onsdag 2 september 2009

Ett grönare hem: Hallen


Äntligen är man hemma igen framför datorn och kan börja blogga igen. Den närmaste tiden har jag tänkt skriva om vad man kan göra i hemmet för att leva lite mer grönare i sin vardag.

Varje inlägg skall handla om ett av de rum som vi besitter i våra hem. Idag inleder jag med hallen.

HALLEN

När du äntligen kommer hem på kvällen efter en hård dag på jobbet så är hallen det första du kommer in i. Du kan minska din klimatpåverkan redan i detta rum. Även om det är det rum du spenderar minst tid i.

Motarbeta allt som kommer in genom ditt brevinkast. Sätt upp en ”INGEN REKLAM” skylt på dörren. Ta emot dina räkningar elektroniskt eller använd dig av Autogiro. Allt detta sparar inte bara på klimatet utan även på din tid. Du har inga brev att öppna och papper att sortera samt slänga. Vill du ha reklam från dina favorit företag så kan du säkerligen prenumerera på deras nyhetsmail. Högst klimatvänligt! Kom dock ihåg att ju mer reklam du får desto mer kommer du att konsumera.

Viste du att ett hushåll i Sverige får igenomsnitt 45 kilo reklam om året (Källa: Stockholms stad). Hur mycket av den reklamen vill du egentligen ha. För min del är svaret noll, inget, zip.

I taket i hallen har jag tre lågenergilampor som drar 7 watt vardera. Det blir alltså 21 watt totalt jämfört med förr när jag hade tre 40 watts lampor som totalt blir 120 watt. Strömförbrukningen minskar med andra ord med över 80%.

Avslutningsvis vill jag bara fråga mina kvinnliga läsare om ni verkligen behöver 25 par skor där hemma? Är du kvinna och inte känner dig träffad så är jag säker på att du har en väninna som har en sjuk samling skor. ALLT man köper produceras och fraktas över hela världen. Tänk därför en extra gång innan ni köper nästa par skor. Mina kostymskor har jag till exempel i små tygpåsar så att de inte skall förstöras. Jag köpte dem våren 2004 och 5 år senare ser de lika fina ut anser i alla fall jag.

Vad kan man mer göra hallen? Ge mig lite kommentarer med era tips!

I nästa inlägg kommer jag ge mig på köket.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Stephan, på tal om lågenergilampor måste jag fråga dig; Hur är det..är det kvicksilver i dem? Har en väninna som vägrar köpa lågenergilampor pga det, och bunkrar istället vanliga glödlampor för att de ska sluta säljas?

Hellre barfota än boklös sa...

25 par skor har jag nog aldrig haft. Brukar köpa ett par skor och sedan ha dem tills de är så utslitna att de inte går att laga längre. Men mer än ett par har jag ju förstås om man räknar med vinterskor och sportskor, gummistövlar (ärvda och rätt gamla, men täta och bra). Skulle tro att jag har fem par skor inklusive stövlarna.

Välkommen tillbaka från ledigheten, även om nu fick jobba och slita.

Stephan Bäckman sa...

Det stämmer att det är kvicksilmer i lågenergilampor.

Läs mer här: http://www.energimyndigheten.se/sv/press/Nyheter/Forbud-mot-kvicksilver-hindrar-inte-anvandningen-av-lagenergilampor/

jag tycker din väninna skall välja LED lampor. De är ännu bättre för miljön.

Karolina sa...

Kul tema! ska bli intressant att följa tipsen rum för rum.
I hallen kan man ju också se till att ha en tät ytterdörr. Har man även en innerdörr - se till att stänga den också. Om man går en liten aning utanför hallen och tänker ytterbelysning gäller såklart lågenergilampstänket även där, eller LED om man så vill.

Betzy sa...

Hej! Vilken kul blogg, dig ska jag följa! Jag kände mig verkligen träffad där med skorna, men sen insåg jag att jag inte behövde ta åt mig. Jag köper endast skor second hand :). Inget nytt produceras. Eller jo, jag klackar ju om dem ibland. Men jag antar att det ändå är bättre än att slänga dem och köpa nya. Fortsätt med dina kloka ord och budskap! /Betzy

Wannebebondjantan sa...

Hm... jag känner en man som har sjukt många skor....