tisdag 6 januari 2009

Nu sparar vi 1070kr!


I julklapp gav jag min fästmö en kaffe mugg. Dock inte vilken mugg som helst utan en lite annorlunda mugg.

I brist på gott kaffe på jobbet köper hon sig nämligen en kopp kaffe på Seven eleven vilket resulterar i en liten kopp kaffe för 14 kr varje gång hon köper en.

Därför fick hon en liten termos (0,3l) och en kaffemugg som ser precis ut som de man får när man köper en ”kaffe to go”. Skillnaden är bara att den mugg som jag köpte till henne är gjord i porslin och locket är gjort i gummi och kan därför tvättas om och om igen.

Detta är såklart väldigt mycket mer miljövänligt än att köpa nya pappmuggar med plastlock som skall tryckas och fraktas ut till butikerna.

Men ni som börjat känna mig väl vet att det nästan alltid finns pengar att spara genom att leva klimatvänligt.

Därför vill jag påvisa följande:

Kaffet som köps hemma är av märket Zoégas och kostar ca 50 kr och ger 80 koppar kaffe enligt beskrivningen. Det är dessutom Krav märkt och Fairtrade märkt.

80 koppar kaffe på Seven eleven skulle kosta 1120 kr.

Skillnaden är alltså galna 1070kr.

Jag har sagt det så många gånger för men säger det igen. Det är prisvärt att leva klimatvänligt.

Termosen köpte jag på Clas Ohlson för 59kr. Muggen köpte jag på ETC.se för 205kr.

PS. Jag tror fortfarande att jag är ett barn så jag dricker inte ens kaffe.

VAD JAG LÄRT MIG IDAG: Enligt en artikel som jag läste i Dagens nyheter så spenderade svenskarna ca 200 000 000 kr på fyrverkerier på nyår. Själv lade jag inte en endaste krona. I Stockholm City är det tydligen väldigt vanligt att skjuta ut raketerna över vattnet så att resterna inte ens går att plocka upp. Fy fan säger jag bara.


3 kommentarer:

Annie sa...

Det är grymt skönt att jag aldrig lärt mig dricka kaffe för det verkar vara ett jobbig beroende som bara innebär en massa pengar och slöseri med pappersmuggar. Men det är skitbra att det finns alternativ för kaffeälskare!

Jag tror att ett miljövänligt liv kan vara både dyrt och billigt. Billigt för att man sparar in på bensinkostnader, el, uppvärmning och konsumtion generellt, men dyrt när det gäller att handla mat (vilket man dock kan kompensera genom att dra ner rejält på skräpet och utemat) eller överhuvudtaget att köpa ekologiskt rättvisemärkt. Om man tar till många åtgärder sparar man troligtvis men om man exempelvis bara satsar på ekomat kan det vara enkelt att hitta hål i plånboken.

Som privatperson är det nog bra mycket lättare än för regeringar att leva miljövänligt. För som regering gäller det att investera i ny teknik, investera bort fattigdm och att införa begränsningar på exempelvis hur mycket träd man får hugga ner. I längden gör man visserligen jorden en STOR tjänst och det blir bra myckt billigare än om man låter bli, men jag kan förstå att man blir skrämd av stora siffror.

Anonym sa...

Hej. En bra blogg du har. En liten synpunkt bara under kaffet...Zoegas kaffe görs av Nestlé. Nestlé är ett multinationellt företag som bl.a. specialiserar sig i att sälja mjölkersättning till mödrar i "tredje världen". Detta utmynnar i att mödrarna blandar upp mjölkersättningen med orent vatten och ger till sina barn, istället för att amma dem så länge det går. Den bästa näring barnet kan få. Nestlé är alltså ett företag som bör bojkottas om vi ska få en bättre miljö och ett bättre klimat. Kan tipsa dig om ett underbart gott kaffe som heter Café Organico och som du hittar på både Coop och Ica. Visserligen är det levererat av Sackeus, som har en kristen förlaga (och alla vet vad missionärerna ställt till med jorden runt)men av två onda ting...http://www.sackeus.se
Det allra bästa vore ju om man kunde få kaffet direkt från den ekologiske småbonden, men så fungerar det ju inte.

Stephan Bäckman sa...

Anonym:

Jag tvingade sambon att läsa vad du skrivit eftersom det är hon som dricker kaffet i huset. Hon skall testa det andra kaffet säger hon.

PS. Visste du att det är Philip Morris som i slutänden äger O'Boy och OLW?