onsdag 14 maj 2008

Varningens finger för Quorn!

Skrivet 14 April 2008

Hejsan,

Måste snabbt delge er en mindre rolig berättelse som hände idag när jag för andra gången åt quorn. Förra veckan åt jag quorn och efter några timmar strax efter en cykeltur blev jag dålig och mådde väldigt illa och hade ont i bröstet och svettades mycket.
Givetvis drog jag associationen till att jag var otränad och genast måste börja springa igen och att jag har dålig kondis. Idag åt jag Quorn igen och efter en timme blev jag snabbt väldigt illamående. Efter bara några minuter kräktes jag ordentligt. Efter ytterligare 10 minuter kräktes jag en gång till och bestämde mig för att åka hem genast och vila.
Efter några minuters promenad där jag var kraftigt trött i hela kroppen och verkligen mådde riktigt dåligt kom jag ner till tunnelbanans plattform. Där kräktes jag en tredje gång och kände mig som en full 18 åring en fredag kväll, Kan ju lova att det ekar kraftigt där nere i gångarna när man kräks ofrivilligt.
Jag skyndade mig därför upp igen och ringde en taxi. Snäll som han var, var han villig att köra mig fast jag var sjuk. efter några minuter i taxin kräktes jag ut genom fönstret i 50 kilometer i timmen och det var ingen vacker syn, men antagligen helt sjukt galet för andra chaufförer. Väl hemma lade jag mig i sängen och ringde sjukvårdsrådgivningen och beskrev mina problem. Sjuksköterskan berättade att människor som är allergiska mot quorn får denna typ av reaktion och att om jag hade drabbats av kräksjukan så skulle symptomen varit annorlunda. Sedan sov jag i tre timmar.
Nu har jag surfat runt på internet en stund och letat. Det finns fler än jag som drabbats av quorn allergi. Tråkigt. Men tydligen så händer det vissa av oss precis som laktosintolerans.

PS. Det lustiga är att Quorn som görs på mögelsvamp tillverkas ganska likt det sätt man gör öl på. Jag är nämligen allergisk mot öl och har inte druckit en droppe sen jag fyllde 18. (det är nu alla brukar säga att alla är allergiska mot öl :0)

Vänligen
Stephan

2 kommentarer:

Anonym sa...

Även om detta är ett gammalt inlägg så är det så aktuellt för mig. Jag har inte tänkt så mycket på "att vara allergisk mot quorn". Jag fattade efter några försök att jag inte borde äta det och i år är det 10 år sen sist. Har inte tänkt på det... Förrän igår... Blev bjuden på köttfärssås och spaghetti. Vad som missades att berätta att det var blandat med quorn. Ca 2 timmar senare får jag såna magsmärtor och mår illa. Kul när man har kassaarbete. Spenderar sista 1,5 timme på jobbet på toa och som du skriver att vara som en full tonåring på tunnelbanan...exakt så kändes det. Jag kunde inte gå utan att hålla i mig i nåt. Fick lov att få skjuts hem. Sitter i ca 6-7 timmar. Den här gången valde jag att googla och uppenbarligen är jag inte ensam om detta. Flera med exakt samma symptom. Men jag har inte riktigt förstått vad det är som gör att man är överkänslig just mot detta och inget annat. Konstigt.
Tack för inlägget!
Hannah

Unknown sa...

För några månader sen köpte jag en färdigrätt lasagne med quorn i, blev jättedålig efteråt illamående å spydde som en gris, trodde förpackningen var gammal el nått då jag på 38år aldrig tidigare reagerat på något i matväg,
Började för tre veckor sen jobba på en förskola som serverat mat med quorn i då jag precis jobbat på en förskola drabbad med vinterkräksjuka så trodde jag första gången att det var det, våldsamma kaskadkräkningar kramper i magen yrsel illamående och sprutdiaree, men veckan efter hände det igen pratade då med vc och sjukvårdsupplysning som sa att vinterkräksjukan funkar inte så, utan att jag troligtvis blivit matförgiftad el fått mat allergi och eftersom jag enkom var drabbad så var det senaste mest troligt, jag funderade å konfrontation till att den gemensamma nämnaren måste varit en smutsig kaffe kanna FEL, idag drabbades jag en tredje gång och denna gången höll det i sig längst av alla, jag grät skakande illa mående yrslig kallsvettandes kaskadspyende medans jag kissade ur rumpan i timmar, men jag drack ju inget kaffe idag, kollade tillbaka på vad som serverats till lunch dessa tre dagar jo quorn, har förhoppningsvis äntligen hittat källan till måendet tack vare Google hade aldrig vetat Annars att det va quorn som var bovet.