söndag 22 mars 2009

Färre köp ger mer utrymme!


Jag minns inte var men för några dagar sedan läste jag någonstans att enligt en uträkning skulle varje svensk bo på 21 kvadratmeter och var man ett par utan barn skulle man alltså bo på 42 kvadratmeter. Detta för att bo hållbart och att man inte hela tiden skulle behöva bygga fler och fler hus för fler och fler människor.
Jag och min fästmö bor på 54 kvadratmeter och helst vill vi flytta till nått större eftersom jag spenderade många år av mitt liv med att leka ekorre och samla på mig allt mer saker att ställa i bokhyllorna.

Jag äger bland annat ca 700 dvd:er med filmer som jag verkligen har gillat eller känner symboliserar mig.
Men nu är det slut på allt detta. Förra året sjönk mitt filmköpande kraftigt i samband med att jag gick över till Blu-ray. Dels för att formatet är i sin barndom och filmerna fortfarande är väldigt dyra. Men det är också något helt annat som slagit mig.

Låt oss ta min favoritfilm JAGAD som ett exempel. Den köpte jag på VHS första gången, sedan köpte jag den på dvd importerad från USA. Sedan släpptes samma film som special edition och jag bara måste ha den. Sist men inte minst gick jag alltså över till Blu-ray som är fem gånger bättre än dvd och då köpte jag filmen en gång till.

Där är jag nu, JAGAD på Blu-ray står i min bokhylla och det värsta av allt är att fast jag köpte den för cirka ett år sedan så är den fortfarande inplastad.

Och det är här mitt nya miljötänkande kommer in i bilden. Att köpa mängder med filmer är för mig ett minne blott. Skulle jag velat se filmen JAGAD på Blu-ray hade jag kunnat hyra den för 50 kr istället för att köpa den för 250 kr. För mig finns det inte längre någon ekonomi i att köpa filmer. Jag måste ha sett filmen fem gånger för att det skall gå plus minus noll och det kommer inte att hända. Om fem år är jag övertygad om att jag hyr filmen på internet med fantastiskt bra bild och ljud och då är filmägandet kanske totalt över.

Men nu var det det där med utrymmet.
Det har liksom slagit mig att av de 700 filmer som jag har köpt så jag bara sett om hälften, jag äger över 100 filmer som fortfarande är inplastade. En film köpte jag på dvd 1999 och den är fortfarande inplastad, något som min bror hånar mig för ofta.

Så jag tänker göra mig av med en stor del av mina filmer nu. Det kommer hela tiden nya filmer och jag är inte en 15 årig grabb med hävdelsebehov längre, min bokhylla skall inte säga vem jag är längre, det skall bristen på bokhylla ;0).

Jag har denna vecka därför lagt ut ca 40 stycken dvd filmer på Tradera. Jag kommer att lägga ut fler och fler filmer allteftersom tiden tillåter. Något hemskt är ju dock att andrahandsvärdet på dvd film är extremt lågt. En köpt film för 170 kr är idag knappt värd 29 kr som begagnad.

Det råder inköpsstopp på böcker då dessa finns att låna gratis, Skivor köper jag digitalt och mängden köpt film skall minska radikalt. Detta kan bara leda till gott. Mer pengar, mer plats och färre saker som samlar damm. Lika glad är jag för det men gladast är nog sambon.

Vilka filmer jag lagt ut på Tradera för en spottstyver kan du se här. Detta blir ju en form av återvinning dessutom.

Köper du mycket film, böcker, eller skivor? Skriv ett inlägg och berätta.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om din addiction har vart filmer så har min varit (och är) böcker... Jag har sen barnsben varit en riktig bokmal och jag har jättesvårt att låta bli att köpa mina böcker. Jag försökte mig på ett köpstopp på böcker som jag inte klarade av att hålla. (Missbruk, eller?). Men nu är jag arbetslös, och eftersom jag precis har tagit min examen så har regeringen sett till att jag inte längre är berättigad till någon form av arbetslöshetsersättning. Så det där köpstoppet på böcker som jag inte klarade att hålla förut är jag så illa tvungen att hålla benhårt på nu. Det finns helt enkelt inga pengar till några onödiga inköp framöver. Vi är nödgade att leva fyra pers på en lön, så vi kommer definitivt att vara hållbara konsumenter framöver. Och så kan jag tillägga att vi har några fler kvadratmeter att spendera än det som ansågs som hållbart. Vi har hela 25 kvadratmeter per person att förfoga över. Snacka om lyx!! :-D

jonas sa...

hm, för å vara miljöförespråkare o emot konsumtion så verkar du köpa rätt mkt saker ändå. 700 dvd-filmer, är rätt mycket det.

Stephan Bäckman sa...

Jonas, Spännande att du så ofta kritiserar mig i min blogg men jag gillar att du kommer hit och läser.

Hur som hest så har jag inga problem att erkänna att innan jag en visste om dessa stora miljöproblem så konsumerade jag av bara helvete rent ut sagt, mycket slit och släng istället för kvalitet.

Alla vaknar vi upp nån gång.