torsdag 15 oktober 2009

Miljövänliga tvålar med rent samvete?

För några dagar sedan fick jag en lapp i brevlådan om att jag hade ett paket att hämta på posten (skojade bara, ICA såklart).

Det var ett paket från företaget Bliw som ville göra mig uppmärksam på att deras nya tvålar var de första parfymerade tvålarna på den svenska marknaden som bär Svanen märkningen.

Det som är lite lustigt i kråksången är att jag ju faktiskt tidigare har kritiserat flytande tvål tidigare i min blogg som du kan läsa här.
Anledningen först och främst är ju att huvudingrediensen i flytande tvål är vanligt vatten och det vill jag ju inte ha i min tvål när jag redan har det i kranen och helt gratis dessutom.

Problem nummer två med flytande tvål är ju att den är förpackad i plast som såklart är gjord av olja.

Men om man inte var så där superpetig med förpackningar och innehåll så skall absolut Bliw ha en eloge för att de nu gör en svanen märkt tvål samt att deras flytande tvål nu kommer i refill. En refill med 300 ml kostar 17 kr i handeln enligt Bliw själva.

Bliws flytande tvål som är svanen märkt bör finnas i butik nu när jag skriver detta. Bra att veta är faktiskt att Bliws tvål tillverkas i Falun så tillverkningen är placerad i Sverige vilket skapar mindre utsläpp vid transport och dessutom svenska jobb i dessa tider.

Men efter att ha skrivit mitt inlägg tidigare om tvål så rekommenderade ni läsare att jag skulle köpa mina tvålar på LUSH.
Sagt och gjort så gick jag dit idag för att köpa min första tvål där och ställa de båda mot varandra. LUSH tvålar är vansinigt dyra. Min tvål vägde 186 g och var stor som två vanliga vita tvålar och kostade otroliga 91 kr. Kilo priset är 490 kr vilket är dyrare än den dyraste köttbit jag någonsin köpt.

Tvålen jag köpte hette Sea Vegetable och doftade riktigt manligt. Alla tvålar från Lush är vegetabiliska vilket betyder att de enbart innehåller saker från växtriket vilket borde betyda att de är 100% nedbrytbara utan problem.

Men en sak blev jag riktigt upprörd på när jag kom hem. Till min fasa så noterar jag att huvudingrediensen i den fasta tvålen från Lush är Vatten den med. Jag fattar ärligt ingenting. Att betala galna 490 kr kilot för en tvål vars huvudprodukt är vatten gjorde mig inte glad.

En fördel med Lush tvålar som jag TYVÄRR sällan har koll på är dock att de inte är testade på djur. Sånt borde framgå på produkter bra mycket oftare. Lush förpackning var dessutom minimal och av papper (nedbrytbart).
En fråga som kvarstår är ju dock, var tillverkas tvålen.

Så där har ni de två tvålarna mot varandra. Saknas något? Ja kanske ett test med vilken som doftar bäst.

Jag tvättade varsin hand med varsin tvål och väckte fästmön som gått och lagt sig och bad henne sniffa på mina händer. Hennes utlåtande var:

BLIW: luktar bär och mycket gott.

LUSH: Luktar bara vanlig tvål.

Fästmön utsåg därför Bliw tvålen till doft vinnare.

Vilken tvål har ni där hemma? Tänker ni på miljön när ni köper tvål och varför har du valt just den tvålen du har där hemma? Skriv ett inlägg och berätta!

10 kommentarer:

Lou sa...

Jag gör mina tvålar själv, inte så svårt faktiskt. Cocosfett, olivolja, kaustiksoda och så doftämnen om man vill. Fast hanteringen vid tillverkningen är viktig, kaustiksoda är frätande och man måste ha handskar. Sen ska tvålen vila och torka i tre till fem veckor och sen är det klart, det finns recept på shenet.se

Veronika Ekstrand sa...

Jag har också provat Lush tvålar. Är skeptisk mot deras ingredienser. Det är mycket aromer, vatten och annat. En tvål behöver inte innehålla så mycket för att fylla sin funktion. Jag köper Barnängens hårda tvål än så länge. Inte miljövänlig men den känns mild och bra. Funderar dock på att kolla i hälsokostbutiken nästa gång. De har säkert någon som är naturlig och miljövänlig.

Mart sa...

Lushs tvålar tillverkas för hand av människor i England. Den tvål du köpte innehåller mest vatten, de andra fasta tvålarna innehåller inte speciellt mycket (eller inget) vatten. Din tvål är ju baserad på saltvatten! Lushs personal är mycket kunnig och berättar gärna om produkterna. Min favorittvål är Bohemian som luktar citron. Tvålarna är otroligt dryga och torkar inte ut. Jag tycker absolut att de är värda sitt pris med tanke på goda fabriksförhållanden, nakna produkter, icke djurtestat och miljövänliga ingredienser!

Stephan Bäckman sa...

Mart:

Är du säker på att du inte arbetar på Lush? din text låter nästan som att du gör det?

Hursomhelst så känner jag rätten att bli besviken på att min tvål innehåller så mycket vatten när jag bad om en dryg tvål. En tvål gjord på massa vatten löser självklart upp sig snabbare än andra tvålar. Samt att jag inte gillar tanken på att onödigt mycket vatten transporteras över jorden.

Men samtidigt så hoppas jag (som du skriver) att det finns bättre tvålar. Önskar bara att säljaren hade bättre koll när jag beskrev vad jag ville ha och att jag skulle göra ett tvåltest till min blogg.

T sa...

Jag använder hård olivtvål. Den jag har just nu är gjord på olivolja från Palestina och är köpt på Världsbutiken. Annars finns det en uppsjö olivtvålar av ekologisk olivolja att välja på.

Energibruket sa...

Hej,
Gjorde en webbsökning (efter annat….) och hamnade på din sida. Trevlig och matnyttig blogg!
Kika gärna in på www.energibruket.se Energibruket är en mötesplats för diskussion och innovation om energieffektivisering.

Mvh
Lejla

Ekomuppen sa...

Jag provade att göra tvål härom dagen. Vi var ett litet gäng och vi använde en bok som heter "Gör din egen tvål". Jag minns inte författarens namn och just nu har jag lånat ut boken så jag kan inte kolla.

Där bygger recepten på tvålmassa, glycerin och eller oljor samt om man så önskar doft och färg.

Det finns "bastvålmassa" som är ekologisk - vi köpte den på Panduro.
Boken säger också att utöver tvålmassan kan man ha i bland annat glycerin - som förhindrar uttorkning, och även vanliga oljor t.ex. solrosolja och då kan man ju använda vanlig ekologisk "matolja".

Jag planerar att ha i en smula doft i form av ekologiska eteriska oljor. Sådana har bl.a. PrimaVera, Crearome och Aroma.
Jag ser ingen anledning att använda syntetiska doftämnen.

Tvålmassan jag nämnde är ekologisk, men hur det ser ut med ev. djurtester vet jag inte...än. Det är mycket att tänka på.

Att använda kaustiksoda låter inte vidare lockande.

Innan jag har kommit igång på allvar med egen tvål använder jag hårdtvål från "Savon de Midi"
Jag köper dem på Källan, en ekobutik i Bromma.
Vissa av dem har en tunn plastfilm runt sig, men många säljer de "på lösvikt" och de är helt oförpackade.

Hoppas jag kunde vara till någon hjälp.

erna113 sa...

Skulle precis skriva och förundras över att man inte kan hitta någon miljömärkt tandkräm i vanliga butiker, efterfrågan torde ju vara mycket stor. Men då precis dök det upp en!

http://www.svanen.nu/Default.aspx?tabName=NewsDetail&newsid=71801

Linda, 26 år & tvålfri sa...

Jag har inte använt tvål förutom för att tvätta mig om händerna efter toalettbesök, sedan jag var gammal nog att välja bort det själv. Har påpekat detta för många genom åren, de har fått lukta på mig och tänk - jag är helt ren ändå. Utan tvål, ett konstruerat behov.

Anonym sa...

Du e ju uppenbarligen ganska dum! Hur tänkte du att en tvål ska vara flytande utan vatten? idiot