onsdag 7 januari 2009

Flytande tvål var inget för mig


När jag började bli intresserad av klimatet och ville minska min påverkan på klimatet och resultatet av mitt leverne så gick jag över från olika typer av duschtvålar till Änglamarks ”Dusch sensibel” som är utan parfym och färgämnen. Den är dessutom Svanenmärkt och astma och allergiförbundet märkt.

Som ni ser på bilden nedan så säljs den i plastförpackning som är relativt liten och finns som refill där endast pumpen är borta.

Alla dessa plastförpackningar gjorde mig irriterad och av en slump upptäckte jag vad huvudingrediensen i flytande två är. På alla förpackningar som jag har kollat vad huvudingrediensen är så står det samma sak fast på olika språk. Vatten/Aqua. Detta var jag fram till dess helt omedveten om. Jag trodde inte att jag släpade hem massa vatten i plastförpackningar.

Därför har jag nu gått över till att duscha med den fasta tvålen från Änglamark "Sensibel" vilket har många fördelar:

* Tvålarna är förpackade i en pappförpackning och inte i plast. Denna kan göras helt platt och tar därför knappt någon plats när den skickas tillbaka för återanvändning.

* Transporterna blir mycket mer miljövänlig då det inte blir nått dödutrymme tack vare den fyrkantiga formen.

* Den är billigare än flytande tvål i pumpform.

En annan fördel som jag faktiskt upptäckt är att jag duschar 1-2 minuter snabbare tack vare att jag hela tiden håller i tvålen när jag duschar. Således använder jag såklart mycket mindre vatten när jag duschar.

Så om du inte är en sån där person som absolut måste ha din typ av tvål för din alldeles speciella hy och säkert galet dyr rekommenderar jag dig att göra som dina föräldrar och gå tillbaka och använda den fasta tvålen.

Vår planet skulle nog uppskatta att du gjorde det.

VAD JAG LÄRT MIG IDAG: Från och med årsskiftet som just varit höjdes elskatten 1,5 öre till 35,25 öre / KWh inkl moms. För mig innebär detta en merkostnad på 39kr om året då jag använde 2600 Kwh 2008.


5 kommentarer:

kajsa sa...

Kanon Stephan! Jag tror att det är många som inte tänker på det självklara i dessa små köp som man gör utan bara fortsätter av gammal vana. Har också gått över till fast tvål för några år sen. Man kan även använda rasullera som är en vulkanisk lera från Afrika. Den funkar bra att tvätta sig med (lös upp i en liten burk med vatten). Funkar även som mild peeling. Går också att tvätta håret med. Äppelcidervinäger utspätt med vatten använder man istället för balsam. Mycket skonsammare mot håret än vad schampo är. Min hårbotten har blivit mycket bättre sen jag slutade med schampo. Men det tar tid att vänja sig vid detta sätt att tvätta håret på. Tyvärr...

Annie sa...

Plast förpackningar finns verkligen ÖVERALLT! Ett av mina kommande uppdrag ska bli att leva utan plast i en vecka, och jag känner redan nu att det kan komma att bli den tuffaste utmaningen hitills!

Matilda sa...

Hårda tvålar tycks dessutom vara mer koncentrerade och håller längre :) Använder själv just Änglamarks hårda tvål och tycker den är kanon.

Martina sa...

Bra tips. Det har jag inte tänkt på förut. Jag har börjat använda ren jojoba olja istället för bodylotion. Känns också mer resurssnålt. Väldigt bra för huden också att inte smörja på en massa konstgjorda ingredienser. Oljor går att köpa på naturapoteket.

erna113 sa...

Funderade på att testa Änglamarks tvål oxå iaf tills jag såg att den innehöll palmolja som inte har så gott miljörykte om sig. Vet någon om det är ekologisk palmolja?