tisdag 21 juli 2009

Det är inte bara telefonen som ringer!

Dagens blogginlägg handlar inte så mycket om klimatet utan möjligtvis det klimat vi lever i på jorden.
Igår fick jag nämligen en remiss (efter många veckors väntan) till Karolinska sjukhuset för att undersökas för tinnitus.
Jag är personligen dock övertygad om att jag har fått tinnitus och vill därför varna varenda liten människa som läser detta att verkligen göra allt som står i din makt för att förhindra att du får det. Låt mig inleda med att berätta hur min dag med tinnitus kan se ut.

Det absolut första jag hör när jag vaknar på morgonen är ett tjut som inte går att lokalisera. Det kommer varken från höger eller vänster om mig, det tjuter i mitt huvud. Vissa dagar kan jag bli deppig redan efter några minuters tjutande i sängen.

På jobbet kan jag ibland få koncentrationssvårigheter när jag läser mina mail på datorn. Ibland kan vissa ljud göra mig helt galen. En trädgårdsmästare på den Thailändska ambassaden i huset mitt emot min arbetsplats envisas med att nästan varje dag städa tomten med en bensindriven lövblåsare som låter för jävligt i mina öron. Han gör mig så vansinnig varje dag att jag vill gå ut och puckla på honom.

I mitt jobb ser jag dessutom en hel del film som ibland kan kännas väldigt märkligt att lyssna på då ljudet landar konstigt i mitt huvud. Ljudet är liksom burkigt.

Vissa dagar när jag kommer hem och vill titta på lite tv kan jag nästan vilja gråta för att det tjuter så mycket. Medan jag sitter här just nu och skriver detta blogg inlägg så tjuter det en hel del, just nu känns det som att det tjuter som mest på vänster sida men antagligen för att jag har min stationära dator som låter som ett mindre kärnkraftverk på den högra sidan.

Tinnitus är ett rent helvete och de som inte har det tror att de inte kommer att få det. Jag vet att jag har haft det minst sedan den natten i år då Oscarsgalan visades. Jag ville nämligen inte väcka min fästmö så jag satt uppe hela natten och tittade på tv med hörlurar kopplade till Teven.

Om du inte har tinnitus skall du tacka din lyckliga stjärna och lova dig själv att inte gå på konserter utan hörselskydd. Att genast stoppa in lite papper i öronen om du går på bio och tycker att ljudet är för högt (än bättre är att säga till maskinisten att sänka ljudet som aldrig skall vara över 7,0). Försök sova regelbundet och försök minska på stressen i ditt liv. Håll dig borta från platser med höga ljud.

Just nu är ju jag bara i början av min utredning och allt jag försöker läsa på om tinnitus och jag försöker hålla hoppet vid liv om att ljuden i huvudet kommer att försvinna framöver. Men enligt vad jag läst hitintills så försvinner aldrig tjuten i öronen. Drabbade lär sig bara leva med det så var försiktig. Tinnitus är bra mycket jobbigare än man tror att det skall vara.

Om du tror att du har tinnitus kan du läsa mer HÄR och HÄR samt att jag gärna ser att du skriver en kommentar till detta inlägg.

VAD JAG LÄRT MIG IDAG:
Idag noterade jag att tidningen Camino har utsett mig till en av 70 inspiratörer att rösta på i deras omröstning av Sveriges 15 största klimatinspiratörer. Jag vet redan nu att jag inte tog mig in på listan men att ha blivit nominerad är stort nog för mig. Tack alla som läser min blogg!

3 kommentarer:

Hellre barfota än boklös sa...

Ja fy sjutton. Tinnitus är inte roligt! Har haft det själv i flera år. Har tappat räkningen, men det måste vara minst sex sju år sen jag upptäckte att jag hade det. När jag tittade på teve så irriterade jag mig på att teven hade ett missljud och jag försökte lista ut vad det var som orsakade att teven lät som den gjorde. Men sen upptäckte jag att missljudet inte satt i teven utan fanns kvar när jag stängde av. Det fanns ju bara i mitt huvud! I perioder kan det vara väldigt jobbigt men precis som du säger så lär man sig att leva med det. Jag har varit hos läkare och specialister men till mig har de sagt att det inte finns någon hjälp att få. Jag hoppas du får ett annat svar. Stress är det sämsta tänkbara för tinnitus, det blir verkligen bara värre... Och det finns en sak som jag längtat efter i flera år... att få njuta av tystnaden... Men det kommer ju säkerligen aldrig att hända.

Jonas sa...

Ursch, jag lider med dig.
Tinnitus verkar vara ett rent helvete.
Hoppas verkligen det blir bättre

rebecca sa...

Jag ar 21 ar och har nu haft tinnitus i 3ar. En dag bara fanns det dar men jag tyckte aldrig att det var sarskillt jobbigt, tills den dag da jag satte mig pa ett flygplan till Chile. Efter den dagen har jag inte varit mig sjalv, jag vet inte om det kan ha haft nagonting med trycket att gora eller om jag utsattes for nagot hogt ljud ..det kan inte nagon lakare svara pa.
For att kunna somna maste jag hora nagot ljud for att inte bli galen pa tjutet nagonstans inne i mitt huvud.

Nu till nagonting annat!
Jag bor for tillfallet i Barcelona och trots att denna stad tycks vara en stor miljobov marker man anda att det finns hopp. En av de storsta matvarukedjorna har helt slutat med plastkassar vilket satter lite press pa kunderna. De har annonserat i hela staden for att gora alla uppmarksamma pa forandringen.
Det finns aven en heldel ekologiska kedjor och sma butiker som ar valbesokta av bade Catalaner som turiser.

chao och lycka till med skrivandet.