måndag 5 oktober 2009

UPPDATERING: BADRUMMET

Tyvärr så har det gått på tok för länge sedan jag senast uppdaterade bloggen. Har haft så mycket grejer att stå i och så var jag sjuk några dagar och känner inte att jag kan sitta och blogga när jag är hemma från jobbet. Bättre att bli frisk.

Sedan växer högarna med anteckningar om saker som jag vill skriva om och ju fler idéer jag får desto mer ångest får jag för att jag aldrig hinner skriva.

Om du vill ha en daglig dos av små klimatsaker så går det utmärkt att addera mig på Facebook. Där försöker jag vara lite mer duktig på att åtminstone skriva nåt varje dag.

Mitt senaste inlägg handlade om badrummet och då blev jag alldeles nedlusad med kommentarer om att jag inte hade någon lågenergilampa eller allra helst en LED-lampa som drar bra mycket mindre ström.
Anledningen är den att jag köpte en lågenergilampa till badrummet för flera år sedan men när jag skulle skruva på glaskulan runt lampan så fick den inte plats och lågenergilampan exploderade. På den tiden var nämligen lågenergilamporna avlånga.

Men efter alla påtryckningar från läsarna (fantastiskt att ni också är så engagerade) så gav jag mig ut på jakt efter en LED-lampa till badrummet.

Jag gick dock bet. Först var jag inne i Östermalms största lampaffär och där sa de att de inte säljer LED-lampor eftersom de inte tror på dem.
Mitt andra försök var Clas Ohlson och där hade de LED-lampor men den starkaste var på 2 Watt vilket motsvarar 15 gamla Watt.
Eftersom jag endast har en lampa i hela badrummet så behövde jag en lampa som var på minst 60 gamla watt.
Men när jag inte ens hittade det på Clas Ohlsson så valde jag en lågenergi lampa på 14 watt vilket altså är en lampa som drar 80 % mindre ström. Lampan beräknas dessutom hålla i 12 år. Lampan kostade mig 79 kr.
Anledningen till att jag valde just denna lampa är att den tänder sig direkt när man slår på den. Någon som verkligen behövs i det lilla rummet som man kan ha så bråttom till.

VAD JAG LÄRT MIG IDAG: Det går att pressa fram en förändring. Ni fick mig att skämmas över att jag hade en vanlig lampa på toaletten. Eftersom så många av er hörde av sig valde jag att byta lampa. Jag hoppas ni inser att den här typen av uppmaningar även fungerar mer storskaligt så som att byta elbolag eller liknande. Se bara till att informera företagen om varför du väljer bort dem.

1 kommentar:

Fredrik sa...

Kändes bra efteråt va? När du precis skruvat tillbaka lampan och tar några steg bakåt och känner dig liiite bättre än tidigare. Jag tycker det är jäkligt synd att det finns så få bra LED-lampor. Dioderna i sig är som bekant väldigt bra, men det verkar som att det är dyrt att sätta ihop dem till kompletta lampor på ett sätt så att både ljusstyrka och färg motsvarar en glödlampa. Jag är lysdiodsförespråkare men får tyvärr se mig slagen många gånger på grund av att de lampor som finns antingen är ljussvaga och passar som mysbelysning eller med ett sånt ljus att de mest kan användas som nödljus. Ska dock ta mig i kragen och lägga någon tusenlapp på ett ordentligt test, någon dag, vilken dag som helst... ;)