onsdag 25 mars 2009

Nu får jorden pusta ut!


Det lär inte ha undgått någon som läser den här bloggen att det på lördag äntligen är den 28 mars och att den stora manifestationen EARTH HOUR äntligen går av stapeln.

Manifestationen som sker i över 84 länder kommer att engagera miljontals människor.
Även om manifestationen egentligen handlar om att man skall släcka lamporna i en timme ger detta knappt någon effekt om man stänger av sina fem lågenergilampor i vardagsrummet (5x7w=35w) men ändå har sin platt tv på som drar 200w.

Nä för min del så kommer det vara ett litet mer seriöst EARTH HOUR där endast kylskåpet och klockradion kommer vara på. Ingen TV, Stereo, eller Data den kvällen här inte.

Tio andra tips (som du säkert redan följer) för att sänka dit elanvändande i hemmet är:

1 kWh = Ca 1 Kr.

1. Byt till effektivare vattenblandare. Om du byter blandare på tre platser i hemmet kan du spara så mycket som 1 000 kWh/år. Du kan också byta kranmunstycke mot ett mer vattenbesparande vilket är lite billigare. I min dusch har jag bytt mot ett snålspolande munstycke som jag hittade på Claes Olsson.

2. Byt till lågenergilampor överallt. 10 lågenergilampor drar ca 500 kWh mindre än vad gamla lampor gör.

3. Använd grenuttag med on/off knapp så att du kan stänga av saker som du inte vill skall stå i standby. Jag har sådant i vardagsrummet vilket göra att min förstärkare och dvd spelare inte behöver dra standby el bara för att jag ser på tv. Lyssnar jag på musik behöver jag inte ha min tv i standby.

4. Torka tvätten utomhus. Eller i hemmet istället för i torkskåp och torktumlare. Om du absolut måste torktumla ska du centrifugera ordentligt för varje liter vatten i kläderna drar 1 kWh att få ur. Jag torkar nästan enbart mina kläder på en inköpt torkställning som rymmer två maskiner tvätt.

5. Om du fyller din tvättmaskin med ett extra kilo tvätt innan du tvättar så spar du ca 75 kWh om året och dessutom tid.

6. Fyll diskmaskinen ordentligt. Om du lyckas minska din diskning med din diskmaskin med 20 % kan elförbrukningen minska med 160 kWh/år. Dessutom sparar du ca 300 liter vatten och pengar på disktabletter. Om du mot all förmodan måste skölja bort nåt från det som skall in i maskinen gör du detta så klart i kallt vatten. Min diskmaskin används ungefär 150 gånger om året på Eco programmet.

7. Använd alltid lock när du kokar saker, då kan du ha lägre temperatur på plattan. Koka upp vatten i just vattenkokaren så spar du energi och tid. Köper du en kastrull så skall du se till så att den är helt plan i botten.

8. När du skall tina din mat så gör du det i kylskåpet så använder kylskåpet kylan från maten till att hålla kylskåpet kallt och drar på så sätt mindre energi. Energin från den frysta maten går således inte förlorad.

9. Om du har ett rum som du sällan använder kan du sänka temperaturen i det rummet och hålla dörren stängd. För varje grad du sänker elementet sparar du 5% energi. I vårt sovrum är aldrig elementet på för då blir fästmön så varm att hon vrider och vänder på sig så att ingen av oss kan sova ;0)

10. Fortsätt komma tillbaka till denna blogg för fler tips och tankar kring hur du kan leva mer klimatvänligt och samtidigt ofta spara pengar på samma gång. Tänk på att allt som drar el kostar dig pengar.


2 kommentarer:

Sara H sa...

Hej Stephan! Det där med Amish-måndag lät som en fantastiskt bra idé. Ville läsa vidare på bloggen men hittar inte inlägget. Kan du hjälpa mig?
// Sara

Stephan Bäckman sa...

Hej Sara,

Här är länken: http://ielftetimmen.blogspot.com/2009/01/jag-har-infort-amish-mandag-hemma.html