söndag 29 mars 2009

Min EARTH HOUR dag


För er som är med i min FACEBOOK grupp som heter just I elfte timmen vet ni redan att jag på fredagskvällen fick lätt panik när jag hade dubbelbokat mig inför lördagen. För en sekund hade jag glömt bort Earth hour och bokat upp mig för att umgås med mina vänner på en pub i Stockholms innerstad för att se landskampen mellan Sverige och Portugal.

Rädd som jag är för mina läsare här på bloggen skrev jag ett mail till alla gruppmedlemmar och lät dem rösta mellan alternativen att sitta hemma och genomföra earth hour eller gå till puben med mina vänner men samtidigt givetvis släckt ner allt i hemmet förutom kyl och frys.

Statistiken för de röstande var fantastiskt intressant.

Totalt röstade 27 personer.

Av dessa så sa 89 % att jag skulle träffa mina vänner eftersom jag ändå kunde genomföra earth hour genom att släcka ner i hemmet.

Av de röstande så var 93 % kvinnor. Jag fick således brev på facebook från 25 kvinnor under fredagen och lördagen. Det är en jäkla tur att min fästmö inte vet lösenordet till mitt facebook konto.

Jag har tidigare skrivit i bloggen om att kvinnor i de flesta lägen är mer klimatvänliga än män. Detta blir uppenbart även på min blogg då mina läsare överhängande är just kvinnor. Jag älskar er alla. ;0)

Så hur genomförde jag min klimatkväll då?

På fredagen ringde jag puben för att fråga om de kunde tänka sig att släcka ner i lokalen under earth hour men detta var inte aktuellt.

På lördagen tog jag tunnelbanan in till stan. Vi åt en vegetarisk middag och jag drack enbart två läsk (på flaska) under kvällen. Mellan 20:30 och 21:30 stängde jag av min mobil i en symbolisk handling. När det var dags att åka hem var det tunnelbanan som gällde igen.

Enligt en undersökning som Aftonbladet gjorde på sin hemsida med frågan ”kommer du delta i Earth hour” så svarade 36 % att de INTE tänker delta. Antalet svarande var 38 000.

Ibland får jag lite påhopp om att jag är för negativ och pessimistisk i mitt tänkande men när jag ser att 36 % inte ens kan tänka sig att släcka sina lampor hemma under en timme, så undrar jag hur man skall lyckas få människor att leva mer klimatvänligt.

Jag är i alla fall säker på att alla ni som läser dessa rader deltog.

I gårdagens DN så säger 12 åriga David Kjellgren vad han skall göra under Earth hour.
– Man får väl tända ett stearinljus, ta en cola och chilla lite i mörkret. En fantastisk kommentar.

Så hur minskad var då elförbrukningen i Sverige igår? Enligt svenska kraftnät så motsvarade elförbruknings minskningen årsförbrukningen för 25 st villor. Men detta är enbart estimerade siffror. Frågan är ju om det är eluppvärmda villor eller uppvärmda på andra sätt?

Hur var din Earth hour?


4 kommentarer:

Titti sa...

Vi hade en jättemysig Earth Hour här hemma. Släckte ner alla lampor, stängde av teven och datorer osv. Sen satt vi i soffan hela familjen och jag läste högt ur "Loranga, Masarin och Dartanjang". Minstingen somnade rätt snabbt och övriga i familjen blev också trötta, inkl min sambo :-) så vi gick alla och la oss när Earth Hour (och min röst) var slut. Earth Hour borde införas oftare än en gång om året tycker jag.

Christina sa...

Jag var en av dem som gav dig min synpunkt om hur du skulle spendera Earth Hour. Kul att du valde vännerna och ändå deltog på ditt sätt!

Själv bjöd jag hem en väninnna på middag och omgivna av många stearinljus njöt vi av en god dessert under Eart Hour. Tanken var att vi skulle spela Eco Mig men vi hade så mkt givande samtalsämnen så det får vänta till en annan gång. ;o)

Jag tycker också att Earth Hour borde införas fler ggr/år. Eller andra liknande globala manifestationer. Hoppfullt med så stort deltagande i världen men pinsamt av Sverige att inte delta!

Soliga Skånehälsningar
Christina

Christian sa...

Jag spenderade Earth Hour på Hilton i Malmö, och dom släckte ner hela hotellet, tände massvis av stearinljus och den drinken jag intog med mina nära och kära i sofforna i deras lounge, i stearinljussken, var bra mycket mysigare än den jag intog efter när dom tänt upp lamporna igen.

Mer Earth Hour åt folket!

Jessica sa...

Vi släckte ned villan och begav oss till Skansen för att få njuta av artisterna som uppträdde där. Det var en otrolig stämning med en scen som var upplyst med facklor och ljus, sjysst musik av sköna artister. Det var två lampor som sken med hjälp av en mänsklig dynamo,en person cyklade fram strömmen som drev lamporna.Sedan såg vi stan släckas ned. Det var en ordentlig skillnad i ljusstyrka. Ballt!

En trevlig kväll med ett hjärtegott budskap!
/J