blogspot.com/2009/11/oppna-brevet-sveriges-television.html. Bloggen har drygt 2000 läsare i månaden så det vore mycket uppskattat om du hade möjlighet att svara på ovan fråga.

PS. Jag vet att vi inte delar uppfattning i denna fråga men jag anser att Sveriges Television och Sveriges radio skulle vara betalt av skattemedel så att ingen kom undan betalning. Jag menar ärligt, vem har inte TV idag? Jag är dessutom övertygad om att ni skulle kunna göra oberoende TV även om den bekostades av skattemedel. Åtminstone lika oberoende som det ni kallar oberoende idag.

Hoppas återigen på ett svar, Gärna direkt här i bloggen.

Vänligen

I ELFTE TIMMEN BLOGGEN

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra, instämmer till 100%. Behovet av en oas av samlade BRA dokumentärer, program och filmer för att inspirera elever, studenter och andra är gigantiskt! Och att det skulle vara lagligt så att alla vågar titta på och visa andra.

Magnus, www.klimatvänlig.nu

Anonym sa...

Bra gjort!

Jag är nyfiken på vad du kommer att få för svar.

Hoppas du kommer med en rapport här.