torsdag 19 november 2009

Säkerheten kan flyga och fara!

Jag vart så jävla förbannad i förrgår när jag skulle flyga hem från Danmark. Det räckte inte med att jag med ovilliga steg klev in på flygplatsen i första läget. Jag hade ju varit duktig och tagit tåget ner till Danmark men var nu tvungen att flyga hem.

Jag hade packat så sjukt lite att jag klarade mig på endast ryggsäcken vilket gjorde att jag inte lämnade in väskan i bagage incheckningen utan knatade hela vägen bort till tullkontrollen.
Jag tror ni redan nu förstår vad som hände!

Ursäkta mig, jag tror du har vätska i din väska sa tullkvinnan till mig där hon stod bakom disken. Jag som aldrig har haft det förut blev lite förbryllad och plockade fram min tandkräm, nässpray och min hårgelé. Ja du förstår dessa kan du spara sa hon, men din hårgelé är på 200 ml så den får du kasta.

Sedan upplevde jag ett sånt där filmögonblick.

Jag blev helt storögd och flög över bänken och slängde fram en knytnäve i ansiktet på henne så att hon däckade.

Nä det gjorde jag inte men jag kan ärligt säga att i de läget var det precis vad jag ville göra. Vad ända in i helvete tror de säkerhetsansvariga att jag skall göra med min hårgelé? Dessutom kan man ju verkligen undra vad i helvete de tror att det är för skillnad när de tar mina prylar med fukt i och lägger dem i en genomskinlig liten påse som är återförslutningsbar. Jag menar jag har ju fortfarande kvar mina grejjor. Tänk om jag är McGyver och kan blanda min tandkräm med min nässpray och på så sätt tillverka en bomb.

Kan ni tänka er hur mycket ”vätskor” som har slängts utan att användas de senaste 10 åren på grund av dessa regler? Det måste vara många ton producerade men helt oanvända produkter. Jag blir så jädra upprörd på dessa helt vansinniga idéer som uppfinns av människor som inte flygit reguljärt på många år utan sitter i sina regeringsflyg och Air force ones och allt vad det heter. Hur jädra omiljövänligt får det bli.

Visst är det omiljövänligt att flyga men det behöver ju inte göras ännu mer omiljövänligt genom att kasta massa oanvända produkter. Såna här sjuka jädra idéer som bara är ett spel för galleriet är så sjukt irriterande.

Att sedan dessutom genomgås kroppsligen som om man vore en fängelsekund (varför heter det så?) där man får ta av sig både skärp och skor tycker jag är enormt förnedrande. Jag är en good guy, fattar ni? Ni överdriver säkerheten? Varför är det inte samma säkerhets som krävs när jag går på fotbollslandskamp eller konsert eller nått liknande evenemang fär det är många tusen människor på samma plats.

Jag skulle vilja hälsa marknadsavdelningen på SJ att det som i alla fall får mig att välja tåget allt mer är inte era reklam kampanjer. Det är flygplatsernas bristande respekt för individen som gör att jag

Det sjukt lustiga var ju hur denna dag skulle sluta? Jag skulle ju på en föreläsning med Klas Hallberg hemma i Stockholm. Det var ju därför jag hade så bråttom hem. Se klippet nedan så tror jag ni förstår varför jag var den i salongen nedan som skrattade mest. Jag kände verkligen att här har vi en kille som tycker precis som jag.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fast på Transportstyrelsens sida står klart o tydligt att man inte får ta med vätska, gelé eller spray i behållare som rymmer mer än 100 ml.
Om man vill skulle man kunda vända på det till att det är du, o alla andra som envisas med att ta med otillåtna vätskor på flyget, som är miljöbovarna. Det här började dom ju med efter 9/11 2001 så det är inte nått nytt påfund. T o m jag, som aldrig flyger, vet om att det finns vissa restiktioner o det var inget större problem att leta reda på vad det är som gäller. // Lina

Anonym sa...

Jag har aldrig förstått mig på varför denna gräns finns på 100 ml?
100 ml av "rätt" sprängämne borde vara mer än tillräckligt för att få ner ett plan från luften.

Jonas K sa...

Stephan, jag håller så klart med dig i allt du skriver och delar din irritation!
Sedan 911 har jakten på terrorister inte varit annat än ett bisarrt och obehagligt skämt (och ett extremt ökat utövande av kontroll).
Att vi sedan ska stoppa vätskor i små larviga påsar är direkt förolämpande.
Hela vårt samhälle skulle behöva gå i kognitiv beteende terapi så vi kan jaga ut dessa hjärnspöken som gör oss livrädda för obefintliga hot.

Jonas K sa...

Klas Hallberg nämnde David Eberhard i klippet du la upp. Kan varmt rekommendera hans bok "I Trygghetsnarkomanernas Land". LÄS!