fredag 24 juli 2009

Nu är det dags att leva klimatvänligt en månad!

Visst ser mannen på bilden ut att ha det skönt?

Av mitt sätt att skriva så förstår ni nog att det inte är jag på bilden och att på mitt landställe så finns ingen hängmatta. Är man en kille som jag som ibland blir ifrågasatt för att ha ADHD.

Men vad jag vill säga med detta inlägg är att jag nu kommer ta semester både från mitt jobb men också från bloggen. Jag kommer vara tillbaka här först i första veckan av september.

Men givetvis kommer jag att leva klimatvänligt under denna period. Till och med mer klimatvänligt än jag har möjlighet att göra hemma i Stockholm. På landet kan man nämligen leva minst lika klimatvänligt som hemma men i många avseenden så lever man än mer klimatvänligt nämligen.

Under semester kommer jag inte ha tillgång till vare sig dator eller Internet. På så sätt kommer jag använda mindre el än jag gör hemma.

Allt som kan komposteras kommer att komposteras i min egen kompost. Jag skall till och med försöka bygga en äkta kompost för gräsklipp och börja skapa min egen jord för framtiden.

Alla toalettbesök kommer att göras utan att spola. Det främre kommer att späs ut med vatten och gödsla mina blommor och det bakre kommer att blandas med bark och sedan grävas ner i jorden i vinter (fasen vad jag är känslig mot att skriva sånt här).

Det kommer förhoppningsvis ses mindre på TV eftersom man blir mer inspirerad av att ta en promenad eller äta på tomten eller nått liknande.

Man kommer inte att behöva ta bilen till och från landet på helgerna vilket sparar 30 mil av bilkörning fram och tillbaka.

Mitt dusch och kranvatten kommer från min egna brun och rinner sedan ut i min åker via en 100 år gammal stenkista. Därför är jag på jakt efter ett PH neutralt (7,0) diskmedel som också är märkt med Bra miljöval.

Sedan kan jag så klart ta hand om all potatis som har såtts, det är två olika sorter och om man räknar med att varje planta ger 500g potatis så har jag nog ca 30 kilo potatis i marken. Enkelt och gott.

På landet brukar jag ha en back läsk att ta en läsk ur lite då och då. Jag tror mest på backläsk för att glaset inte behöver krossas och tillverkas på nytt så som burkar och plast. Dessutom är 33cl läsk alldeles lagom och inte lika tråkig som de tre sista glasen ur en 1,5l flaska.

Under hela semestern brukar det bli yoghurt och müsli till lunch. Jag inbillar mig att det får mig att gå ner lite i vikt samtidigt som att avsaknaden av kött till lunch är miljövänlig och djurvänlig.


På landet går jag alltid omkring i mina avdankade gamla kläder. Jag finner det inte heller troligt att jag kommer köpa några nya kläder under denna tid.

På landet kommer jag inte raka mig lika ofta som hemma. Kanske inte rakar mig alls på hela månaden, det har hänt förut. Ser dock förjävligt ut och brorsan brukar säga att jag aldrig skulle få åka flygplan med det skägget.

I övrigt skall jag bara försöka njuta av dagarna. Måla klart den södra sidan på huset samt läsa de 6 senaste numren av National Geographic som jag får från förlaget utan att ha förnyat min prenumeration.
Du vet väl att det finns ett uttryck som låter så här: Ju mer du slappar desto mer klimatvänligt lever du!


Men innan jag säger hejdå inför semestern så vill jag ha en liten TÄVLING!

Tävlingen går ut på följande:


Jag vill att ni mailar mig vilket av mina 255 inlägg som ni gillar bäst. Jag vill ha en länk till det inlägget och en liten beskrivning om varför ni gillar just det inlägget.
Mailet skickar du till ielftetimmen(at)hotmail.com. Det spelar ingen som helst roll vilket inlägg du väljer, alla har samma chans att vinna och eftersom antalet tävlande brukar vara ganska lågt är chansen stor att just du vinner.

Tävlingen är öppen HELA augusti och det finns ett första och ett andra pris.

1:a pris. Boken 100 SÄTT ATT RÄDDA VÄRLDEN samt DVD filmen SIX DEGREES COULD CHANGE THE WORLD från National Geographic.

2:a pris. DVD filmen SIX DEGREES COULD CHANGE THE WORLD från National Geographic.

Jag hoppas att jag får ett mail från dig och så hörs vi i september.

4 kommentarer:

Christian sa...

Klar du ska handla kläder när du har så nära till en så bra och billig affär, eller hur?
(Jaa, du vet vilken jag menar...)
;-)

Martina sa...

Ha en underbart skön semester! Välkommen tillbaka till verkligheten i september!

ronny sa...

Vetenskap har redan visat att några av jordens kallare perioder sammanträffar med perioder av låg solaktivitet. Perioden från 1645-1715 när en drastisk minskning av antalet solfläckar (Kallad för namnet Maunder Minimum) motsvarade en mini-istid. Den samma korrelationen med kallare väder har blivit visat från 1420-1530 (Spoerer Minimum), 1280-1340 (Wolf Minimum), och 1010-1050 (the Oort Minimum). Från 1100-1250, var där mer solfläcksaktivitet än normalt, och det är när vikingarna bosatte sig i delar av grönland. En uppvärmning blev observerad genom solsystemet under 1980 och 1990 talet, under en tid när solen var som ljusast. Sedan slutet av århundradet så har där varit ett signifikant sjunkande i solfläckaktivitet. Astronomer som räknar solfläckar har rapporterat att 2008 var året med minst solaktivitet enda sen 1954 med hela 200 dagar utan solfläckar. "Vi upplever ett djupt minimum av sol kretsloppen" berätta David Hathaway från NASA Marshall Space Flight Center. Nasas Jason satelit har indikerat 23 år av global nedkylning. Denna brist av solaktivitet sammanträffar med bevis av ett kallare klimat världen runt. Kina har genomgått sin kallaste vinter på 100 år. Nordöstra Amerika var drabbade av rekordmycket snö, Sydney var med om deras kallaste augusti på 60 år och Britanien led av den kallaste april i decennium. Afrikanska länder som Kenya och södra Afrika har sett sällsynta snöfall och is stormar, Saudiarabien hade den kallaste vintern på 30 år och Mumbai hade det kallaste vädret på 40 år. Alaskas glaciärer har växt för första gången på 250 år och Antarktis is har växt fram i rekordfart. Isen har växt stabilt och ökat sig dom senaste 30 åren, östra delen av antarktis är fyra gånger större än västra och i den östra delen har det blivit kallare. Den vetenskapliga kommittén för Antarktisforskning i deras rapport från april 2009 som blev förberedd till Antarktisfördraget i Washington noterade att Sydpolen hade visat "betydande avkylning under de senaste decennierna".

Jonas sa...

inspirerande jordbruk: http://www.youtube.com/watch?v=Bw7mQZHfFVE