tisdag 10 februari 2009

Någon idé att energispara?


I lördagens Dagens Nyheter var det en mycket intressant insändare om elbolagen som äger våra marknät.

Rubriken var ”Ingen idé att energispara – elbolagen tar betalt ändå”.

Insändaren är skriven av Dan Sandberg och nedan saxar jag lite ur det han skrev.

”Det spelar ingen roll hur mycket elenergi du sparar. Monopolbolagen säger att de måste upprätthålla en god vinst och så räknar de baklänges från den vinst de önskar upprätthålla till hur mycket dina nätavgifter måste höjas för att ditt sparande av el inte skall resultera i någon förändring av deras resultaträkning.

Du får således betala samma slutsumma som tidigare plus att du betalat investeringskostnaden för eventuell värmepump och lågenergilampor”.


Dan Sandberg tycker att lösningen på problemet vore att ändra lagstiftningen och förhindra elnätsägarna att vara vinstdrivande.

Jag måste säga att jag håller med Dan till fullo. De som inte byter till mer energivänliga alternativ kommer givetvis få det ännu dyrare att driva de saker i hemmet som drivs på el.

Men faktum kvarstår dock att alla glödlampor som är utbytta mot lågenergilampor drar 80 % mindre ström även om elnätsägarna nu höjt sina priser. Summa summarum så drar ditt hem mindre el.

För mig har det alltid bara varit en tidsfråga innan elpriserna skulle höjas, aldrig någonsin har jag trott att varken elbolagen eller nätägarna annars skulle marknadsföra alla de el-besparingar man nu kan göra. Samma sak är jag övertygad om kommer hända med bra mycket mer miljövänliga lösningar så som trängselavgiften för miljöbilar i Stockholm.

Men jag är inte bara miljövänlig för att spara pengar. Det är en fördel att man på många sätt sparar pengar på att leva klimatvänligt men huvudorsaken för mig är att det mer följer linjen över hur jag vill leva. Drömmen är att lämna över vår planet i ett bättre skick än vi ärvt den och för att lyckas med detta så behöver jag minska mina utsläpp avsevärt och med minskad energianvändning är vi alla ett steg på vägen.

Dock är el energin bara ett litet steg på vägen. Att välja ett 100 % miljövänligt elbolag är minst lika viktigt.

Och att se över sin dagliga konsumtion är nog det allra viktigaste.

3 kommentarer:

Ekorren sa...

har du sett addendum ? Dvs Zeitgeist dokumentären ?

Om inte skulle jag rekommendera den, och vore kul att se reflektioner över den.

//Rickard

Morgan sa...

Kolla hur det går med min elbantning...
http://www.miljoutmaningen.se/?p=231
jag har gjort några enkla åtgärder och fått ner förburkningen av hushållsel med 37% för Januari gämfört med för ett år sedan. Detta till trotts att min sambo pluggade förra året och nu går hemma och är arbetslös.

Anna sa...

Det enklaste man kan göra för att spara pengar på elen både kortsiktigt och långsiktigt är att välja rörligt elpris och dessutom främja konkurrensen genom att välja ett elbolag som inte tillhör de stora eljättarna.