onsdag 7 oktober 2009

Jag var på omslaget av tidningen DAGEN

I somras blev jag intervjuad av tidningen DAGEN. Det dröjde ett bra tag tills artikeln publicerades (jag har ju definitivt fått längre hår t ex) men nu är den publicerad och nedan följer den för er som vill veta mer om dåren bakom den här bloggen.

Klimatriddare
Film fick Stephan Bäckman att bli en bloggande stöttepelare för miljön och världen

Stephan Bäckman åkte till Svalbard och efter det får han bara duscha varannan dag.
Det är bara en av många detaljer i hans experimentfyllda tillvaro, som började med insikten att vi befinner oss i elfte timmen.

När tvåltusenåriga glaciärer smälter låter det som när man häller upp kolsyrad dryck i ett glas. Med den stora skillnaden att ljudet från en upptinad glaciär är mycket, mycket kraftigare.
- Det är häftigt. Och samtidigt är det tragiskt. Jag fick se is som är tvåtusen år gammal som smälte, och som vi använde för att kyla ner våra drycker med, säger Stephan Bäckman om sitt besök på den arktiska ögruppen Svalbard.

Till vardags gör Stephan Bäckman allt han kan för att rädda glaciärerna, och ett av målen med att åka upp till Svalbard var att få se miljötragedin med egna ögon. Det andra målet var att få se isbjörnar, det ska finnas omkring tretusen i området. Men björnarna höll sig borta, och det enda som erbjöds besökarna var de krympande glaciärerna. Ett bevis på att någonting är fel med vår planet.

Väl hemma i Stockholm var det dags att klimatkompensera för båtturen. För Stephan Bäckman blev det att han resten av året bara får duscha varannan dag. Dessutom rakade han av sig håret för att kunna duscha snabbare och använda mindre schampo.
- Och för att det är skönt på sommaren, säger han också med ett Zlatanleende för att inte framstå i alltför god dager.

Föga förvånande presenterar
sig Stephan Bäckman som en person som gärna ramar in livet i svart och vitt. Det är antingen eller. Den som följer hans blogg förstår nog vad han menar. För Stephan Bäckman har bestämt sig för att leva så miljövänligt som möjligt och är beredd att ompröva det mesta.
Han skriver om hur han i vardagen gör allt som står i hans makt för att minska de koldioxidutsläpp som smälter glaciärer och får jorden att svettas.

Han tjafsar med IT-avdelningen på jobbet för att datorerna inte stängs av under natten. Vilket energislöseri! Ska han ta en taxi är det en miljöbil han ska sätta sig i, oavsett om den står sist i kön och alla andra taxichaufförer blir vansinniga. På caféet blir han en jobbig kund som begär riktiga kaffekoppar, i stället för plastmuggar som slängs på en gång. Även när alla kopparna står i diskmaskinen, och cafébiträdet blir märkbart irriterad.
När han träffar Dagens reporter berättar han om vilken ångest det var att köpa en ny mobiltelefon. Den gamla gick sönder, så han tvingades att göra en investering.
- Jag ville inte ha en ny mobil. För mig tar det emot att shoppa, säger mannen som de senaste sju månaderna bara köpt tre klädesplagg.
- Inte ens en ekologisk bärkasse är klimatvänlig om den inte behövs, lyder shoppingfilosofin.

Stephan Bäckmans omvändelse till en ensamkämpande klimatriddare började med filmen "I elfte timmen", där en rad världsledande forskare presenterar en framtida miljödystopi, ungefär samma budskap som klimatvarningsprofeten Al Gore presenterade i filmen "En obekväm sanning". Stoppar vi inte utsläppen av växthusgaser kommer jorden att värmas upp, och livet på planeten kommer att förändras, en gång för alla.

- Jag blev tagen av hela upplägget, och dagen efter började jag handla ekologiskt och byta till lågenergilampor. Ganska snart bestämde mig för att jag skulle leva annorlunda.
Sedan filmupplevelsen i september 2007 har han steg för steg lagt om sin livsstil, och på punkt efter punkt försökt ändra sig för att testa hur långt man som privatperson kan gå för att dra sitt strå till "rädda planeten"-stacken. Han började skriva ner sina nya livsval i en miniblogg, sedan blev det en Facebookgrupp, och slutligen växte projektet till en blogg.

Han erkänner att det finns något filmiskt i hans beteende. Som filmälskare gottar han sig gärna i dramer där en ensam människa står upp mot resten av världen. Det är ingen slump att han själv jobbar med att distribuera filmer (upplevelser är miljövänliga), eller att det var en film som fick honom att förändra sin tillvaro.

Stephan Bäckman är säker på att det går att lösa de klimatproblem som vi håller på att snöra in oss i, men vi lever i elfte timmen, och därför är det dags att vi börjar agera. Teatraliskt säger han att vi befinner oss i en unik epok, och att den kollektiva omställning vi snart kommer att göra är något historiskt, något som det går att berätta om för barnbarnen.
- I framtiden kommer vi säga, tänk att vi levde under den svåra tiden, och vi lyckades genomföra en förändring, säger Stephan Bäckman.

Vad upplever du som svårast med din livsstil?

- Att bli vegetarian. Det är snudd på omöjligt. Det känns riktigt jobbigt att jag inte har lyckats med det fullt ut, säger Stephan Bäckman, som i alla fall kan stoltsera med att han inte satt sin fot på McDonalds på nästan två år.

Du verkar inte speciellt konflikträdd?

- Jag önskar att jag besatt mer av konflikträdsla. Människor tror att det är fantastiskt att inte vara konflikträdd, men så är det inte, säger Stephan Bäckman, som några minuter senare fantiserar om att engagera sig i sin bostadsrättsförening för att han vill driva igenom ett kollektivt avståndstagande mot pappersreklam (som han anser är onödig ur klimatsynpunkt).

Ligger det inte på politikernas ansvar att ta itu med miljöproblemen?

- Jo, men de lyckas ju inte. Man kan inte lägga över hela bollen på dem. Och man kan inte ta hela bollen själv.

Vad kan man som privatperson göra?

- Rösta med sin plånbok. Jag röstar dagligen med min plånbok.
Det innebär att Stephan Bäckman i stort sett har slutat shoppa. I stället går pengarna till att betala amorteringar.

Har du förändrat någon med din nya livsstil?

Frågan möts av en tystnad. Hittills har Stephan Bäckman svarat barnsligt ärligt på alla frågor, men här blir han lite osäker. Brorsan verkar vilja hänga på, men klarar det inte i samma rasande tempo. Och hans fästmö är väl med på halvfart hon också. Det innebär att den största förändringen finns hos Stephan själv.

- Jag har blivit mycket, mycket mer humanistiskt lagd. Det vill säga att jag blivit mer välvillig mot natur och människor. Förut hade jag mer inställningen "sköt dig själv och skit i andra".

Vad säger du till klimatförnekarna?

- Jag är inte någon professor, men jag litar på det som sägs och vill leva därefter. Och sen vill jag lägga min energi på dem som är villiga att lyssna.

Efter drygt ett års bloggande har Stephan Bäckman fått flera priser och nomineringar, han har träffat Al Gore flera gånger, diskuterat klimat med miljöminister Andreas Carlgren och har även blivit inbjuden att lyssna till Bill Clinton och Tony Blair när de hållit exklusiva föreläsningar i Stockholm. Ett imponerande facit för en till synes enkel och ärlig kille som går omkring i flera år gamla klädesplagg och drömmer om en bättre värld.

En länk till artikeln hittar du här!

4 kommentarer:

emma! sa...

Så! Nu har jag röstat, eller nominerat dig:)
Förstår att det känns lite sådär att be oss om det,men annars hade jag ju inte alls vetat om röstningen. Och jag tycker du är värd att få mer publicitet!

Ha det fint! (nu släckte jag en lampa för din skull!)

Koldioxidexperiment sa...

Hej
För det första, för ett tag sen efterlyste du LED-lampor. Jag hörde nån gång att Kjell & Company har bra, billiga. Ett litet tips bara.
För det andra. Det här med duschen och att duscha varannan dag. Jag har själv försökt minska mitt duschande men tycker att det är svårt. Till viss del för att jag har svårt att motivera mig. Intalar mig att effekten är ganska liten. Har du nån koll på hur stor påverkan duschen har egentligen?

theworld sa...

Hej,

Hoppas du ursäktar en kommentar som inte riktar sig mot just det här inlägget, utan mer din blogg generellt.

Jag tycker du har en mycket intressant och välskriven blogg och jag har ett samarbetsförslag som jag skulle vilja presentera för dig. Blir oerhört tacksam om du kan kontakta mig på mailadressen nedan.

Mvh,
Oskar
TheWorldLog.org
theworldlog.org@gmail.com

Stephan Bäckman sa...

Koldioxidexperimentet: Jag tycker din fråga är väldigt enkel att besvara.

Du behöver 50% mindre vatten.

50% mindre vatten som behöver rengöras och hettas upp samt att transporteras till din lägenhet igen.

Du behöver 50% mindre rengöringsmedel som tvål schampo och dylikt. Med andra ord så behöver färre produkter fraktas och du kan spara pengar...

Vad just en dusch sparar i ren energi har jag tyvärr ingen aning om men det spelar ingen roll anser jag. Det är halveringen av energin som är den viktiga. ALL minskning är ju bra.