tisdag 15 september 2009

Ett grönare hem: Badrummet


Det minsta rummet i hemmet är inte det rum som gör minst påverkan på klimatet. Badrummet är helt klart det rum som du kan göra mängder av justeringar i för att leva lite mer klimatvänligt.

Låt oss dissekera badrummet en aning.

BADRUMMET

Bada sällan, väldigt sällan. Jag flyttade in i min lägenhet våren 2005 och har ännu inte badat i den här lägenheten. Varför vet jag faktiskt inte, det kan vara skönt att bada. Jag har nog alltid tyckt det vara ologiskt att använda 300 liter varmvatten för att njuta i 15-20 minuter för sedan är ju vattnet för kallt och då måste man dessutom duscha.

Köp ett snålspolande duschmunstycke. Det gjorde jag. Finns på Clas Ohlson. Ett gammalt duschmunstycke gör av med 12 liter vatten i minuten, ett snålspolande gör av med hälften.

Nåt som jag önskar jag var duktigare på är att stänga av vattnet till duschen när jag tvålar in mig. På landet gör jag alltid det för där har jag så lite varmvatten tillgängligt. På detta sätt skulle man kunna spara hälften av vattnet men det är något jag får bli bättre på helt klart, speciellt på sommaren då det inte bli lika kallt att stå där blöt.

Låt aldrig några kranar stå och droppa, byt i så fall packningarna. En långsamt droppande kran släpper igenom ca en liter vatten i timmen. På ett år är det 9 000 liter vatten.

När jag var liten så gjorde jag ett stort bandage av toalettpappret när jag satt på ringen. Hatade att gå på toa. Idag är jag mycket bättre på att använda minimalt med papper. Använd alltså så lite papper som möjligt och släng inget olämpligt i toaletten. Där skall enbart kiss och bajs hamna.

Använd inga jädra toalettvålar och annat tönteri som knappt fungerar. Du sparar pengar på att rota runt med toalettborsten istället och du förorenar inte vattnet i onödan.

När du tvättar händerna skall du inte använda flytande två utan fasta tvålar. Flytande två kommer alltid förpackad i plast och lämnar mycket mer sopor efter sig än fasta tvålar. Dessutom så är flytande tvålars största ingrediens vatten. Fasta tvålar är billigare och miljövänligare.

Om du rakar dig eller borstar tänderna så gör du det ju knappast under rinnande vatten eller hur? Du spolar helt klart enbart vatten i samband med att du har rakborsten eller tandborsten under kranen.
När jag rakar mig häller jag upp lite vatten i handfatet och återanvänder den genom hela rakningen. Funkar utmärkt. Min raktvål är dessutom ekologisk och förpackningen är gjord av trä.

Erkänner dock att på toaletten så har jag ingen lågenergilampa. Ibland kan det bli bråttom in där om natten och då vill jag att det lyser direkt.

Min handukstork har jag inte använt på 4 år. På sommaren öppnar jag fönstret och på vintern använder jag mina vanliga element för att torka handdukarna.

VAD JAG HAR LÄRT MIG IDAG: Nu är det australiensarna som förorenar världen mest per capita. Läs mer här!

9 kommentarer:

Jessica Karlsson sa...

Om herrn inte känner att han vill skaffa sig en lågenergilampa för att han vill ha ljus omedelbart så kan jag starkt rekommendera att du kikar närmare på LED-lampor (som ger ljus direkt, förbrukar mindre energi än de så kallade ågenergilamporna och dessutom inte innehåller en lika hög grad av miljögifter). Jag har ett inlägg om lampor och belysning i min blogg som kanske kan intressera.

Ronja Andersson sa...

Hetaste tipset för badrummet tycker jag är kallduschen :) Extremt uppfriskande när man en gång vant sig, och bästa sättet att vakna på morgonen. Jag duschar nästan alltid kallt. Då behöver man heller inte stå och spola massa kallt vatten i väntan på att det varma ska komma fram, utan kan helt enkelt duscha i det kalla. Det kompenserar också för de varma bad som min pojkvän och jag tar ibland. Men det finns ju miljö-o-vänligare sätt att vara romantisk på, så jag tycker att det är helt ok!
Kram Ronja

Karin sa...

Det där med att låta vattnet rinna när du tvålar in dig - det är inga problem att vänja sig av med. Jag kompromissar och drar ner på farten på vattnet så att endast en tunn vattenstråle rinner ner över ryggen när jag schamponerar.

Duschtvål slutade jag med för tio år sedan, min hud är mjuk och aldrig torr och än så länge har ingen klagat på att jag luktar illa.

En till grje som hör till badrummet: Kolla på innehållsförteckningen nästa gång du köper schampo, tvålar och krämer. Hoppa över kemikalier som mineraloljor och parabener och köp produkter gjort på ämnen från växtriket.

Anonym sa...

Det finns lågenergilampor som tänder direkt. Jag har ett par från Biltema i badrummet, de har kanske inte riktigt full ljusstyrka från början, men inte långt ifrån och de tänder omedelbart. Tycker inte ljuset känns kallt heller, men det kanske är en smakfråga.

Wannebebondjantan sa...

Hallå
När vi flyttade in i hus så kastade vi ut badkaret! Det kändes bra faktiskt...
En annan sak man kan tänka på är alla rengöringsmedel för kroppen, finns ganska mycket som man kan låta bli att köpa.

Om man har tvättmaskinen i badrummet (som vi har) så kan man ju tänka på att tvätta i låg tempratur ( man kan tvätta lågt även om den står någon annanstans, hahaha).

Anonym sa...

LED-lampor är perfekt i badrummet: strömsnåla, hållbara, tänds direkt och ofta ganska svagt ljus, vilket bara är bra om man vaknar på natten och behöver gå. Då sticker det mest i ögonen med väldigt starkt ljus. Win-win :-)

Bra blogg! Hoppas inte de viktigaste, stora förändringarna som att sluta äta kött försvinner i alla småsaker.

Måns Axelsson sa...

Hej Jah heter Måns Axelsson och följer din blogg. Jag tycker du skriver väldigt bra och längtar tills du uppdaterar igen.
Jag går Naurvetenskapliga programet på gymnasiet och vi har ett stort arbete om miljökatastrofen. Och jag har som uppdrag att argumentera för att Klimat katastrofen är människornas fel. Så det skulle vara bra om du kunde hjälpa meig med två frågor och det är dom här:

1. Vilka tycker du är de starkaste argumenten för att det är människans fel

2. Vilka stora argument har motparten och vad är motargumenten mot dom.

skulle va jätte bra om du svarade på detta

MVH/ Måns Axelsson

Anonym sa...

haru slutat blogga?

Anonym sa...

haru slutat blogga?? längesen nu:(